+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megemlékeztek a 2002-es baleset áldozatairól
2019. május 3. péntek 16:46 - Balatonberény
Megemlékeztek a 2002-es baleset áldozatairól
20 halálos áldozatot követelt még 2002-ben az a szerencsétlenség, melynek során a Balatonkeresztúr-Balatonszentgyörgyi körforgalomban felborult egy Medjugorjéba tartó lengyel zarándokokat szállító autóbusz. Az elhunytak emlékére Szűz Mária szobrot állítottak a tragédia helyszínén.

A tragédia helyszínén korábban egy harangláb emlékeztetett a szomorú eseményre. Az Országos Lengyel Önkormányzat Magyarország Kormánya támogatásával viszont mostanra felállíttatta a medjugorjei Szűzanya szobrát is az áldozatok emlékére. Ennek leleplezésénél részt vett Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is.

„Én hiszem azt, hogy azok a tragédiák, amelyek egy-egy életében, egy-egy nemzet életében megtörténnek, hogyha azokat jó irányba tudjuk fordítani, hogyha azt hittel és erővel az életünknek a pozitív részévé tudjuk tenni, akkor biztos, hogy ezzel erősíti a két nemzet kapcsolatát és erősíti az egyes embereknek a mindennapjait.” 

A megemlékezésen műsort adtak a lengyel vendégek, akik verssel énekkel és kórusművel is készültek az eseményre. A helyszínre érkeztek a tragédia túlélői és az elhunytak hozzátartozói is, akik közösen imádkoztak testvéreik lelki békéjéért a szobornál.

„Nagyon fontos ez a Medugorjei Szűz Mária szobor, mert mi ugye oda tartottunk, de nem érhettük el a célt, de Szűz Mária eljött Medugorjéból ide a magyarok közé, hogy úgy, mint ahogy minket akkor megvédett, védje meg a magyar nemzetet azoktól a veszélyektől, amelyek körülveszik Magyarországot, illetve az európai népeket.”– mondta el Stefan Banaszczuk ferences szerzetes, aki a Medugorjéba tartó zarándokutat szervezte.

Az elhunytak emlékére koszorúkat is elhelyeztek a szobornál. A helyszínen Manninger Jenő országgyűlési képviselő is lerótta tiszteletét.

„Azt gondolom, hogy nagyon szép dolog, hogy ezt megszervezték és egy olyan emlékművel gazdagodhatott itt a környék, amely valóban emlékeztethet minket arra, hogy akik elindultak ugye Medjugorjéba egy zarándoklatra, de sajnos sokan nem érkeztek meg közülük és hát természetesen nekünk ez azért is fontos, mert a lengyel-magyar barátság az különösen fontos egyébként Keszthelynek is, úgyhogy így őrizzük az emléküket ezzel a megható ünnepséggel és evvel a szoborral is.”

A nap folyamán szentmise keretében is megemlékeztek a tragédia áldozatairól. A kétnyelvű istentiszteletet Varga László püspök és Krzysztof Grzelak atya közösen celebrálták.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus