+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Locsolás és népi játékok a Majorbéli Pikniken
2019. április 23. kedd 16:46 - Keszthely
Locsolás és népi játékok a Majorbéli Pikniken
Húsvéthétfőn elmaradhatatlan szokás a locsolás. Manapság leginkább kölnivel öntözik meg a férfiak a gyengébbik nem tagjait, hogy el ne hervadjanak, de a hagyományok szerint ezt kútvízzel kell megtenni. Ezt elevenítették fel a Georgikon Majormúzeum udvarán rendezett Húsvéti Pikniken. A programon mintegy 1000 látogató vett részt.

A Nagyváthy Néptáncegyüttes hölgytagjait öntötték hideg vízzel a férfitáncosok. A hagyományos locsolás elengedhetetlen a csoport életében. Ezúttal a Majorbéli Húsvéti Piknik nevű rendezvényen gondoskodtak arról az úriemberek, hogy minden leány egészséges és szép maradjon a jövő évben is. Mint az együttes vezetője elmondta, a húsvéti szokásról több hiedelem is kialakult.

„Az egyik kialakulását arról jegyzik, hogy a szentelt vizet, gyakorlatilag ugye, amit a templomba az ünnep alatt most áldottak, szenteltek, azt a legények elhordták a házakhoz és ezzel ugye megáldották a házat, a menyecskéket mindenféle bőség és egészség varázsló szokás, inkább áldás kapcsolódott hozzá.” - fogalmazott Hardi András tánckarvezető.

A napsütéses időben többen telepedtek le a kihelyezett szőnyegekre. A gyerekek számára aktív kikapcsolódási lehetőség is akadt bőven. Kipróbálhatták a népi játékokat, horgászhattak és az óriás kifestő színezésében is szorgalmasan részt vettek, de a legügyesebbek számára nagy öröm volt a hordó „meglovagolása” is.

A látogatók többsége visszatérő vendég, akik minden évben szívesen vesznek részt a pikniken. A játékok mellett nagy népszerűségnek örvendtek az állatok is, melyeket testközelből ismerhettek meg a gyerekek és felnőttek egyaránt.

„Unokáimat hoztuk ki, ott van a nagyobbik unokám, ő pedig két hetes és a jó levegő miatt is jöttük el, meg a nyuszisimogatásért.” - mondta el Kocsis Józsefné.

A Majormúzeum területén immáron ötödik éve rendezték meg a Majorbéli Húsvéti Pikniket. A program elsődleges célja, hogy lehetőséget biztosítson a családoknak a közös együttlétre, szórakozásra.

„Én azt hiszem, hogy ez egy nagyon jó lehetőség, hogy húsvét másnapján kis kerti környezetbe töltheti el az időt a család, amikor már talán nincs annyi házi munka. Ez egy piknik, én azt hirdetem, hogy ha jöttök lesztek, ha hoztok esztek." - ismertette Szabóné Lázár Ibolya kiállítóhely vezető.

Az eseményen első alkalommal lépett fel a Népek Tánca Tánccsoport is, akik színes műsorral örvendeztették meg a közönséget.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Egy órával kevesebbet alhattunk. Hogyan hat az egészségünkre?
 
A szombaton életbelépő korlátozást betartják az emberek.
 
60 gépkocsi és 60 kerékpár ingyenes tárolására lesz alkalmas a parkoló.
 
Erre egymás egészségének a megőrzése érdekében van szükség- fogalmaz videóüzenetében a képviselő.
 
A kórházparacsnokok fő feladata a védekezés segítése.
 
Az intézkedést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken délelőtt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó