+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Vis maior: döntésre várnak
2019. április 11. csütörtök 15:54 - Keszthely
Vis maior: döntésre várnak
Több település még várja a Belügyminisztérium döntését a tavaly szeptemberi özönvíz után benyújtott vismaior pályázatoknál. Cserszegtomajnak a kért összeg felét már megítélték, Reziben és Karmacson még várják az értesítést. Az önkormányzatoknak elsősorban utakat és átereszeket kell helyreállítaniuk.

szeptember 4. Keszthely térségében két nap alatt 1,5-2 havi átlagnak megfelelő csapadék zúdult le. Cserszegtomajon a megáradt Csókakői-patak egy hidat is megsemmisített és utakat rongált meg a villámárvíz. A műtárgy darabjai még most is a mederben hevernek. A Cserszeget és Tomajt összekötő út még most is le van zárva.

Bartha Gábor polgármester azt mondja, hogy  az özönvíz után egyből beadták vis maior pályázatukat. A döntéshozók végül az igényelt összeg felére, mintegy 85 millió forintra becsülték a helyreállítások költségét.

„Jelen pillanatban a beadott és megítélt tételekből kettő indulhat. A szakemberek jelen pillanatban azon dolgoznak, hogy a megítélt összegre, tehát a beadott kár és a megítélt közötti különbségből adódóan a megítéltre átdolgozzák a dokumentációkat” - nyilatkozta Bartha Gábor. 

Az egyik induló tétel az áteresz 18 millió forintos beruházása, ez szeptemberre készülhet el – tette hozzá a polgármester.  17 millió forint jut a kisebb, de mintegy 50 helyen történt károk - alámosások, gyűrődések, padkák – javítására. A település nyugati részén károsult utakra 40 millió forintot fordíthatnak, erre közbeszerzést kell kiírni, ami jelentősen lassíthatja a kivitelezés megkezdését. 

Reziben is súlyos károkat okozott az özönvíz. A közel 2 kilométer hosszú Rigósi út csaknem 2/3-a ment tönkre. A polgármester azt mondja, a vis maior pályázatukat még nem bírálták el. Ők 72 millió forintra becsülték a helyreállítás költségét. Nagyon várják már a Belügyminisztérium döntését.

„Jön a szezon és, ha azt szeretnénk, hogy biztonságosan lehessen újra az úton közlekedni és mivel jelentős a közlekedés az úton, ezért az lesz a megnyugtató, ha megszületik a döntés és reményeink szerint megkapjuk a szükséges forrást ahhoz, hogy a megszokott, jó minőségű közlekedési körülmények alakuljanak ki” - mondta televíziónknak Cserép Gábor polgármester. 

Karmacson is várják még a pályázatuk elbírálását. 8,6 millió forint a falu kárigénye. Ideiglenes módon tudták a megrongált utakat járhatóvá tenni – mondja Kelemen István polgármester.

„Van egy hegyi utunk, ami erősen károsodott, illetve egy belterületi utunk, ahol a dolomitburkolatot mosta el az eső, illetve a mögöttünk látható területet, az itt található átereszt, illetve a két hídfejet kellene helyreállítanunk, illetve az árkot profilozni, aminek az önkormányzat önerőből nem tud nekiállni” - sorolta a polgármester.    

A megítélt helyreállítási költségek 90 százalékát adja a Belügyminisztérium, az önkormányzatoknak 10 százalék önerőt kell biztosítania.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus