Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / "Regösök húrján" szavaltak
2019. máj. 14. kedd | Keszthely
"Regösök húrján" szavaltak
A Magyar Versmondók Egyesülete országosan az idén is meghirdette a Táltos világ címet viselő vers és prózamondó versenyt,melynek egyik állomása Keszthelyen volt. A NépmesePontban tartott rendezvényre öt megyéből érkeztek versenyzők,hogy megmutassák milyen gazdag a magyar költészet,a magyar népmesekincs.

A Magyar Versmondók Egyesületének elnöke a  megnyitón a résztvevőknek arról beszélt ,hogy az irodalom, a népünk által gyűjtött mesék milyen hatással vannak az emberekre. A vers és prózamondó találkozó és verseny célja pedig nem más a tehetséggondozás mellett,mint népszerűsíteni az irodalmat.

"Azt tapasztaljuk,hogy egyre inkább nem pusztán a gyerekeké ez,hanem ugyanúgy mint a tradicionális mese és mondavilágban,vagy ha visszanézünk akkor a magyar őstörténetben is,hogy az emberek,a felnőttek egymás között is mondtak meséket,szájról-szájra terjedtek a történetek és így maradt ránk is ,hogy ezt a fajta örökséget fel tudjuk úgy eleveníteni,hogy a magunké tud lenni."-mondta a Magyar Versmondók egyesületének elnöke Lutter Imre.

A versenyen a régiókból, illetve a megyékből delegált,a korábbi eredményeik alapján kiemelkedő, 10-14 éves vers- és prózamondók vettek részt szabadon választott művel vagy népmesével a Regösök húrján versenyen Az iskolásoktól többnyire humorral átszőtt előadást hallhatott a szakmai zsűri.

"Ez a vers egy apródról szók aki szerelmes,s azt hiszik a tudósok,hogy holdkóros. Ez a vers vicces és ez megfogott benne,nagyon szeretem a vicces verseket."-mondta Dunca-Stadler Márk Zoltán. hévízi tanuló.

A versenyt 21 .alkalommal rendezték meg. Közel 6000 irodalomkedvelőt hívott színpadra. Keszthelyen három verseny zajlott egyszerre, az irodalom mellett a 21.század eszközeinek felhasználásával költészethez,meséhez kapcsolatos videókkal,kisfilmekkel,animációval is nevezhettek a versenyzők. "Több évtizedes múlttal rendelkezünk a Magyar Versmondók Egyesületével lévő kapcsolatunkkal,s úgy gondoltuk,hogy a népmesepontos pályázatba bevesszük őket ezzel a nagyon jó versennyel. Ez a Táltos világ verseny amit az egész országban  megszerveztek"- adott tájékoztatást Csengei Ágota a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója.

A 12 helyszínen zajló versenyről kategóriánként az első helyezettek jutnak tovább a június 1-én megrendezésre kerülő országos gálára.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

| 2024. máj. 16. csütörtök 19:15 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Kocsondiné Eisenkorb Györgyi, a GKMK Fejér György Városi Könyvtár igazgatóhelyettese.
| 2024. már. 4. hétfő 19:15 | Keszthely
Szakrális és világi verseket szavalt a Balaton Színházban Pálfi György.
| 2024. már. 1. péntek 19:15 | Keszthely
A regionális megmérettetésen magyar költők tollából származó verseket hallgathattak meg.
| 2024. feb. 26. hétfő 19:15 | Keszthely
Idén is megszervezték a Wass Albert 24 órás maratont.
| 2024. jan. 22. hétfő 14:54 | Keszthely
Festménykiállítással egybekötött verseskötet bemutató délutánt szerveztek a Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
21:30
Hittel,lélekkel
21:40
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:15
22:45
Természetvédelem határok nélkül
23:08
Göcsej Filmfesztivál
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.