Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Új műkincs a kastélyban
2018. már. 22. csütörtök | Keszthely
Új műkincs a kastélyban
Különleges falikárpit gazdagítja mostantól a keszthelyi Festetics kastély kiállítását. Olyan 300 éves szőttest vásárolt meg a Miniszterelnökség egy aukción, mely hasonló az egykor Keszthelyen található műalkotásokhoz. A falikárpit mai bemutatóján egyúttal elhangzott, hogy a Nemzeti Kastélyprogram keretében az egykori Schweizerei rekonstrukciós tervei elkészültek. A fejőház különleges attrakciója lesz hazánk leglátogatottabb kastélyának.

Az aratóünnepi életképet ábrázoló falikárpit kiváló állapotban van korához képest. Készítői a híres flamand Teniers festőcsalád munkái alapján alkották meg a 16,5 négyzetméteres szőttest.

„Ez a falikárpit a 18. század első felében készült Lilleben, azaz Franciaországban. Ugyanakkor mégis a flamand kárpitok közé soroljuk, mert a műhely vezetője – bizonyos Verniers nevű úr – maga is flamand származású volt és Brüsszelből érkezett Lillebe, ahol a korszak egyik legjelentősebb kárpitszövő műhelyét alapította meg” - nyilatkozta Kardos Laura, a kastélymúzeum művészettörténésze. 

A falikárpitot a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára mutatta be. A tárca gyakorolja a védett műtárgyak elővásárlási jogát. Latorcai Csaba elmondta, hogy 20 ezer euróért, egy bécsi aukción jutottak hozzá a falikárpithoz. A politikus kiemelte, hogy nem ez az első eset, hogy ilyen módon kerültek műtárgyak Keszthelyre.

„Így került például Mary Hamilton Festetics hercegnének a szobra ide Keszthelyre, vagy egy rendkívül kvalitásos korabeli ezüstpohár készlet, amelyek mind-mind, hogyha nem is feltétlenül itt a keszthelyi Festetics kastélyban, de valamelyik Festetics kastélyban volt egykor megtalálható és méltatlan körülmények között tűnt el, lopták el, vitték el a szocialista évtizedek alatt” - mondta el a helyettes államtitkár.     

Bizonyított, hogy stílusban, méretben és korban hasonló kárpit díszítette a keszthelyi kastély ezen falát 1942-ig, ám a  második világháborúban nyoma veszett a Festeticsek által birtokolt összes Teniers-falikárpitnak. A rendezvényen a házigazda kastélyigazgató Pálinkás Róbert és Manninger Jenő, a tértség országgyűlési képviselője is köszönetet mondott, azért, hogy Keszthelyen állíthatják ki a különleges műtárgyat.

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója: „Én azt gondolom, hogy ez a múlt megőrzésének egy nagyon-nagyon fontos pillanata. Nekünk itt érzéseket, attitűdöket kell tudnunk sugározni és akkor tudjuk visszaadni az eredeti érzéseket és ez eredeti attitűdöket, hogy valóban hogy is éltek a Festeticsek ebben a kastélyban, hogyha eredeti tárgyakat, vagy ugyanabból a korból származó tárgyakat tudnunk ugye bemutatni.” 

A falikárpit bemutatóján jelen volt a nemzeti kastélyprogram és nemzeti várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. Virág Zsolt hangsúlyozta, hogy összesen 39 műemlék újul meg a kormányzati program keretében összesen 57,5 milliárd forint értékben. Ebből jelentős, 5,4 milliárd forintos forrásban részesült a keszthelyi Festetics kastély. A miniszteri biztos az itt megvalósuló fejlesztések közül az egykori Schweizerei rekonstrukcióját emelte ki. Az egykori fejőházban többek közt kézműves sajtműhelyt alakítanak ki. 

„2020-ban már egy olyan, a kastély eddigi kínálatába illeszkedő látogatóközpont várja majd a turistákat, amely magában foglal egy tej története című kiállítást, magában foglalja a Schweizereinek, mint épülettípusnak – mai önmagába érdekes – a történeti kiállítását. És magában foglal olyan különböző interaktív elemeket, amely mind a múzeumpedagógiában, mind pedig a kiállítás-installációk szempontjából egy valós élményt tud majd nyújtani a látogatóknak” - mondta el televíziónknak a miniszteri biztos.    

A kastélyépület fejlesztéseire összesen 5,5 milliárd, a fenékpusztai majorság fejlesztésére pedig még mintegy 1,5 milliárd forint jut.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

| 2024. jún. 17. hétfő 19:15 | Keszthely
Virág tematikába borultak az ország kastélyai, várai
| 2024. jan. 30. kedd 16:07 | Keszthely
Nyílt napot tartottak a Helikon Kastélymúzeum Történelmi Játszóházában.
| 2023. okt. 2. hétfő 17:36 | Keszthely
Keszthely polgármestere cáfolja azokat a híreszteléseket, miszerint privatizálnák a Festetics-kastélyt.
| 2023. szep. 26. kedd 16:09 | Keszthely
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
| 2023. ápr. 27. csütörtök 18:50 | Balatongyörök, Vonyarcvashegy
Lady Hamilton Emlékhelyet avattak a balatongyöröki Szépkilátónál.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.