+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Leégett a madármegfigyelő
2019. június 10. hétfő 12:50 - Keszthely
Leégett a madármegfigyelő
Leégett a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület madármegfigyelője. A Hévízi-lefolyónál pályázati támogatásból és jelentős közösségi összefogásból 2010-ben épült a pavilon. Természetjárók és diákok is rendszeresen kémlelték innét a berek egyedülálló madárvilágát. Az egyesület nem tudja, mit hoz a jövő, pénzük nincs az újjáépítésre. A tűz okát nem tudják.

2010. június 25. – ekkor adták át a madármegfigyelő pavilont és a Hévízi-lefolyó mentén kialakított 2,5 kilométer hosszú Berki sétaútat. Az akkori áron mintegy egymillió forintba kerülő nádfedeles épületből a környék egyedülálló madárvilágát figyelhették meg a látogatók.

Ma más látvány fogadja azokat, akik felkeresnék a pavilont: üszkös gerendák, romok, csupán a beton alapok maradtak meg. Az építtető Keszthelyi Környezetvédő Egyesület elnöke azt mondja, hogy április 15-én égett le az épület. A tűzoltók megfékezték a lángokat, de a tűz okát nem sikerült megállapítani. Forstner Anna azt mondja, hogy áram nem volt az épületben és az OMSZ szerint aznap nem volt villámtevékenység a környéken, bár villámhárító is volt az épületen. Feljelentést tettek a rendőrségen, de a nyomozás nem járt eredménnyel.A pályázati forrás mellett több támogató és önkéntes munkájának köszönhetően épült meg kilenc éve a madármegfigyelő.

„Komoly fizikai munkát végeztünk itt, közösen ástuk az alapokat, dolgoztunk azért, hogy ez az épület és az egész tanösvény elkészülhessen. Nagyon szomorú, hogy erre a sorsra jutott, hiszen sok embernek okozott ez örömet, kellemes pihenőhely volt és jó célt szolgált” - nyilatkozta televíziónknak Forstner Anna. 

A környezetvédő egyesület  saját pénzből nem tudja újjáépíteni a pavilont, legfeljebb ha pályázati forrás adódik. Azért is sajnálják az épületet, mert a Balaton-felvidéki Nemzeti Park pályázata keretében csónaktúrákat terveznek itt, melynek egyik állomása lehetett volna a pavilon.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A hétvégén úttörő programot kínált a Helikon Kastélymúzeum: a kínálat “Parkmozival” bővült.
 
Az Asbóth Szakgimnázium csaknem 400 diákja végez nyári gyakorlatot.
 
Balatongyörökön megnyílt Lajta Gábor festőművész tárlata, lezajlott az “Augusztusi Györöki BorKorzó”.
 
Az ország 10 borvidékéről érkezett 11 kiváló pincészet várta a borbarátokat a 9. belvárosi borfeszten.
 
Első alkalommal rendezték meg Keszthelyen a “Dog Beach Fest” néven futó kutyafesztivált.
 
Szinte telt házzal üzemeltek a strandok a hétvégén Keszthelyen. A Városi és a Helikon strandon jártunk.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó