+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Felbecsülhetetlen értékű érmekincset találtak Keszthelyen
2019. április 16. kedd 16:41 - Keszthely
Felbecsülhetetlen értékű érmekincset találtak Keszthelyen
2776 érmekincset és 24 darab ékszer- és emléktárgyat találtak februárban egy keszthelyi ingatlan pincéjében. A kutatásokból arra következtetnek a szakemberek, hogy két helyi zsidó család tulajdonában volt a gyűjtemény, akik az 1944-es deportálást megelőzően rejthették el kincseiket. A műtárgyakat sajtótájékoztató keretében mutatták ma be a Balatoni Múzeumban.

Hét vitrinben helyezték el azokat a pénzérméket és ékszereket, melyeket nem régen fedeztek fel egy belvárosi keszthelyi ingatlan pincéjében. A befőttes üvegekben elrejtett tárgyakat felújítási munkálatok során fedezték fel. A kollekciót egyelőre a Balatoni Múzeumban helyezték el, melyeknek a szakemberek azonnal megkezdték a vizsgálatát. A kutatások során kiderült, a feltételezhető tulajdonosok korábban üvegkereskedők voltak.

„Az ékszereken található nevek, monogramok és évszámok alapján elég jól beazonosítható az a keszthelyi zsidó család, akihez ez a gyűjtemény és a családi ékszer tartozhatott. Ez a Pollák, illetve a Rosenberg család. Ők 1944 júniusa előtt, amikor a keszthelyi zsidó honfitársainkat deportálják, akkor rejthették el a családnak a tagjai ezt a numizmatikai gyűjteményt.” - mondta el Havasi Bálint

A 2776 talált pénzérme a vizsgálatok szerint több korszakból származik. Ezek 40%-a császári kori, a többit pedig a 17-18-19. században verték, mondta el Dr. Redő Ferenc nyugalmazott régész. Hozzátette, véleménye szerint a gyűjtő először csak a Kárpát-medencei érméket kereste, majd cserék által tett szert olyanok darabokra is, melyek forgalomban nem jelentkezhettek.

„Ez egy szisztematikus tanulmányi gyűjteménnyé kezdett válni. Ennek a nyomai csak a 19. századtól vannak benne, de azok nagyon érdekesek, mert olyan pénzek is vannak, Távol-Keleti pénzek például, amelyek egészen biztos, hogy nem ebben az éremforgalomban jöttek be az országba. ” - ismertette Dr. Redő Ferenc régész.

A sajtótájékoztatón részt vett Ruzsics Ferenc is, aki elmondta, a Magyar Állam felé bejelentették a műkincstalálást, jelenleg a tulajdonjogi viszonyok rendezése zajlik. A polgármester hozzátette, a felbecsülhetetlen értékű műkincsek megtalálója eleget téve állampolgári kötelességének, azonnal értesítette a város jegyzőjét az esetről.

„Ez egy óriási leletnek minősíthető, hiszen a tudomásom szerint nagyon-nagyon régen találtak ilyen nagyszámú éremgyűjteményt Magyarországon. És különösen büszke vagyok arra, hogy ezt Keszthelyen találták meg.”

Az eseményen elhangzott, a páratlan gyűjteményt júniusban, Keszthely város napján szeretnék bemutatni a nagyközönség számára a tulajdonjogi vizsgálat eredményétől függően.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus