+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Sonka, tojás: zajlik a húsvéti bevásárlás
2019. április 11. csütörtök 21:55 - Keszthely
Sonka, tojás: zajlik a húsvéti bevásárlás
Jézus kereszthalálának és feltámadásának ünnepkörében elmaradhatatlan kellék a sonka és a tojás. Ezek az évnek ebben a szakában fogynak a legjobban a boltokban. A legtöbb család a húsvétot megelőző hetekben már elkezdi a bevásárlást. Jövő vasárnapig még van idő, de nem érdemes a beszerzéseket az utolsó pillanatra hagyni.

Magyarországon tradicionális húsvéti étel a főtt, füstölt sonka vagy tarja. A boltok felkészülten várják a vásárlókat: a kínálatban nem csak az említett húsfélékből, hanem szinte minden más termékből sok fogy ilyenkor. A kosárba tett húsok mennyisége a család nagyságától függ. "Családi körben szoktuk és mindig, minden évben meg szoktuk tartani. Meg szoktam főzni. Babérlevél, fokhagyma, jól megköveszteni és kihül a levében és akkor úgy fogyasztjuk, kaláccsal" - meséli az egyik vásárló, Szántó Györgyné.

Az árak széles skálán mozognak. Ebben az üzletben a csont nélküli szívsonka kilónkénti ára két és fél ezer, a csontosé kétezer forint. Sokan viszont az olcsóbb tarját választják ki a bevásárlás során. Sláger a füstölt parasztsonka is. Az elmúlt években tapasztalható: ha lassan is, de a kereslet a minőségi termékek irányába mozdul el. Jánka Krisztina üzletvezető így látja: "Egyre jobban az emberek próbálnak arra odafigyelni, hogy a hagyományos, csak sózással készült, hagyományos füstöléssel készült termékeket, ami nem tartalmaz semmiféle tartósítószert, hogy olyan termékeket vásároljanak. Nálunk leginkább amit keresnek az a szívsonka, parasztsonka, darabolt comb, a combnak minden része, felfüstölve."

A húsvét további elmaradhatatlan kelléke, a tojás, a keszthelyi városi piacon is kapható. A termékenységi szimbólumnak tekintett termék egy részét általában megfestik, a többit pedig az étkezéshez, sütéshez használják. Emiatt többet is kell vásárolni belőle. Molnár László őstermelő egy piaci napon több száz, vagy akár ezer tojást is elad. Ezt mondja: "Nagyon keresik a tojást. 40-50-esével viszik. Mindenki kérdezi, hogy friss-e. Természetesen csak friss tojásokat hozok ide piacra. És hogy hogy lehet festeni? Hát egyformán lehet mindent tojást festeni. Világosabb vagy sötétebb, az mindegy. Vannak itt kisebbek, nagyobbak - lehet válogatni közte."

Az árakat illetően itt is nagy a szórás: kisebb tojást 35-40 forintért is lehet találni, a nagyobbakért 45-50 forintot kell fizetni.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Több mint 200 négyzetméterrel bővítik a Vadászati Múzeumot.
 
A keszthelyi kiválóság női pisztoly számban diadalmaskodott.
 
A készítmények 18 terápiás területet érintenek.
 
Az egész Kárpát-medencéből várják a kórusokat és népzenészeket Keszthelyre június 5-én és 6-án.
 
A zalaszántói Baráti Kör negyedik alkalommal szervezte meg a programot a Gersei-Pethő kúria udvarán.
 
Az első és második világháború hősi halottai előtt hajtottak fejet vasárnap Gyenesdiáson.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó