+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / "Regösök húrján" szavaltak
2019. május 14. kedd 11:51 - Keszthely
"Regösök húrján" szavaltak
A Magyar Versmondók Egyesülete országosan az idén is meghirdette a Táltos világ címet viselő vers és prózamondó versenyt,melynek egyik állomása Keszthelyen volt. A NépmesePontban tartott rendezvényre öt megyéből érkeztek versenyzők,hogy megmutassák milyen gazdag a magyar költészet,a magyar népmesekincs.

A Magyar Versmondók Egyesületének elnöke a  megnyitón a résztvevőknek arról beszélt ,hogy az irodalom, a népünk által gyűjtött mesék milyen hatással vannak az emberekre. A vers és prózamondó találkozó és verseny célja pedig nem más a tehetséggondozás mellett,mint népszerűsíteni az irodalmat.

"Azt tapasztaljuk,hogy egyre inkább nem pusztán a gyerekeké ez,hanem ugyanúgy mint a tradicionális mese és mondavilágban,vagy ha visszanézünk akkor a magyar őstörténetben is,hogy az emberek,a felnőttek egymás között is mondtak meséket,szájról-szájra terjedtek a történetek és így maradt ránk is ,hogy ezt a fajta örökséget fel tudjuk úgy eleveníteni,hogy a magunké tud lenni."-mondta a Magyar Versmondók egyesületének elnöke Lutter Imre.

A versenyen a régiókból, illetve a megyékből delegált,a korábbi eredményeik alapján kiemelkedő, 10-14 éves vers- és prózamondók vettek részt szabadon választott művel vagy népmesével a Regösök húrján versenyen Az iskolásoktól többnyire humorral átszőtt előadást hallhatott a szakmai zsűri.

"Ez a vers egy apródról szók aki szerelmes,s azt hiszik a tudósok,hogy holdkóros. Ez a vers vicces és ez megfogott benne,nagyon szeretem a vicces verseket."-mondta Dunca-Stadler Márk Zoltán. hévízi tanuló.

A versenyt 21 .alkalommal rendezték meg. Közel 6000 irodalomkedvelőt hívott színpadra. Keszthelyen három verseny zajlott egyszerre, az irodalom mellett a 21.század eszközeinek felhasználásával költészethez,meséhez kapcsolatos videókkal,kisfilmekkel,animációval is nevezhettek a versenyzők. "Több évtizedes múlttal rendelkezünk a Magyar Versmondók Egyesületével lévő kapcsolatunkkal,s úgy gondoltuk,hogy a népmesepontos pályázatba bevesszük őket ezzel a nagyon jó versennyel. Ez a Táltos világ verseny amit az egész országban  megszerveztek"- adott tájékoztatást Csengei Ágota a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója.

A 12 helyszínen zajló versenyről kategóriánként az első helyezettek jutnak tovább a június 1-én megrendezésre kerülő országos gálára.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
188 millió forintos plusz forrást kapott Hévíz a gyógyhelyfejlesztési projekthez kapcsolódóan.
 
A Bakonyerdő Zrt által rendezett döntőbe 19 erdőgazdaságból kerültek ki a legjobbak.
 
A szakmai döntnökök négy hagyományos és két mentes édességből választották ki a legjobbakat.
 
Autistákat és fogyatékkal élőket vitorláztattak a Keszthelyi Yacht Club tagjai.
 
Gere Nóra Éva költő és Ágh Márton látványtervező egy hónapot töltöttek Keszthelyen.
 
A 300 méteres szakasz a munkába járókat és a szállóvendégeket is kiszolgálja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus