Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Lengyel konzulátus nyílt Keszthelyen
2019. jún. 3. hétfő | Keszthely
Lengyel konzulátus nyílt Keszthelyen
Magyarországon másodikként Keszthelyen avattak lengyel konzulátust szombaton. A Városházán működő képviselet elsősorban az ide érkező lengyel turisták dolgainak intézésében nyújt majd segítséget, de fontos szerepet játszik a lengyel-magyar turisztikai, kulturális és civil kapcsolatok erősítésében is. Az irodát Dr. Cséby Géza tiszteletbeli konzul vezeti.

A keszthelyi Városháza bejáratánál immár tábla is hirdeti, hogy az épületben a Lengyel Köztársaság Konzulátusa működik. Az ünnepélyes avatón Jerzy Snopek lengyel nagykövet elmondta, nagy megtiszteltetés és őszinte öröm, hogy Szeged után immár a Nyugat-Dunántúlon is van képviselete a lengyelségnek. Elhangzott, a konzul feladatai közé tartozik a turisztikai és kulturális kapcsolatok erősítése is.

„A konzulnak segíteni kell a lengyel állampolgárokat amikor bajba kerültek vagy gondjuk van, például ne adj’ Isten baleste, de hogyha megbetegszik vagy elveszti az útlevelét. Tehát ilyen szempontból egy ilyen segítő munka. Ez az egyik ilyen echte  konzuli része a munkájának. A másik az ugyanolyan fontos  vagy talán még fontosabb. Bővíteni, ápolni, mélyíteni a lengyel-magyar kapcsolatokat akár gazdasági téren, akár kulturális téren, de akár idegenforgalmi téren.” - tájékoztatott Marcin Sokolowski, a Lengyel Köztársaság magyarországi konzulja.

A Fő téren tartott ünnepélyes megnyitón a Lengyel Köztársaság magyarországi konzulja mellett Keszthely lengyelországi testvértelepülésének képviselői is részt vettek. Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere elmondta, a két nép sorsa szorosan összefonódott a történelem során, és ez a kötődés a konzulátus megnyitásával folytatódik.            

A lengyel konzulátus hétfőtől a Városháza földszinti irodájában működik. A feladatokat Dr. Cséby Géza tiszteletbeli konzul látja majd el. Az ide érkező lengyel turisták képviselete mellett fontos cél lesz a két ország kapcsolatának erősítése, a lengyel kultúra megismertetése, és a testvértelepülési kapcsolatok ápolása és erősítése is.           

„Keszthely városban nem csak a városvezetők találkoznak, hanem nagyon komoly kulturális kapcsolat is van, cserekapcsolatok vannak, sport területén is voltak szép eredmények. Most legutóbb azt is tudjuk, hogy pár év óta majdnem rendszeressé vált a Stary Sacz, Keszthely lengyel testvérvárosa és Keszthely között a tulajdonképpeni civil szervezeteknek a kapcsolata.” - emelte ki Dr. Cséby Géza, a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja.

A keszthelyi konzulátus hivatalosan Zala és Veszprém megye képviseletét látja el, de a Balaton vagy a Nyugat-Dunántúl bármely pontjáról érkezők számára segítséget nyújt problémás ügyeik intézésében.

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

| 2023. szep. 19. kedd 15:18 | Keszthely
Koszorúzással, kiállítással és előadással tisztelegtek a német megszállás elől menekülő lengyelek előtt.
| 2022. okt. 18. kedd 17:31 | Keszthely
Élő festmények, vagyis játék a lengyel festészettel címmel nyílt a kiállítás.
| 2022. ápr. 14. csütörtök 17:10 | Keszthely
Sokáig tilos volt beszélni a lengyelek legnagyobb tragédiájáról.
| 2020. júl. 2. csütörtök 14:43 | Balatonszentgyörgy
A 2002-es lengyel zarándokokat szállító buszbaleset áldozataira emlékeztek szerdán délelőtt.
| 2019. júl. 1. hétfő 17:03 | Balatonkeresztúr
Tűzoltók, mentők és rendőrök tisztelegtek az elhunytak előtt a 17 éve történt tragédia helyszínén.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
21:40
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:15
22:45
Természetvédelem határok nélkül
23:08
Göcsej Filmfesztivál
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.