+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Festetics ezüstkincsek a Helikon Kastélymúzeumban
2019. április 3. szerda 17:23 - Keszthely
Festetics ezüstkincsek a Helikon Kastélymúzeumban
Keszthely Seuso kincseiként is emlegetik azt az ezüst étkészletet, amit a bécsi Dorotheum aukciósház árverezett el. A magyar állam kikiáltási áron, mintegy 6,5 millió forintért vásárolhatta meg az egykor a Festetics család birtokában lévő ezüstneműt. A műkincseket ma délelőtt adták át a Helikon Kastélymúzeumnak.

Az ezüstneműn a Festetics család grófi koronája valamint címerállatai láthatók. A mintegy 18 kilogrammnyi műkincsek 1796-os és 1817-es fémjellel, valamint Wilhelm Schwegerl vagy Anton Köll jegyeivel vannak ellátva. Pálinkás Róbert, a múzeum igazgatója elmondta, közös partneri együttműködésnek köszönhető, hogy a Festeticsek egykori kincsei visszakerülhettek eredeti helyükre.                         

„Egy sikertörténetnek a végén állunk, a műtárgyak itt vannak, innentől a Helikon Kastélymúzeum tulajdonában vannak. Ami nagyon szép és nagyon jó lesz, hogyha elkészül a Nemzeti Kastélyprogramos felújítás a kastélyban, akkor a fehér tükörteremben be tudjuk rendezni az eredeti formájú ebédlőt.” - tájékoztatott a kastélymúzeum igazgatója.

A műkincsek a Nemzeti Kastély és Várprogram műkincsvásárlási keretének köszönhetően kerültek haza. A ma délelőtti sajtótájékoztatón Tuzson Bence elmondta, egy nemzet akkor képes fennmaradni, ha megbecsüli a saját múltját. Hozzátette, Magyarország kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legtöbb tárgy kerüljön haza. A közszolgálatért felelős államtitkár a bemutatón egy újabb kehellyel bővítette a gyűjteményt, amely az árverés után bukkant fel.

„A történelem, az nem vitrinbe való, a történelmet meg kell mutatni. Ebből a történelemből aztán össze kell állítanunk a jövő magyarságának történetét is. Nagy jelentősége van annak, hogy az Y generációnak, a Z generációnak képesek vagyunk-e megmutatni, hogy milyen volt Magyarország története, mert ahogy Kodály Zoltán fogalmazott:a kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, hogyha a következő nemzedék újra és újra meg nem szerzi magának." - emelte ki az államtitkár.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a II. világháború után eltűnt kincsek a magyar emberek lelkének egy-egy darabjai. A keszthelyi Festetics-kastélyba a megmaradt tárgyak mellett számos bútor is visszakerült az elmúlt években. Manninger Jenő, a  térség országgyűlési képviselője kiemelte, ezek a műkincsek jelentős szerepet játszanak a régió életében.

„A magyar kultúrának nagyon fontos része a Festetics-örökség, ezen belül ezek a műkincsek. Ez itt különösen fontos a térségben. Ráadásul turisztikai központ is Keszthely, és az is alapvetően a Festetics-örökségre épül, a kulturális turizmusra.” - tette hozzá a térség országgyűlési képviselője.

Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastély és Várprogram miniszteri biztosa méltatta az ezüstkincsek jelentőségét. Hozzátette, egy éven belül megvalósul a tükörterem felújítása, az ezüst étkészletet itt láthatja majd a nagyközönség.           

Regman karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
8
további híreink
 
A római kori fenékpusztai erőd elevenedik meg a Balatoni Múzeum legújabb kiállításán.
 
Több mint 1 millió forint gyűlt össze a hétvégén a Fuss, hogy mások is túlélhessék! versenyen.
 
8. alkalommal nyitották meg a Trófeaszemlét a Vadászati Múzeum parkjában.
 
Idén is zarándokolnak Sümegre.
 
Rezisztens és új szőlőfajtákat is szemügyre vehettek az érdeklődők Cserszegtomajon.
 
Régészek és építészek tárgyalják, hogy milyen lehetőségei vannak egy régészeti park kialakításának.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó