+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Leégett a madármegfigyelő
2019. június 10. hétfő 12:50 - Keszthely
Leégett a madármegfigyelő
Leégett a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület madármegfigyelője. A Hévízi-lefolyónál pályázati támogatásból és jelentős közösségi összefogásból 2010-ben épült a pavilon. Természetjárók és diákok is rendszeresen kémlelték innét a berek egyedülálló madárvilágát. Az egyesület nem tudja, mit hoz a jövő, pénzük nincs az újjáépítésre. A tűz okát nem tudják.

2010. június 25. – ekkor adták át a madármegfigyelő pavilont és a Hévízi-lefolyó mentén kialakított 2,5 kilométer hosszú Berki sétaútat. Az akkori áron mintegy egymillió forintba kerülő nádfedeles épületből a környék egyedülálló madárvilágát figyelhették meg a látogatók.

Ma más látvány fogadja azokat, akik felkeresnék a pavilont: üszkös gerendák, romok, csupán a beton alapok maradtak meg. Az építtető Keszthelyi Környezetvédő Egyesület elnöke azt mondja, hogy április 15-én égett le az épület. A tűzoltók megfékezték a lángokat, de a tűz okát nem sikerült megállapítani. Forstner Anna azt mondja, hogy áram nem volt az épületben és az OMSZ szerint aznap nem volt villámtevékenység a környéken, bár villámhárító is volt az épületen. Feljelentést tettek a rendőrségen, de a nyomozás nem járt eredménnyel.A pályázati forrás mellett több támogató és önkéntes munkájának köszönhetően épült meg kilenc éve a madármegfigyelő.

„Komoly fizikai munkát végeztünk itt, közösen ástuk az alapokat, dolgoztunk azért, hogy ez az épület és az egész tanösvény elkészülhessen. Nagyon szomorú, hogy erre a sorsra jutott, hiszen sok embernek okozott ez örömet, kellemes pihenőhely volt és jó célt szolgált” - nyilatkozta televíziónknak Forstner Anna. 

A környezetvédő egyesület  saját pénzből nem tudja újjáépíteni a pavilont, legfeljebb ha pályázati forrás adódik. Azért is sajnálják az épületet, mert a Balaton-felvidéki Nemzeti Park pályázata keretében csónaktúrákat terveznek itt, melynek egyik állomása lehetett volna a pavilon.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A keszthelyiekkel, Keszthelyért kíván dolgozni képviselőtársaival az újdonsült polgármester.
 
A településen negyedik alkalommal szervezték meg a Szent Lukács Művésztelepet 9 alkotó részvételével.
 
Az ágazatról tartottak konferenciát Keszthelyen a Pannon Egyetem Georgikon Karán.
 
Az év első nyolc hónapjában 220 esetben jártak el a halőrök.
 
Megkezdődött a kikötőkben a hajók téliesítése.
 
Négy csapat versenyzett a KÖZGÁZ vándor kupáért.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó