+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A tojásírással ismerkedtek
2019. április 11. csütörtök 13:54 - Keszthely
A tojásírással ismerkedtek
A Család Általános Iskola diákjai ebben az évben is készülnek a Húsvétra. A keresztény ünnep egyik régi hagyományát, a tojásírást tanulhatják meg a Gyimesközéplokról érkezett tojásíró asszonyok segítségével. Az iskolában a nemzedékről nemzedékre fennmaradó tojásírás minden fortélyát elsajátítják egy hét alatt a néphagyományokat tisztelő és gyakorló Gyimes völgyéből érkezett vendégektől.

Töreki Erzsébet Gyimesközéplokról érkezett Keszthelyre. Nem csak népviseletét,hanem tojásíró tudományát is megmutatja társaival a Család iskola tanulóinak . Bár  az írott tojás elkészítési módja sokban hasonlít a hazánk egyes részein alkalmazott hímes tojás készítéséhez,egyetlen dologban mégis különbözik. Íróka vagy más néven kesica kell hozzá amit a viaszoláshoz használnak. A szorgos kezű asszonyok a tojásírás teljes folyamatát megtanítják egy hét alatt a tanulóknak. Az írást, a mintákat és a festés technikáját is.

"Felforraljuk a vizet,sót teszünk bele,ecetet,akkor töltjük bele a festéket,megvárjuk,hogy lehűljön  a festék lé annyira,hogy ne legyen forró,hogy a viaszt ne vegye le, benne hagyjuk attól függően,hogy aki sötétebbre akarja az tovább benne hagyja aki halványabbra az hamarabb kiszedi."-mondta a gyakorlott tojásíró.

A tanulók nagy odafigyeléssel készítik a mintákat,figyelve a gyakorlott tojásírókat akik  váltogatva az írókát  a viaszban  írják a mintákat. Sorban készülnek a tyúkláb, töltött rózsa,csillagos,fecskefarka motívumok. Marton Elizabet 4. osztályos, újdonság neki a tojásírás.

"Tegnap kezdtem,hatot írtam és nagyon megtetszett nekem. Még eleinte nagyon nehéz volt nekem egyenes vonalat húznom,s mindig egypár pacát is ejtettem,de most már egyszerűbb lett."- örömködött a kislány.

Az iskolába nagy hagyománya van  az ünnepekre való felkészülésnek. A gyimesi asszonyok is húsz éve tanítják a gyerekeknek a régi motívumokat.

"A Húsvét az nagyon fontos ünnepe a kereszténységnek,erős lelki felkészülést igényel. Ezt a lelki felkészülést segíti ez a tojásírási mód,az asszonyok viselete,az asszonyok személye. Az asszonyok egyfajta garancia arra,hogy egyfajta belső élet is ,egy elmélkedő,gondolkodó élet is folyik az iskolában."- adott tájékoztatást az iskola igazgatója.

A festett tojásokat a  tanulók hazaviszik. Egy része az ünnepi asztalt díszíti majd de jut belőle a locsolóknak is.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Zala és vas megye közösen szervezte meg az ORFK balesetmegelőzési versenyének döntőjét.
 
Mintegy 60 lakó részvételével tartottak lakossági fórumot Keszthely 2. sz. választókerületében.
 
Idén is megrendezték a Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósportversenyt.
 
A Zala Megyei Idősügyi Tanács Keszthelyen számolt be a pályázatról.
 
A fürdővárosban új gasztronómiai kategóriát alkottak.
 
Mintegy 150 fiatal 13 szekcióban kóstolhat bele a kultúra és a művészet különböző ágaiba kapolcson.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó