+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Sonka, tojás: zajlik a húsvéti bevásárlás
2019. április 11. csütörtök 21:55 - Keszthely
Sonka, tojás: zajlik a húsvéti bevásárlás
Jézus kereszthalálának és feltámadásának ünnepkörében elmaradhatatlan kellék a sonka és a tojás. Ezek az évnek ebben a szakában fogynak a legjobban a boltokban. A legtöbb család a húsvétot megelőző hetekben már elkezdi a bevásárlást. Jövő vasárnapig még van idő, de nem érdemes a beszerzéseket az utolsó pillanatra hagyni.

Magyarországon tradicionális húsvéti étel a főtt, füstölt sonka vagy tarja. A boltok felkészülten várják a vásárlókat: a kínálatban nem csak az említett húsfélékből, hanem szinte minden más termékből sok fogy ilyenkor. A kosárba tett húsok mennyisége a család nagyságától függ. "Családi körben szoktuk és mindig, minden évben meg szoktuk tartani. Meg szoktam főzni. Babérlevél, fokhagyma, jól megköveszteni és kihül a levében és akkor úgy fogyasztjuk, kaláccsal" - meséli az egyik vásárló, Szántó Györgyné.

Az árak széles skálán mozognak. Ebben az üzletben a csont nélküli szívsonka kilónkénti ára két és fél ezer, a csontosé kétezer forint. Sokan viszont az olcsóbb tarját választják ki a bevásárlás során. Sláger a füstölt parasztsonka is. Az elmúlt években tapasztalható: ha lassan is, de a kereslet a minőségi termékek irányába mozdul el. Jánka Krisztina üzletvezető így látja: "Egyre jobban az emberek próbálnak arra odafigyelni, hogy a hagyományos, csak sózással készült, hagyományos füstöléssel készült termékeket, ami nem tartalmaz semmiféle tartósítószert, hogy olyan termékeket vásároljanak. Nálunk leginkább amit keresnek az a szívsonka, parasztsonka, darabolt comb, a combnak minden része, felfüstölve."

A húsvét további elmaradhatatlan kelléke, a tojás, a keszthelyi városi piacon is kapható. A termékenységi szimbólumnak tekintett termék egy részét általában megfestik, a többit pedig az étkezéshez, sütéshez használják. Emiatt többet is kell vásárolni belőle. Molnár László őstermelő egy piaci napon több száz, vagy akár ezer tojást is elad. Ezt mondja: "Nagyon keresik a tojást. 40-50-esével viszik. Mindenki kérdezi, hogy friss-e. Természetesen csak friss tojásokat hozok ide piacra. És hogy hogy lehet festeni? Hát egyformán lehet mindent tojást festeni. Világosabb vagy sötétebb, az mindegy. Vannak itt kisebbek, nagyobbak - lehet válogatni közte."

Az árakat illetően itt is nagy a szórás: kisebb tojást 35-40 forintért is lehet találni, a nagyobbakért 45-50 forintot kell fizetni.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A római kori fenékpusztai erőd elevenedik meg a Balatoni Múzeum legújabb kiállításán.
 
Több mint 1 millió forint gyűlt össze a hétvégén a Fuss, hogy mások is túlélhessék! versenyen.
 
8. alkalommal nyitották meg a Trófeaszemlét a Vadászati Múzeum parkjában.
 
Idén is zarándokolnak Sümegre.
 
Rezisztens és új szőlőfajtákat is szemügyre vehettek az érdeklődők Cserszegtomajon.
 
Régészek és építészek tárgyalják, hogy milyen lehetőségei vannak egy régészeti park kialakításának.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó