+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Festeticsek mandulásának állítanak emléket
2019. április 8. hétfő 15:03 - Vonyarcvashegy
A Festeticsek mandulásának állítanak emléket
A Festeticsek egykori manduláskertjének állít emléket a Hercegi Mandulás Napok Vonyarcvashegyen. A rendezvényt 12 éve szervezik meg a településen. 2014 óta a program része, hogy az óvodások színes szalagokkal díszítik fel a Mandulás Tündérkert facsemetéit.

A vonyarcvashegyi Nyitnikék Óvoda apróságai nagy lelkesedéssel díszítették a mandulafákat. A településen 2014-ben adták át a Mandulás Tündérkertet, azóta hagyomány, hogy a Hercegi Mandulás Napok a csemeték feldíszítésével kezdődnek. Az ovisok színes krepp papír szalagokat tekertek a fákra nagy élvezettel.

„Tetszik nekem, hogy a fákat ilyen színes szalagokkal kötjük, és nagyon tetszik nekem, hogy itt lehetek.” - mondta az egyik óvodás, Szabó-Horváth Bence Gábor.

A mandulafák díszítésétől a szél sem vette el az óvodások kedvét. 2014-ben 220 facsemetét ültettek el a kertben, ez a szám mára már 300 fölé emelkedett. Az önkormányzat minden évben felkéri az óvodásokat, hogy a rendezvény nyitányaként díszítsék fel a fákat. Ez rendkívül nagy élmény a gyerekeknek, ráadásul a pedagógiai programba is illeszkedik.

„Nagyon jól érzik magukat itt kint a szabadban, nagy tér van, szaladgálhatnak. Az óvodában pedig nagyon fontos nekünk a természet szeretete. Zöld óvoda vagyunk, nagyon szeretjük a fákat, szeretünk kirándulni a gyerekekkel. Én azt gondolom, hogy minden évben ez egy jó program nekik.” - tájékoztatott a Nyitnikék Óvoda óvónője, Horváth Annamária.

A Hercegi Mandulás Napok című rendezvény 12 évvel ezelőtt indult útjára azzal a céllal, hogy emléket állítson a Festeticsek híres manduláskertjének. A település régi álma, hogy a fák mellett mandulából készült termékekkel is kedveskedjen az ide érkezőknek. A fák feldíszítésében Vonyarcvashegy polgármestere is részt vett. Péter Károly elmondta, a program célja, hogy a manduláskert ápolását a következő generációnak is átörökítsék.

„Az óvodások most még picik, tehát ők ezt még csak díszítgetik, de nagy valószínűséggel a titkos álmuk azért az, hogy magukénak érezzék, és a későbbiekben, amikor a mi generációnk is kiöregszik, szeretnénk, hogyha ők ezt átvennék és továbbvinnék, és ugyanúgy dédelgetnék és óvnák ezeket a kis fákat, mint ahogy mi elkezdtük ezeket rendezni.” - tette hozzá a polgármester.

A rendezvény délelőtti programjának végén szivárvány színekben pompázott a Mandulás Tündérkert Vonyarcvashegyen.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A római kori fenékpusztai erőd elevenedik meg a Balatoni Múzeum legújabb kiállításán.
 
Több mint 1 millió forint gyűlt össze a hétvégén a Fuss, hogy mások is túlélhessék! versenyen.
 
8. alkalommal nyitották meg a Trófeaszemlét a Vadászati Múzeum parkjában.
 
Idén is zarándokolnak Sümegre.
 
Rezisztens és új szőlőfajtákat is szemügyre vehettek az érdeklődők Cserszegtomajon.
 
Régészek és építészek tárgyalják, hogy milyen lehetőségei vannak egy régészeti park kialakításának.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó