+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Bővül a megye kincsesládája
2019. április 18. csütörtök 14:11 - Keszthely
Bővül a megye kincsesládája
Folyamatosan bővül a Zala Megyei Értéktár. A jelenleg 66 értéket számláló megyei kincsesláda hamarosan két új tétellel gazdagodhat. Az értéktár bizottság a gasztronómia területén tapasztal egyre nagyobb aktivitást. Hazánkban 2012-ben született törvény a nemzeti értéketekről és hungarikumokról, melynek célja számba venni és dokumentálni értékeinket, és ebből külön adatbázist alkotni.

Jelenleg 66 értéket számlál a Zala Megyei Értéktár. A megye legjelesebb kincse a Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógyászat, amely Hungarikum. Keszthely és térsége számos nemzeti értékkel rendelkezik. A kulturális örökség kategóriát gazdagítja például a Festetics kastély, a Helikoni ünnepségek és a Szent Mihály-domb és kápolna. A szintén gazdag turizmus és vendéglátás kategóriában kapott helyet többek közt a Zalai Borcégér – Keszthelyi Borünnep, sport tárgykörben pedig a Keszthelyi Kilométerek szerepel. A kulináris kincsek is jeles részei az értéktárnak.

Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Értéktár Bizottság tagja: „A gasztronómia területén mutatkozik egyre nagyobb aktivitás, hiszen ha a kanizsai dödöllét, vagy a miklósfai kerekrépát vesszük, akkor mindenképpen a megyére jellemző sajátosságokról beszélhetünk. Most egy fölterjesztés van folyamatban, amelyik a cukorperecet, egy régi lakodalmi étket szeretne a megyei értékek között látni.”

Pácsonyi Imre hozzátette: a másik bírálatra váró javaslat a zalacsányi pálos emlékhely. A megyei közgyűlés által delegált bizottsági tag szerint pozitív döntés várható mindkét érték esetében.  A Zala Megyei Értéktár Bizottság fontos küldetése, hogy a fiatalokkal is megismertessék az értékeket, de határon átnyúló programjuk is van. 

„Két olyan pályázatot is sikerült végig vinnünk az Agrárminisztérium jóvoltából, amelyik középiskolások és általános iskolások körében népszerűsíti az értéktárak működését, illetve az értékmentés feladatát. Ezen kívül a határon átnyúló kapcsolatokat tekintve Kovászna megyével vagyunk nagyon szoros kapcsolatban, itt jógyakorlatokat is cseréltünk, illetve egy Bethlen Gábor Alapos pályázat keretében tanulmányi utat tettünk kölcsönösen egymás területére” - tette hozzá a megyegyűlés alelnöke.    

Az értéktárak rendszerének első lépcsőfokán a települési értéktárak helyezkednek el, majd következnek a tájegységi, a megyei tárak és a Magyar Értéktár. A piramis csúcsán helyezkedik el a Hungarikumok Gyűjteménye.  Értéket ajánlani bármelyik szinten lehet.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Egy órával kevesebbet alhattunk. Hogyan hat az egészségünkre?
 
A szombaton életbelépő korlátozást betartják az emberek.
 
60 gépkocsi és 60 kerékpár ingyenes tárolására lesz alkalmas a parkoló.
 
Erre egymás egészségének a megőrzése érdekében van szükség- fogalmaz videóüzenetében a képviselő.
 
A kórházparacsnokok fő feladata a védekezés segítése.
 
Az intézkedést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken délelőtt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó