+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Hévízi alkotók munkái Gyenesdiáson
2019. június 12. szerda 13:17 - Gyenesdiás
Hévízi alkotók munkái Gyenesdiáson
Simon Endre festő-grafikus és fia Simon András grafikus munkáit ismerheti meg a látogató a Gyenesdiáson a Községházán. A közönség felé mindig alázattal forduló alkotó és fia művészetének párhuzamát, az emlékképek és a valóság találkozását bemutató kiállítást,melynek címe:Ecsettel,tollal,ceruzával - négy héten át tekintheti meg az érdeklődő.

Varga Endre játékával köszöntötték Simon Endrét és András fiát,akinek közös kiállítása barátok,művészetkedvelők körében nyílt meg Gyenesdiáson. A Hévízen élő festő-grafikus Simon Endre képi világát a színek finom árnyalatai teszik jellegzetessé,melyben benne van a természet szeretete.  Az öt évtizede alkotó festő munkáiban az erdő-mező  világa az állatok,az örök szerelem a Balaton egyaránt megtalálható. A hévízi berek ahol felnőtt,annak állatvilága mély nyomot hagyott benne. Bár gépésznek tanult,a rajz maradt az életében.

"Már a gépipari technikumban a tus meg a papír volt az alapvető anyag. Ezzel indultam ki,ez volt kéznél és mikor később rájöttem arra,hogy a grafika meg hát a tanulmányaim,az önfejlesztés ez mindig vitt előbbre a grafikonok felé. Úgy-hogy nagyon sokáig régészeti illusztrációkat csináltam."-mondta Simon Endre.

Simon Endre grafikái,akvarelljei,üvegfestést bemutató képei nem adnak teljes képet a munkásságáról. De arról igen,hogy hogyan ivódik az apa példája  a gyermekbe,hogyan válik óriássá fia szemében. Simon  András ma már a Semmelweis Egyetem oktatója. Más pályát választott,de az emlékképek, a művészet szeretete megmaradt. Gyermekkorában sokat időzött a festőműhelyben. Nagy igyekezettel rajzolt.Karcolatokat készített. Korábbi munkái a kedvelt témáról árulkodnak a tárlaton.

"Általában az emberek. Itt is lehet látni,hogy a portrékat nagyon szerettem már akkor. De ez akkor félelmet keltett szerintem mindenkiben.  Az embereket ha nem úgy fogja meg,akkor nem az a karikatúra-picit hasonlít-. Meg az embereknél az van,hogy nagyon el kell kapni vagy pedig érinteni kell egy nagyon realisztikus közeget. Ez viszont engem sokáig lekötött szerintem."idézte fel emlékeit Simon András grafikus.

Az ecsettel, tollal, ceruzával című kiállítás július 3-ig látogatható Gyenesdiási Községházán.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
 
Új programmal várják Gyenesdiáson a vendégeket.
 
A 80-90-es évek kedvelt játékából, a Schenk figurákból nyílt kiállítás.
 
Egész nyáron a Balaton-parton és a Sétáló utcán is várják az érdeklődőket.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó