+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megemlékeztek a 23. magyar szentről
2019. március 28. csütörtök 17:05 - Keszthely
Megemlékeztek a 23. magyar szentről
Születésének 235. évfordulóján, koszorúzással emlékeztek meg Kőrösi Csoma Sándorról a Népviseletes Babamúzeum előtt található domborműnél. A tibeti-angol szótár megalapítójáról kevesen tudják, hogy Magyarország egyetlen buddhista szentjeként tartják számon. Többek között erről is beszámoltak az eseményen.

Főhajtással és koszorúzással tisztelegtek a nyelvtudós emlékének a Kőrösi Csoma Sándor klub tagjai Keszthelyen. A helyszínen rövid méltatással idézték fel a tibetológia megalkotójának főbb tevékenységét.   

„Azért jöttünk össze, mert Kőrösi Csoma Sándor, a klubunk névadója ezen a napon, 235 évvel ezelőtt született és úgy gondoltuk, hogy egy kis koszorút megérdemel itt a Túri Török Tibor által készített szobor előtt.” - mondta el Horváth Béláné klubvezető.

Mint az eseményen elhangzott, Kőrösi élete során rengeteget utazott. Több ezer tibeti nyelvű könyvet olvasott el, ezek által állított össze egy harmincezer szóból álló szójegyzéket, így valósult meg a tibeti-angol szótár. A megemlékezésen szó esett arról is, hogy miért található a nyelvtudós domborműve a magyar szenteket ábrázoló szoborcsoportnál.

„Huszonkettő keresztény szentünk van, de kevesen tudják, hogy a huszonharmadik Kőrösi Csoma Sándor, akit Tokióban 1933-ban buddhista főszentté avattak. És akik jönnek, Keszthelyre látogatnak, meglátják ezt a fejleményt és hát konstatálják örömmel, hogy azért itt a földrész asztalára sok mindent tettünk le.” - ismertette Túri Török Tibor szépmíves.

A Kőrösi Csoma Sándor Klub célja továbbra is az, hogy minden érdeklődő számára szervezzen programokat. Ezekkel segítik elő a nemzeti hagyományok őrzését, az értékek ápolását. Népszerűsítik névadójuk tevékenységét is, így többek között előadás keretében hallhatnak információt Kőrösi Csoma Sándor életéről szeptember 13-án az érdeklődők.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Jótékonysági teremlabdarúgó tornát szerveztek Keszthelyen 13 csapat részvételével
 
A várvölgyi rendezvény évről évre népszerűbb, melyre a környékbeliek is szívesen ellátogatnak.
 
Sok területen készítettek feltáró dokumentálásokat a Balatoni Múzeum munkatársai.
 
A lakosság száma azonban 2015 óta csökken, ennek megállítására pályázatok segíthetnek.
 
Hetedik alkalommal szervezték meg Sármelléken az Ólból üstbe elnevezésű kolbásztöltő versenyt.
 
Ezen a héten érdemes a papírokat kitölteni, hogy már a januári béreknél jelentkezzen a kedvezmény.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó