+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ez a nap csak róluk szólt
2019. május 28. kedd 13:22 - Keszthely
Ez a nap csak róluk szólt
A nyárias idő és a jó programok sok családot vonzottak a hétvégén. Több helyszínen szerveztek gyereknapi rendezvényeket. A Balaton-parton szirénázó autók és zenés produkciók voltak, a Majormúzeumban pedig májusfa kitáncolás és pitekóstoló várta a családokat.

Leginkább élményekkel ajándékozták meg az apróságokat a városi gyereknapon. A Balaton-parton mentőautó, rendőrautó és tűzoltóautó is felsorakozott. A gyerekek felpróbálhatták a tűzoltósisakot, megnézhették a felszereléseket, a rádió berendezést, de a vezetőülésekbe is bepattanhattak. Pál Balázs is örömmel ült be a rendőrautóba, azt mondja azért jó a gyereknap, mert csak a gyerekekről szól. 

„Hogyha nem lenne, elmennék tiltakozni. Gyereknap is legyen, ne csak felnőtt nap, meg apák napja, meg anyák napja, szülők napja – mondjuk olyan nincs is” - nyilatkozta a kisfiú.   

A zenepavilonnál muzsikával és tánccal is várták a gyerekeket. A Re-Folk húzta a talpalávalót az aprók táncához, de kötélugrók, tánc- és énekcsoportok is műsoroztak. A Balaton szálló előtt hatalmas légvárak is várták a gyerekeket.

A Georgikon Majormúzeum udvarába is várták a látogatókat a hétvégén. A helyszínen első alkalommal rendezték meg a pite kóstolóval egybekötött rendezvényt, mely nagy népszerűségnek örvendett.

„Kézműveskedtem, meg hintázok” - mesélte Zimmerman Borbála. Cseh Tamarának az tetszett, hogy zenéltek és állatokat is láthatott. Rauch Dorina pedig testvérével élvezte a szekérezést.  

A színes programok között a népi játékok, a talicskázás és a nyuszisimogató voltak a legnépszerűbbek, de többek kísérték figyelemmel a Népek Tánca Tánccsoport előadását is.

A program egyik leglátványosabb része volt a májusfa kitáncolás. A szervezők kiemelték, fontos, hogy a hagyományokat ápoljuk. A zenés program a régi időkben is közösségépítő volt, ezt szeretnék tovább népszerűsíteni a fiatalok körében.

„Ez is a tavaszi májusi táncjátékok közé tartozik a májusfa kitáncolás. Egy ilyen rítus, amit hát falvakba mindig több háznál is ugye gyakoroltak. Ez alkalom volt arra, hogy kicsit összejöjjenek. Volt egy kis lakoma” - nyilatkozta Szabóné Lázár Ibolya, a kiállítóhely vezetője. 

A májusfa kidöntése után a hagyomány szerint leszedhették a legények a rajta található ajándékokat, majd folytatódhatott tovább a táncos mulatság.

Lendvai Bianka, Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
A római kori fenékpusztai erőd elevenedik meg a Balatoni Múzeum legújabb kiállításán.
 
Több mint 1 millió forint gyűlt össze a hétvégén a Fuss, hogy mások is túlélhessék! versenyen.
 
8. alkalommal nyitották meg a Trófeaszemlét a Vadászati Múzeum parkjában.
 
Idén is zarándokolnak Sümegre.
 
Rezisztens és új szőlőfajtákat is szemügyre vehettek az érdeklődők Cserszegtomajon.
 
Régészek és építészek tárgyalják, hogy milyen lehetőségei vannak egy régészeti park kialakításának.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó