+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Festeticsek mandulásának állítanak emléket
2019. április 8. hétfő 15:03 - Vonyarcvashegy
A Festeticsek mandulásának állítanak emléket
A Festeticsek egykori manduláskertjének állít emléket a Hercegi Mandulás Napok Vonyarcvashegyen. A rendezvényt 12 éve szervezik meg a településen. 2014 óta a program része, hogy az óvodások színes szalagokkal díszítik fel a Mandulás Tündérkert facsemetéit.

A vonyarcvashegyi Nyitnikék Óvoda apróságai nagy lelkesedéssel díszítették a mandulafákat. A településen 2014-ben adták át a Mandulás Tündérkertet, azóta hagyomány, hogy a Hercegi Mandulás Napok a csemeték feldíszítésével kezdődnek. Az ovisok színes krepp papír szalagokat tekertek a fákra nagy élvezettel.

„Tetszik nekem, hogy a fákat ilyen színes szalagokkal kötjük, és nagyon tetszik nekem, hogy itt lehetek.” - mondta az egyik óvodás, Szabó-Horváth Bence Gábor.

A mandulafák díszítésétől a szél sem vette el az óvodások kedvét. 2014-ben 220 facsemetét ültettek el a kertben, ez a szám mára már 300 fölé emelkedett. Az önkormányzat minden évben felkéri az óvodásokat, hogy a rendezvény nyitányaként díszítsék fel a fákat. Ez rendkívül nagy élmény a gyerekeknek, ráadásul a pedagógiai programba is illeszkedik.

„Nagyon jól érzik magukat itt kint a szabadban, nagy tér van, szaladgálhatnak. Az óvodában pedig nagyon fontos nekünk a természet szeretete. Zöld óvoda vagyunk, nagyon szeretjük a fákat, szeretünk kirándulni a gyerekekkel. Én azt gondolom, hogy minden évben ez egy jó program nekik.” - tájékoztatott a Nyitnikék Óvoda óvónője, Horváth Annamária.

A Hercegi Mandulás Napok című rendezvény 12 évvel ezelőtt indult útjára azzal a céllal, hogy emléket állítson a Festeticsek híres manduláskertjének. A település régi álma, hogy a fák mellett mandulából készült termékekkel is kedveskedjen az ide érkezőknek. A fák feldíszítésében Vonyarcvashegy polgármestere is részt vett. Péter Károly elmondta, a program célja, hogy a manduláskert ápolását a következő generációnak is átörökítsék.

„Az óvodások most még picik, tehát ők ezt még csak díszítgetik, de nagy valószínűséggel a titkos álmuk azért az, hogy magukénak érezzék, és a későbbiekben, amikor a mi generációnk is kiöregszik, szeretnénk, hogyha ők ezt átvennék és továbbvinnék, és ugyanúgy dédelgetnék és óvnák ezeket a kis fákat, mint ahogy mi elkezdtük ezeket rendezni.” - tette hozzá a polgármester.

A rendezvény délelőtti programjának végén szivárvány színekben pompázott a Mandulás Tündérkert Vonyarcvashegyen.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Több mint 200 négyzetméterrel bővítik a Vadászati Múzeumot.
 
A keszthelyi kiválóság női pisztoly számban diadalmaskodott.
 
A készítmények 18 terápiás területet érintenek.
 
Az egész Kárpát-medencéből várják a kórusokat és népzenészeket Keszthelyre június 5-én és 6-án.
 
A zalaszántói Baráti Kör negyedik alkalommal szervezte meg a programot a Gersei-Pethő kúria udvarán.
 
Az első és második világháború hősi halottai előtt hajtottak fejet vasárnap Gyenesdiáson.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó