+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Vis maior: döntésre várnak
2019. április 11. csütörtök 15:54 - Keszthely
Vis maior: döntésre várnak
Több település még várja a Belügyminisztérium döntését a tavaly szeptemberi özönvíz után benyújtott vismaior pályázatoknál. Cserszegtomajnak a kért összeg felét már megítélték, Reziben és Karmacson még várják az értesítést. Az önkormányzatoknak elsősorban utakat és átereszeket kell helyreállítaniuk.

szeptember 4. Keszthely térségében két nap alatt 1,5-2 havi átlagnak megfelelő csapadék zúdult le. Cserszegtomajon a megáradt Csókakői-patak egy hidat is megsemmisített és utakat rongált meg a villámárvíz. A műtárgy darabjai még most is a mederben hevernek. A Cserszeget és Tomajt összekötő út még most is le van zárva.

Bartha Gábor polgármester azt mondja, hogy  az özönvíz után egyből beadták vis maior pályázatukat. A döntéshozók végül az igényelt összeg felére, mintegy 85 millió forintra becsülték a helyreállítások költségét.

„Jelen pillanatban a beadott és megítélt tételekből kettő indulhat. A szakemberek jelen pillanatban azon dolgoznak, hogy a megítélt összegre, tehát a beadott kár és a megítélt közötti különbségből adódóan a megítéltre átdolgozzák a dokumentációkat” - nyilatkozta Bartha Gábor. 

Az egyik induló tétel az áteresz 18 millió forintos beruházása, ez szeptemberre készülhet el – tette hozzá a polgármester.  17 millió forint jut a kisebb, de mintegy 50 helyen történt károk - alámosások, gyűrődések, padkák – javítására. A település nyugati részén károsult utakra 40 millió forintot fordíthatnak, erre közbeszerzést kell kiírni, ami jelentősen lassíthatja a kivitelezés megkezdését. 

Reziben is súlyos károkat okozott az özönvíz. A közel 2 kilométer hosszú Rigósi út csaknem 2/3-a ment tönkre. A polgármester azt mondja, a vis maior pályázatukat még nem bírálták el. Ők 72 millió forintra becsülték a helyreállítás költségét. Nagyon várják már a Belügyminisztérium döntését.

„Jön a szezon és, ha azt szeretnénk, hogy biztonságosan lehessen újra az úton közlekedni és mivel jelentős a közlekedés az úton, ezért az lesz a megnyugtató, ha megszületik a döntés és reményeink szerint megkapjuk a szükséges forrást ahhoz, hogy a megszokott, jó minőségű közlekedési körülmények alakuljanak ki” - mondta televíziónknak Cserép Gábor polgármester. 

Karmacson is várják még a pályázatuk elbírálását. 8,6 millió forint a falu kárigénye. Ideiglenes módon tudták a megrongált utakat járhatóvá tenni – mondja Kelemen István polgármester.

„Van egy hegyi utunk, ami erősen károsodott, illetve egy belterületi utunk, ahol a dolomitburkolatot mosta el az eső, illetve a mögöttünk látható területet, az itt található átereszt, illetve a két hídfejet kellene helyreállítanunk, illetve az árkot profilozni, aminek az önkormányzat önerőből nem tud nekiállni” - sorolta a polgármester.    

A megítélt helyreállítási költségek 90 százalékát adja a Belügyminisztérium, az önkormányzatoknak 10 százalék önerőt kell biztosítania.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A római kori fenékpusztai erőd elevenedik meg a Balatoni Múzeum legújabb kiállításán.
 
Több mint 1 millió forint gyűlt össze a hétvégén a Fuss, hogy mások is túlélhessék! versenyen.
 
8. alkalommal nyitották meg a Trófeaszemlét a Vadászati Múzeum parkjában.
 
Idén is zarándokolnak Sümegre.
 
Rezisztens és új szőlőfajtákat is szemügyre vehettek az érdeklődők Cserszegtomajon.
 
Régészek és építészek tárgyalják, hogy milyen lehetőségei vannak egy régészeti park kialakításának.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó