+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megemlékeztek a 2002-es baleset áldozatairól
2019. május 3. péntek 16:46 - Balatonberény
Megemlékeztek a 2002-es baleset áldozatairól
20 halálos áldozatot követelt még 2002-ben az a szerencsétlenség, melynek során a Balatonkeresztúr-Balatonszentgyörgyi körforgalomban felborult egy Medjugorjéba tartó lengyel zarándokokat szállító autóbusz. Az elhunytak emlékére Szűz Mária szobrot állítottak a tragédia helyszínén.

A tragédia helyszínén korábban egy harangláb emlékeztetett a szomorú eseményre. Az Országos Lengyel Önkormányzat Magyarország Kormánya támogatásával viszont mostanra felállíttatta a medjugorjei Szűzanya szobrát is az áldozatok emlékére. Ennek leleplezésénél részt vett Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is.

„Én hiszem azt, hogy azok a tragédiák, amelyek egy-egy életében, egy-egy nemzet életében megtörténnek, hogyha azokat jó irányba tudjuk fordítani, hogyha azt hittel és erővel az életünknek a pozitív részévé tudjuk tenni, akkor biztos, hogy ezzel erősíti a két nemzet kapcsolatát és erősíti az egyes embereknek a mindennapjait.” 

A megemlékezésen műsort adtak a lengyel vendégek, akik verssel énekkel és kórusművel is készültek az eseményre. A helyszínre érkeztek a tragédia túlélői és az elhunytak hozzátartozói is, akik közösen imádkoztak testvéreik lelki békéjéért a szobornál.

„Nagyon fontos ez a Medugorjei Szűz Mária szobor, mert mi ugye oda tartottunk, de nem érhettük el a célt, de Szűz Mária eljött Medugorjéból ide a magyarok közé, hogy úgy, mint ahogy minket akkor megvédett, védje meg a magyar nemzetet azoktól a veszélyektől, amelyek körülveszik Magyarországot, illetve az európai népeket.”– mondta el Stefan Banaszczuk ferences szerzetes, aki a Medugorjéba tartó zarándokutat szervezte.

Az elhunytak emlékére koszorúkat is elhelyeztek a szobornál. A helyszínen Manninger Jenő országgyűlési képviselő is lerótta tiszteletét.

„Azt gondolom, hogy nagyon szép dolog, hogy ezt megszervezték és egy olyan emlékművel gazdagodhatott itt a környék, amely valóban emlékeztethet minket arra, hogy akik elindultak ugye Medjugorjéba egy zarándoklatra, de sajnos sokan nem érkeztek meg közülük és hát természetesen nekünk ez azért is fontos, mert a lengyel-magyar barátság az különösen fontos egyébként Keszthelynek is, úgyhogy így őrizzük az emléküket ezzel a megható ünnepséggel és evvel a szoborral is.”

A nap folyamán szentmise keretében is megemlékeztek a tragédia áldozatairól. A kétnyelvű istentiszteletet Varga László püspök és Krzysztof Grzelak atya közösen celebrálták.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A rendőrség programjának célja, hogy a biciklisek is ügyeljenek a láthatóságukra.
 
Két program már lezajlott az emlékévi programsorozatból.
 
A Ranolder és a Premontrei iskola diákjai is csatlakoztak a Dél-Amerikából indult kezdeményezéshez.
 
Két autó karambolózott vasárnap nem sokkal dél után.
 
Dr. Jobs Viktor alapítóra emlékeztek az Egyesített Szociális Intézményben.
 
Összesen 122 millió forintból újult meg a polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár