+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nyáron is fontos a véradás
2019. június 7. péntek 17:53 - Keszthely
Nyáron is fontos a véradás
A Magyar Vöröskereszt Keszthelyi Területi Szervezete 112 alkalommal szervez véradást egy évben. Ez idő alatt mintegy 3000 egység vér levételét vállalják. Jelenleg időarányosan 117%-on áll a teljesítmény, a véradási kedv azonban nyáron visszaesik. A Vöröskereszt minden hétfőn várja a helyi lakosokat és az itt vendégeskedőket is a Keszthelyi Kórházba.

A rendszeres véradók ki is használják a lehetőséget, hiszen tudják, hogy mennyire fontos a vérkészlet. A Magyar Vöröskereszt statisztikája szerint naponta 1800 véradót kell toborozni ahhoz, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez.

„Ez a 64. alkalom vagy 63., nem emlékszem már pontosan. Azért tartom fontosnak, mert egy véradással három életet meg lehet menteni, és örülök annak, ha segíthetek az embertársaimon. Máskor is meg szoktam tenni, akár árvízhelyzetben vagy Devecserben is kint voltam, tehát fontosnak tartom ezt a dolgot, hogy véradással is segítsem az embertársaimat.” - mondta az egyik véradó, Bánki László.

A Keszthelyi Vöröskereszt az év nagy részében rendszeresen a vállalt mennyiség felett teljesít, a nyári hónapokban azonban visszaesik a véradási kedv. Fontos lenne ilyenkor is a vérkészletek felhalmozása, ugyanis az utazás, nyaralás során megnő a balesetek száma. A szabadságolások vagy a vendéglátó szektorban tapasztalható sok munka miatt kevesebben tudnak vért adni.           

„Több helyen az a gond, hogy elmennek szabadságra a dolgozók, viszont itt a Balaton mellett az idegenforgalmi szezonban pontosan az a helyzet, hogy inkább dolgoznak, és kevésbé tudnak eljönni a véradásokra. Ezért is próbáljuk hívni személyre szólóan a véradókat, illetve augusztus első hétfőjén és keddjén minden évben már retro véradást szervezünk, amikor sörrel, szendviccsel várjuk a véradókat, evvel egy kicsit mozgósítva az itt nyaraló vendégeket is.” - tájékoztatott Kapcsándy Mária, a Magyar Vöröskereszt Keszthelyi Területi Szervezetének elnöke.

A rendszeres hétfő délutáni véradások mellett minden hónap első keddjén is van lehetőség vért adni, emellett csütörtökönként kiszállásos véradást szervez a Vöröskereszt. Az elmúlt időszakban a fiatalok körében is egyre népszerűbb a véradás, ami nagyon fontos, hiszen 65 éves kor felett már nem adhat vért egy egészséges ember sem.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Zala és vas megye közösen szervezte meg az ORFK balesetmegelőzési versenyének döntőjét.
 
Mintegy 60 lakó részvételével tartottak lakossági fórumot Keszthely 2. sz. választókerületében.
 
Idén is megrendezték a Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósportversenyt.
 
A Zala Megyei Idősügyi Tanács Keszthelyen számolt be a pályázatról.
 
A fürdővárosban új gasztronómiai kategóriát alkottak.
 
Mintegy 150 fiatal 13 szekcióban kóstolhat bele a kultúra és a művészet különböző ágaiba kapolcson.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó