+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Rügyfakadás Tavaszünnep
2018. április 24. kedd 11:10 - Gyenesdiás
Rügyfakadás Tavaszünnep
Húsz éves a Forrásvíz Természetbarát Egyesület és a Rügyfakadás Tavaszünnep. Utóbbi program az egyesület szervezésében valósul meg minden évben a gyenesdiási Nagymezőn. Idén mintha az időjárás is ünnepelt volna: a kerek évfordulót ragyogó napsütésben élvezhették a résztvevők. A számos program mellett egy különleges receptkönyv bemutatójára is sor került.

Összesen huszonhárom, rekordszámú csapat nevezett a főzőversenyre. A székelykáposztától a különféle pörköltökön keresztül a “Gyenesdiási gezemicéig” mindenféle étel főtt a bográcsokban. Utóbbit a Gyenesdiási Fürdőegyesület készítette.

"Tíz összetevőből áll, “Gyenesdiási gezemice” az elnevezése. Rengeteg zöldség, csirkemell, füstölt kolbász, szalonna, gomba, padlizsán, hagyma, paprika enyhén fűszerezve és ez összesütve. Ebből lesz egy nagyon kellemes ízvarázs." - mondta el Csizmadia Gáborné, a Gyenesdiási Fürdőegyesület egyik tagja.

Nerm csak kondérban és tárcsán, hanem gulyáságyúban is főzték a versenyre nevezett finomságokat. Sok helyi és környékbeli civil szervezet, baráti társaság nevezett a versenyre. A Magyar Vándor Klub kapros kerékrépalevest főzött.

"Ebben most jelenleg, hogy kicsit “magyar vándoros” legyen, van bent csülök, van bent lapocka, van bent oldalas, 3-4 féle hús. Így azért tartalmas és a savanyú répa és egy kapros, nagyon finom kapros feltéttel van és ettől különleges, úgy gondolom. Hát legalábbis eddig mindenki azt mondta, hogy nagyon ízletes." - magyarázta Csányiné Fonyódi Erika, a Magyar Vándor Klub titkára.

Ennek az ételnek a receptje is megtalálható abban a helyi önkormányzat által kiadott receptkönyvben, aminek a megjelenését erre a napra időzítették. Gál Lajos polgármester úgy fogalmazott: az egészséges étkezés népszerűsítésének egyik célja a Rügyfakadás Tavaszünnep, a könyv pedig ezt a szándékot testesíti meg.

Gál Lajos: "Sikerült valami, ami összehozott egy kötetet, egy olyan hitvallással, receptes gyűjteménnyel, amire nagyon büszkék vagyunk; hiszen egy kicsit gyenesdiásiként is bele kerültek azok a finom levesek, főzelékek, főtt ételek, vagy éppen sültek vagy sütemények, amikre nagyon büszkék voltak eleink."

Ivanicsné Kovács Ilus, a “nemzetikonyha.hu” munkatársa szerkesztette az ízléses kötetet. Ebben az elmúlt húsz év versenygyőztes ételei találhatók meg, amihez a “nemzetikonyha.hu” szerkesztősége még nyolcvanat tett hozzá. Az idei főzőverseny győztese a vándorserleget kapta meg a nap végén.

A Rügyfakadás Tavaszünnep egyidős a szervező Forrásvíz Természetbarát Egyesülettel - a huszadik évfordulót ünnepelték ezen a napon.

"Igazából a célja az volt a kezdetektől, hogy megpróbáljuk megszólítani a környékben élő lakosságot, a civileket, hogy az egyesület által megfogalmazott célokat valamilyen formában tudják támogatni és igazán ehhez próbálunk meg itt a helyszínen gyűjteni." - nyilatkozta Gálné Németh Ildikó, a Forrásvíz Természetbarát Egyesület elnöke.

A főzés közben huszár és honvéd fegyverzeti parádé szórakoztatta a résztvevőket. Nem csak a gyerekek, a felnőttek is szívesen nézték a látványos műsort. Többek között a régi kézifegyverek használatát is bemutatták.

Nem csak a kézifegyverekkel lőttek, hanem - természetesen golyó nélkül - az ágyút is megtöltötték. A nyárias melegben nem csak látványos volt, hanem üdítően is hatott a tűzoltók bemutatója. 

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az igazi tanévkezdési roham általában, így idén is augusztus végéhez közeledve várható az üzletekben.
 
Már lehet regisztrálni az ingyenes képzésekre Keszthelyen.
 
Az idei szezonban sem történt kirívó bűncselekmény sem a strandon sem a város többi részén.
 
A Fejér György Városi Könyvtár igazgatója a legmagasabb szakmai elismerést vehette át.
 
Elkészült a Keszthelyi TV és a Balatoni Krónika kampányszabályzata.
 
5 országból több mint 80 versenyző érkezett a keszthelyi eseményre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó