+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Lengyel konzulátus nyílt Keszthelyen
2019. június 3. hétfő 17:02 - Keszthely
Lengyel konzulátus nyílt Keszthelyen
Magyarországon másodikként Keszthelyen avattak lengyel konzulátust szombaton. A Városházán működő képviselet elsősorban az ide érkező lengyel turisták dolgainak intézésében nyújt majd segítséget, de fontos szerepet játszik a lengyel-magyar turisztikai, kulturális és civil kapcsolatok erősítésében is. Az irodát Dr. Cséby Géza tiszteletbeli konzul vezeti.

A keszthelyi Városháza bejáratánál immár tábla is hirdeti, hogy az épületben a Lengyel Köztársaság Konzulátusa működik. Az ünnepélyes avatón Jerzy Snopek lengyel nagykövet elmondta, nagy megtiszteltetés és őszinte öröm, hogy Szeged után immár a Nyugat-Dunántúlon is van képviselete a lengyelségnek. Elhangzott, a konzul feladatai közé tartozik a turisztikai és kulturális kapcsolatok erősítése is.

„A konzulnak segíteni kell a lengyel állampolgárokat amikor bajba kerültek vagy gondjuk van, például ne adj’ Isten baleste, de hogyha megbetegszik vagy elveszti az útlevelét. Tehát ilyen szempontból egy ilyen segítő munka. Ez az egyik ilyen echte  konzuli része a munkájának. A másik az ugyanolyan fontos  vagy talán még fontosabb. Bővíteni, ápolni, mélyíteni a lengyel-magyar kapcsolatokat akár gazdasági téren, akár kulturális téren, de akár idegenforgalmi téren.” - tájékoztatott Marcin Sokolowski, a Lengyel Köztársaság magyarországi konzulja.

A Fő téren tartott ünnepélyes megnyitón a Lengyel Köztársaság magyarországi konzulja mellett Keszthely lengyelországi testvértelepülésének képviselői is részt vettek. Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere elmondta, a két nép sorsa szorosan összefonódott a történelem során, és ez a kötődés a konzulátus megnyitásával folytatódik.            

A lengyel konzulátus hétfőtől a Városháza földszinti irodájában működik. A feladatokat Dr. Cséby Géza tiszteletbeli konzul látja majd el. Az ide érkező lengyel turisták képviselete mellett fontos cél lesz a két ország kapcsolatának erősítése, a lengyel kultúra megismertetése, és a testvértelepülési kapcsolatok ápolása és erősítése is.           

„Keszthely városban nem csak a városvezetők találkoznak, hanem nagyon komoly kulturális kapcsolat is van, cserekapcsolatok vannak, sport területén is voltak szép eredmények. Most legutóbb azt is tudjuk, hogy pár év óta majdnem rendszeressé vált a Stary Sacz, Keszthely lengyel testvérvárosa és Keszthely között a tulajdonképpeni civil szervezeteknek a kapcsolata.” - emelte ki Dr. Cséby Géza, a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja.

A keszthelyi konzulátus hivatalosan Zala és Veszprém megye képviseletét látja el, de a Balaton vagy a Nyugat-Dunántúl bármely pontjáról érkezők számára segítséget nyújt problémás ügyeik intézésében.

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
188 millió forintos plusz forrást kapott Hévíz a gyógyhelyfejlesztési projekthez kapcsolódóan.
 
A Bakonyerdő Zrt által rendezett döntőbe 19 erdőgazdaságból kerültek ki a legjobbak.
 
A szakmai döntnökök négy hagyományos és két mentes édességből választották ki a legjobbakat.
 
Autistákat és fogyatékkal élőket vitorláztattak a Keszthelyi Yacht Club tagjai.
 
Gere Nóra Éva költő és Ágh Márton látványtervező egy hónapot töltöttek Keszthelyen.
 
A 300 méteres szakasz a munkába járókat és a szállóvendégeket is kiszolgálja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus