+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Veszélyes vezetés közben használni a mobiltelefont
2019. április 25. csütörtök 17:45 - Keszthely
Veszélyes vezetés közben használni a mobiltelefont
A vezetés közben mobiltelefonálás sok veszélyt rejt magában. Ezzel kapcsolatban kampányt indított az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága is. A kézben tartott tárgyak elvonhatják a sofőrök figyelmét, melynek következtében nő a reakcióidő és baleset is bekövetkezhet. A probléma azonban nem csak az autósokat érinti.

Ezzel az animációs kisfilmmel hívja fel a rendőrség a figyelmet a vezetés közbeni mobiltelefonálás veszélyeire. Az eszközök ugyanis elvonhatják a sofőrök figyelmét, ez által súlyosabb esetben akár halálos balesetet is okozhat. Friss kimutatások szerint egyre több közlekedési baleset történik az utakon a járművezető figyelmetlensége miatt. A vezetés közbeni telefonálás pedig egyike a leggyakoribb közúti szabályszegéseknek annak ellenére, hogy a KRESZ tiltja ezek használatát.

„A gépkocsi vezetője menetközben kézben tartott mobiltelefont nem használhat, de ugyanez a szabály vonatkozik a kerékpárosokra. És aki ezt a szabályt megszegi, szabálysértést követ el és helyszínbírságot,  illetve szabálysértési feljelentést vonhat maga után.” - ismertette Horváth-Szabó Szilvia rendőr alezredes.

A kutatások szerint a sofőrök 40%-a használ rendszeresen mobiltelefont vezetés közben. Ez által nőhet a reakcióidő, így a jármű kontroll nélkül halad előre. Ez több problémát is okozhat. A jogszabályt minden járművezetőnek tudnia kell, ezt az autósiskolákban is tanítják. Németh András gépjárművezető oktató szerint vezetés közben az étel-italfogyasztás is gondot okozhat, hiszen gyakorlati szempontból sem egyszerű végrehajtani a szükséges feladatokat, ha közben más is van a kezünkben.

„Minden, ami nem a közlekedéshez kapcsolódik, elvonja a figyelmünket. Itt a telefonnál is az, hogy nincs kézben a telefon, mégis az érzelmekre annyira hathat, hogy az ember nem a közlekedésre figyel. És ez, olvastam egy kutatást az elmúlt napokban, többszörösére növeli a reakcióidőt. Hogyha meg kell állni, akkor probléma lehet ebből. Ezért sem javasolt a vezetés közben étel-ital fogyasztása, hanem csak a vezetésre kéne koncentrálni.”

Az oktató hozzátette, ha mindenképpen használnunk kell a mobilokat vezetés közben, akkor azt headsettel vagy kihangosítva tegyük meg, így legalább a kezünk szabadon marad.

A probléma azonban nem csak az autósokat érinti. A gyalogosoknak, kerékpárosoknak ugyanúgy elvonhatja a figyelmét a telefonbeszélgetés vagy SMS-írás, így sokszor óvatlanul lépnek vagy hajtanak az úttestre, melynek súlyos következményei lehetnek.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Egy órával kevesebbet alhattunk. Hogyan hat az egészségünkre?
 
A szombaton életbelépő korlátozást betartják az emberek.
 
60 gépkocsi és 60 kerékpár ingyenes tárolására lesz alkalmas a parkoló.
 
Erre egymás egészségének a megőrzése érdekében van szükség- fogalmaz videóüzenetében a képviselő.
 
A kórházparacsnokok fő feladata a védekezés segítése.
 
Az intézkedést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken délelőtt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó