+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megemlékeztek a 23. magyar szentről
2019. március 28. csütörtök 17:05 - Keszthely
Megemlékeztek a 23. magyar szentről
Születésének 235. évfordulóján, koszorúzással emlékeztek meg Kőrösi Csoma Sándorról a Népviseletes Babamúzeum előtt található domborműnél. A tibeti-angol szótár megalapítójáról kevesen tudják, hogy Magyarország egyetlen buddhista szentjeként tartják számon. Többek között erről is beszámoltak az eseményen.

Főhajtással és koszorúzással tisztelegtek a nyelvtudós emlékének a Kőrösi Csoma Sándor klub tagjai Keszthelyen. A helyszínen rövid méltatással idézték fel a tibetológia megalkotójának főbb tevékenységét.   

„Azért jöttünk össze, mert Kőrösi Csoma Sándor, a klubunk névadója ezen a napon, 235 évvel ezelőtt született és úgy gondoltuk, hogy egy kis koszorút megérdemel itt a Túri Török Tibor által készített szobor előtt.” - mondta el Horváth Béláné klubvezető.

Mint az eseményen elhangzott, Kőrösi élete során rengeteget utazott. Több ezer tibeti nyelvű könyvet olvasott el, ezek által állított össze egy harmincezer szóból álló szójegyzéket, így valósult meg a tibeti-angol szótár. A megemlékezésen szó esett arról is, hogy miért található a nyelvtudós domborműve a magyar szenteket ábrázoló szoborcsoportnál.

„Huszonkettő keresztény szentünk van, de kevesen tudják, hogy a huszonharmadik Kőrösi Csoma Sándor, akit Tokióban 1933-ban buddhista főszentté avattak. És akik jönnek, Keszthelyre látogatnak, meglátják ezt a fejleményt és hát konstatálják örömmel, hogy azért itt a földrész asztalára sok mindent tettünk le.” - ismertette Túri Török Tibor szépmíves.

A Kőrösi Csoma Sándor Klub célja továbbra is az, hogy minden érdeklődő számára szervezzen programokat. Ezekkel segítik elő a nemzeti hagyományok őrzését, az értékek ápolását. Népszerűsítik névadójuk tevékenységét is, így többek között előadás keretében hallhatnak információt Kőrösi Csoma Sándor életéről szeptember 13-án az érdeklődők.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus