Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Szent Márton emlékek Keszthelyen
2019. jún. 19. szerda | Keszthely
Szent Márton emlékek Keszthelyen
Keszthely két Szent Márton emlékhelye is bekapcsolódna a nemzetközi Via Sancti Martini útvonalba – erről beszéltek a résztvevők a Balaton-felvidéki Szent Márton Települések Találkozóján. A Balatoni Múzeumban szó esett a Keszthelyen eddig elért eredményekről és egy Szent Márton út kijelöléséről Zalaszentmárton és Veszprém között.

Mára már csak egy emlékkő mutatja azt a helyet ahol valaha a Szent Márton tiszteletére emelt templom áll Keszthelyen. Ezt 2012-ben, a Keszthelyi Városvédő Egyesület állíttatta, és azóta minden novemberben lámpásjárást szerveznek a kastély parkjába. Az egyesület most elindította a Balaton-felvidéki Szent Márton útvonal kijelölését Zalaszentmártontól Veszprémig.

„Ki tud alakulni Keszthelyen belül két helynek az összekapcsolódása, ami azért szerencsés a városvédő egyesület szempontjából is, mert mind a Szent Miklós kápolna megkapja a méltó helyét, mind pedig a kastéllyal egy területen lévő Szent Márton kápolnának az emlékhelye. Ha a kettőt összekötjük egy úttal, akkor tulajdonképpen az egész városon végig kell vonulni, tehát mindenképpen előnyös szerintem Keszthely számára.” - mondta Rácz Tamásné, a Keszthelyi Városvédő Egyesület tagja.

A Szent Miklós temetőben lévő kápolna freskója véletlenül került elő egy feltárás során. A Szent Mártont ábrázoló falfestmény nagyon jó állapotban van, és bárki megtekintheti a temető nyitva tartási idejében. A Szent Márton útvonal kijelölésével Keszthely nem csak a hazai, hanem a nemzetközi Szent Márton úthoz is kapcsolódna.

„Keszthely is fontos pontja lehet ennek az útnak, hiszen Keszthelyen őrzik Szent Márton örökségét, ráadásul itt olyan kezdeményezések voltak az elmúlt években, amik nemzetközi viszonylatban is példamutatóak. Gondolok itt a Szent Márton templom helyének a megjelölésére vagy a Szent Márton napi programokra. Mi, mint az útvonalnak a szervezői azt szeretnénk, hogyha Keszthely a korábbinál is jobban bekapcsolódna ebbe az útba.” - emelte ki Orbán Róbert, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsának vezetője.

A Keszthelyen elért eredményekről és a Szent Márton útvonal kijelöléséről a Balatoni Múzeumban tartott konferenciát a városvédő egyesület. A rendezvényen elhangzott, az út kijelölésének több célja is van. Elsősorban megismertetni a Szent Márton emlékeket, fontos azonban a települések közötti kapcsolatteremtés, valamint a településfejlesztés is.

„A város közössége szempontjából nagyon fontos, hogy aktív és jól működő civil szervezeteink legyenek. Azt gondolom, hogy ez a munka, ami most elkezdődik, illetve az elmúlt hónapokban már elkezdődött, de azt gondolom, hogy a mai találkozóval kicsúcsosodik és a jövőben reményeim szerint folytatódik, valóban egy jó példa lehet arra, hogy mennyire fontosak ezek a civil szervezetek által kezdeményezett rendezvények, amelyeket természetesen a városnak és az érintett településeknek is feladatuk támogatni.” - tájékoztatott Nagy Bálint, Keszthely alpolgármestere.

A Keszthelyi Városvédő Egyesület programja nem csak a zarándokokat, hanem az érintett településekre érkező turistákat is megcélozza.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2022. nov. 14. hétfő 15:28 | Keszthely
Az egyik legismertebb szentünkre emlékeztek Keszthelyen lámpásjárással, szeretetvendégséggel.
| 2022. nov. 11. péntek 17:52 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Dr. Brazsil József elnök-nagymester, Zalai Da Bibere Borlovagrend.
| 2022. nov. 11. péntek 14:52 | Keszthely
Megjelent a Gyenesdiási Dalárda legújabb CD-je, a hanganyagot a Fő téri templomban mutatták be.
| 2021. nov. 16. kedd 15:09 | Zalaapáti
A Zalaszentmárton és Keszthely közötti szakaszt szombaton teljesítették a résztvevők.
| 2021. nov. 12. péntek 15:35 | Keszthely
Szent Márton napján ismét megmozdultak a keszthelyi civil szervezetek.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:52
Vajtó és a világ
19:43
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:52
Vajtó és a világ
22:43
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.