+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kezdődik a vitorlásszezon
2019. április 17. szerda 15:07 - Keszthely
Kezdődik a vitorlásszezon
Téli szárazföldi tárolást követően már készítik a hajótulajdonosok a szezonra hajóikat. Megkezdődtek a vízre emelések is a balatoni kikötőkben. Április közepétől május közepéig folyamatosan kerülnek a kisebb, nagyobb vitorlások a Balaton vizére. A vitorlásszezon a napokban megkezdődik.

Még több mint 50 vitorlás várakozik a keszthelyi Yacht Kikötő hajóparkolójában. A hajók többségéről már a ponyvák is lekerültek.   Hamarosan  ez a parkoló tér  egészen más képet mutat,mert vízre teszik a téli tárolás után a hajókat. A vitorláskikötőben napok óta nagy a forgalom. Van tennivalójuk a tulajdonosoknak mielőtt vízre szállnak. Egy zalaegerszegi hajótulajdonos a 30 lábas vitorlását készíti fel a szezonra. Figyelve arra is,hogy  a szennyezőanyagok  ne kerüljenek a vízbe és a saját egészsége érdekében is védőfelszerelésben,maszkban   csiszolja kedvelt vízi járművének alját.

Selmeczi József elmondta." 1967-ben vizsgáztam Keszthelyen kis hajóból,akkor még az volt,nem volt kis hajó vizsga,nagy hajó vizsga és azóta a víz a szerelmem. S amióta nagyobb hajóm van,az évente ápolni kell, rendezni kell. Az algagátlás a legfontosabb, minden évben azt megcsináljuk mert tulajdonképpen az fogja vissza a vízben a siklásában a hajót ha az alga rárakódik,és le kell csiszolni. Én most egy nagyobb felújítást csinálok rajta mert egészen a gélig csiszolom le a hajót. Ami azt jelenti,hogy le kell még egyszer alapoznom, alapozás után pedig jön rá az algagátló."

Megérkezett a daru is. Naponta Keszthelyen a legnagyobb kikötőben  15-20 hajót emelnek a vízre.Nagy óvatossággal , szakmai felügyelet mellett rögzítik az emberek a hajókat. Már korábban előkészítették a daruzáshoz szükséges eszközöket így a beemelés munkafolyamatai gyorsan mennek. Minden mozzanat felügyelettel zajlik. Úgy mint a szezon végén.

"Október, novemberben kezdjük a kidaruzásokat,a téliesítési munkálatok akkor elkezdődnek. Talán akkor egy kicsit több munka is van,le kell ponyvázni őket, akkumulátorokat ki kell szedni,a motoroknak a téliesítését,hogy a fagy ne ártson el kell ősszel végezni,ezeket akkor csináljuk, ez a  nagyobbik feladat. Ugye azért már tavasz van,hála a jó istennek,ragyogó napsütés és ezeknek a munkálatoknak a második üteme, a tavaszi kezdés történik ilyenkor."-adott tájékoztatást Ács István kikötőmester.

Már a húsvéti ünnepnapok vitorlabontásra hívják a vitorlázókat, megkezdődik a vitorlás szezon. Arra minden készen áll. Akik nem készülnek el a hajótestek és a hajómotorok szervizelésével, nekik május elején is lesz lehetőségük arra, hogy vízre tegyék a hajójukat.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Halas ételek széles tárházával, finom borokkal és színvonalas koncertekkel várják a vendégeket a hétvégén
 
30 fiatal vesz részt a Holnapocska táborban, a gyerekek a Kárpátaljai Cserkész Szövetség tagjai.
 
Képvislői ciklusának utolsó lakossági fórumát tartotta Nagy Bálint a zámori városrészben.
 
A gyergyószentmiklósi Szent Anna Otthon lakói minden évben ellátogathatnak az Erzsébet táborokba.
 
Az igazi tanévkezdési roham általában, így idén is augusztus végéhez közeledve várható az üzletekben.
 
Már lehet regisztrálni az ingyenes képzésekre Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó