+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kezdődik a vitorlásszezon
2019. április 17. szerda 15:07 - Keszthely
Kezdődik a vitorlásszezon
Téli szárazföldi tárolást követően már készítik a hajótulajdonosok a szezonra hajóikat. Megkezdődtek a vízre emelések is a balatoni kikötőkben. Április közepétől május közepéig folyamatosan kerülnek a kisebb, nagyobb vitorlások a Balaton vizére. A vitorlásszezon a napokban megkezdődik.

Még több mint 50 vitorlás várakozik a keszthelyi Yacht Kikötő hajóparkolójában. A hajók többségéről már a ponyvák is lekerültek.   Hamarosan  ez a parkoló tér  egészen más képet mutat,mert vízre teszik a téli tárolás után a hajókat. A vitorláskikötőben napok óta nagy a forgalom. Van tennivalójuk a tulajdonosoknak mielőtt vízre szállnak. Egy zalaegerszegi hajótulajdonos a 30 lábas vitorlását készíti fel a szezonra. Figyelve arra is,hogy  a szennyezőanyagok  ne kerüljenek a vízbe és a saját egészsége érdekében is védőfelszerelésben,maszkban   csiszolja kedvelt vízi járművének alját.

Selmeczi József elmondta." 1967-ben vizsgáztam Keszthelyen kis hajóból,akkor még az volt,nem volt kis hajó vizsga,nagy hajó vizsga és azóta a víz a szerelmem. S amióta nagyobb hajóm van,az évente ápolni kell, rendezni kell. Az algagátlás a legfontosabb, minden évben azt megcsináljuk mert tulajdonképpen az fogja vissza a vízben a siklásában a hajót ha az alga rárakódik,és le kell csiszolni. Én most egy nagyobb felújítást csinálok rajta mert egészen a gélig csiszolom le a hajót. Ami azt jelenti,hogy le kell még egyszer alapoznom, alapozás után pedig jön rá az algagátló."

Megérkezett a daru is. Naponta Keszthelyen a legnagyobb kikötőben  15-20 hajót emelnek a vízre.Nagy óvatossággal , szakmai felügyelet mellett rögzítik az emberek a hajókat. Már korábban előkészítették a daruzáshoz szükséges eszközöket így a beemelés munkafolyamatai gyorsan mennek. Minden mozzanat felügyelettel zajlik. Úgy mint a szezon végén.

"Október, novemberben kezdjük a kidaruzásokat,a téliesítési munkálatok akkor elkezdődnek. Talán akkor egy kicsit több munka is van,le kell ponyvázni őket, akkumulátorokat ki kell szedni,a motoroknak a téliesítését,hogy a fagy ne ártson el kell ősszel végezni,ezeket akkor csináljuk, ez a  nagyobbik feladat. Ugye azért már tavasz van,hála a jó istennek,ragyogó napsütés és ezeknek a munkálatoknak a második üteme, a tavaszi kezdés történik ilyenkor."-adott tájékoztatást Ács István kikötőmester.

Már a húsvéti ünnepnapok vitorlabontásra hívják a vitorlázókat, megkezdődik a vitorlás szezon. Arra minden készen áll. Akik nem készülnek el a hajótestek és a hajómotorok szervizelésével, nekik május elején is lesz lehetőségük arra, hogy vízre tegyék a hajójukat.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Egy órával kevesebbet alhattunk. Hogyan hat az egészségünkre?
 
A szombaton életbelépő korlátozást betartják az emberek.
 
60 gépkocsi és 60 kerékpár ingyenes tárolására lesz alkalmas a parkoló.
 
Erre egymás egészségének a megőrzése érdekében van szükség- fogalmaz videóüzenetében a képviselő.
 
A kórházparacsnokok fő feladata a védekezés segítése.
 
Az intézkedést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken délelőtt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó