+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nyáron is fontos a véradás
2019. június 7. péntek 17:53 - Keszthely
Nyáron is fontos a véradás
A Magyar Vöröskereszt Keszthelyi Területi Szervezete 112 alkalommal szervez véradást egy évben. Ez idő alatt mintegy 3000 egység vér levételét vállalják. Jelenleg időarányosan 117%-on áll a teljesítmény, a véradási kedv azonban nyáron visszaesik. A Vöröskereszt minden hétfőn várja a helyi lakosokat és az itt vendégeskedőket is a Keszthelyi Kórházba.

A rendszeres véradók ki is használják a lehetőséget, hiszen tudják, hogy mennyire fontos a vérkészlet. A Magyar Vöröskereszt statisztikája szerint naponta 1800 véradót kell toborozni ahhoz, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez.

„Ez a 64. alkalom vagy 63., nem emlékszem már pontosan. Azért tartom fontosnak, mert egy véradással három életet meg lehet menteni, és örülök annak, ha segíthetek az embertársaimon. Máskor is meg szoktam tenni, akár árvízhelyzetben vagy Devecserben is kint voltam, tehát fontosnak tartom ezt a dolgot, hogy véradással is segítsem az embertársaimat.” - mondta az egyik véradó, Bánki László.

A Keszthelyi Vöröskereszt az év nagy részében rendszeresen a vállalt mennyiség felett teljesít, a nyári hónapokban azonban visszaesik a véradási kedv. Fontos lenne ilyenkor is a vérkészletek felhalmozása, ugyanis az utazás, nyaralás során megnő a balesetek száma. A szabadságolások vagy a vendéglátó szektorban tapasztalható sok munka miatt kevesebben tudnak vért adni.           

„Több helyen az a gond, hogy elmennek szabadságra a dolgozók, viszont itt a Balaton mellett az idegenforgalmi szezonban pontosan az a helyzet, hogy inkább dolgoznak, és kevésbé tudnak eljönni a véradásokra. Ezért is próbáljuk hívni személyre szólóan a véradókat, illetve augusztus első hétfőjén és keddjén minden évben már retro véradást szervezünk, amikor sörrel, szendviccsel várjuk a véradókat, evvel egy kicsit mozgósítva az itt nyaraló vendégeket is.” - tájékoztatott Kapcsándy Mária, a Magyar Vöröskereszt Keszthelyi Területi Szervezetének elnöke.

A rendszeres hétfő délutáni véradások mellett minden hónap első keddjén is van lehetőség vért adni, emellett csütörtökönként kiszállásos véradást szervez a Vöröskereszt. Az elmúlt időszakban a fiatalok körében is egyre népszerűbb a véradás, ami nagyon fontos, hiszen 65 éves kor felett már nem adhat vért egy egészséges ember sem.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Magyar Falu Program keretében mintegy 22 millió forintból újíthatták meg az épületet.
 
A Libáson és a Városi Strandon is szívesen töltik az idejüket a családok és baráti társaságok.
 
A hétvégi hidegfront beköszöntével népszerű volt a Helikon Kastélymúzeum és a belváros is.
 
A vendégek és a vállalkozók számára is örömet jelentett Keszthely új programja.
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó