+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Locsolás és népi játékok a Majorbéli Pikniken
2019. április 23. kedd 16:46 - Keszthely
Locsolás és népi játékok a Majorbéli Pikniken
Húsvéthétfőn elmaradhatatlan szokás a locsolás. Manapság leginkább kölnivel öntözik meg a férfiak a gyengébbik nem tagjait, hogy el ne hervadjanak, de a hagyományok szerint ezt kútvízzel kell megtenni. Ezt elevenítették fel a Georgikon Majormúzeum udvarán rendezett Húsvéti Pikniken. A programon mintegy 1000 látogató vett részt.

A Nagyváthy Néptáncegyüttes hölgytagjait öntötték hideg vízzel a férfitáncosok. A hagyományos locsolás elengedhetetlen a csoport életében. Ezúttal a Majorbéli Húsvéti Piknik nevű rendezvényen gondoskodtak arról az úriemberek, hogy minden leány egészséges és szép maradjon a jövő évben is. Mint az együttes vezetője elmondta, a húsvéti szokásról több hiedelem is kialakult.

„Az egyik kialakulását arról jegyzik, hogy a szentelt vizet, gyakorlatilag ugye, amit a templomba az ünnep alatt most áldottak, szenteltek, azt a legények elhordták a házakhoz és ezzel ugye megáldották a házat, a menyecskéket mindenféle bőség és egészség varázsló szokás, inkább áldás kapcsolódott hozzá.” - fogalmazott Hardi András tánckarvezető.

A napsütéses időben többen telepedtek le a kihelyezett szőnyegekre. A gyerekek számára aktív kikapcsolódási lehetőség is akadt bőven. Kipróbálhatták a népi játékokat, horgászhattak és az óriás kifestő színezésében is szorgalmasan részt vettek, de a legügyesebbek számára nagy öröm volt a hordó „meglovagolása” is.

A látogatók többsége visszatérő vendég, akik minden évben szívesen vesznek részt a pikniken. A játékok mellett nagy népszerűségnek örvendtek az állatok is, melyeket testközelből ismerhettek meg a gyerekek és felnőttek egyaránt.

„Unokáimat hoztuk ki, ott van a nagyobbik unokám, ő pedig két hetes és a jó levegő miatt is jöttük el, meg a nyuszisimogatásért.” - mondta el Kocsis Józsefné.

A Majormúzeum területén immáron ötödik éve rendezték meg a Majorbéli Húsvéti Pikniket. A program elsődleges célja, hogy lehetőséget biztosítson a családoknak a közös együttlétre, szórakozásra.

„Én azt hiszem, hogy ez egy nagyon jó lehetőség, hogy húsvét másnapján kis kerti környezetbe töltheti el az időt a család, amikor már talán nincs annyi házi munka. Ez egy piknik, én azt hirdetem, hogy ha jöttök lesztek, ha hoztok esztek." - ismertette Szabóné Lázár Ibolya kiállítóhely vezető.

Az eseményen első alkalommal lépett fel a Népek Tánca Tánccsoport is, akik színes műsorral örvendeztették meg a közönséget.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Halas ételek széles tárházával, finom borokkal és színvonalas koncertekkel várják a vendégeket a hétvégén
 
30 fiatal vesz részt a Holnapocska táborban, a gyerekek a Kárpátaljai Cserkész Szövetség tagjai.
 
Képvislői ciklusának utolsó lakossági fórumát tartotta Nagy Bálint a zámori városrészben.
 
A gyergyószentmiklósi Szent Anna Otthon lakói minden évben ellátogathatnak az Erzsébet táborokba.
 
Az igazi tanévkezdési roham általában, így idén is augusztus végéhez közeledve várható az üzletekben.
 
Már lehet regisztrálni az ingyenes képzésekre Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó