+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Felbecsülhetetlen értékű érmekincset találtak Keszthelyen
2019. április 16. kedd 16:41 - Keszthely
Felbecsülhetetlen értékű érmekincset találtak Keszthelyen
2776 érmekincset és 24 darab ékszer- és emléktárgyat találtak februárban egy keszthelyi ingatlan pincéjében. A kutatásokból arra következtetnek a szakemberek, hogy két helyi zsidó család tulajdonában volt a gyűjtemény, akik az 1944-es deportálást megelőzően rejthették el kincseiket. A műtárgyakat sajtótájékoztató keretében mutatták ma be a Balatoni Múzeumban.

Hét vitrinben helyezték el azokat a pénzérméket és ékszereket, melyeket nem régen fedeztek fel egy belvárosi keszthelyi ingatlan pincéjében. A befőttes üvegekben elrejtett tárgyakat felújítási munkálatok során fedezték fel. A kollekciót egyelőre a Balatoni Múzeumban helyezték el, melyeknek a szakemberek azonnal megkezdték a vizsgálatát. A kutatások során kiderült, a feltételezhető tulajdonosok korábban üvegkereskedők voltak.

„Az ékszereken található nevek, monogramok és évszámok alapján elég jól beazonosítható az a keszthelyi zsidó család, akihez ez a gyűjtemény és a családi ékszer tartozhatott. Ez a Pollák, illetve a Rosenberg család. Ők 1944 júniusa előtt, amikor a keszthelyi zsidó honfitársainkat deportálják, akkor rejthették el a családnak a tagjai ezt a numizmatikai gyűjteményt.” - mondta el Havasi Bálint

A 2776 talált pénzérme a vizsgálatok szerint több korszakból származik. Ezek 40%-a császári kori, a többit pedig a 17-18-19. században verték, mondta el Dr. Redő Ferenc nyugalmazott régész. Hozzátette, véleménye szerint a gyűjtő először csak a Kárpát-medencei érméket kereste, majd cserék által tett szert olyanok darabokra is, melyek forgalomban nem jelentkezhettek.

„Ez egy szisztematikus tanulmányi gyűjteménnyé kezdett válni. Ennek a nyomai csak a 19. századtól vannak benne, de azok nagyon érdekesek, mert olyan pénzek is vannak, Távol-Keleti pénzek például, amelyek egészen biztos, hogy nem ebben az éremforgalomban jöttek be az országba. ” - ismertette Dr. Redő Ferenc régész.

A sajtótájékoztatón részt vett Ruzsics Ferenc is, aki elmondta, a Magyar Állam felé bejelentették a műkincstalálást, jelenleg a tulajdonjogi viszonyok rendezése zajlik. A polgármester hozzátette, a felbecsülhetetlen értékű műkincsek megtalálója eleget téve állampolgári kötelességének, azonnal értesítette a város jegyzőjét az esetről.

„Ez egy óriási leletnek minősíthető, hiszen a tudomásom szerint nagyon-nagyon régen találtak ilyen nagyszámú éremgyűjteményt Magyarországon. És különösen büszke vagyok arra, hogy ezt Keszthelyen találták meg.”

Az eseményen elhangzott, a páratlan gyűjteményt júniusban, Keszthely város napján szeretnék bemutatni a nagyközönség számára a tulajdonjogi vizsgálat eredményétől függően.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
Halas ételek széles tárházával, finom borokkal és színvonalas koncertekkel várják a vendégeket a hétvégén
 
30 fiatal vesz részt a Holnapocska táborban, a gyerekek a Kárpátaljai Cserkész Szövetség tagjai.
 
Képvislői ciklusának utolsó lakossági fórumát tartotta Nagy Bálint a zámori városrészben.
 
A gyergyószentmiklósi Szent Anna Otthon lakói minden évben ellátogathatnak az Erzsébet táborokba.
 
Az igazi tanévkezdési roham általában, így idén is augusztus végéhez közeledve várható az üzletekben.
 
Már lehet regisztrálni az ingyenes képzésekre Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó