+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Új kemencét kapott a Kerámia Szakkör
2019. március 22. péntek 16:11 - Keszthely
Új kemencét kapott a Kerámia Szakkör
Új égető kemencét kapott a Goldmark Károly Művelődési Központ Kerámia szakköre. Az eszköz nagy teljesítményen képes kiégetni az agyagból elkészített tárgyakat, melyek körülbelül 7 óra alatt is elkészülhetnek. A kemencére több mint 25 évet kellett várnia a szakkörnek, így nagy örömmel fogadták a tagok az átadót.

A múlt héten érkezett meg az új égető kemence a Sopron utcai Mosóházba. A beszerelésre és az üzembe helyezésre kellett várniuk a szakkör tagjainak. A berendezés hazai fejlesztésű és gyártású, melynek érdekessége, hogy olyan szigetelőanyaggal készült, melyet az űrhajóknál is használnak. Az égető kemence 1,1 millió forintba került, mely pályázati forrásból valósult meg.

„Tavalyi évben kinyitották ezt a felületet, amiben eszközökre lehetett pályázni és a szakkörünknek, úgy gondolom, hogy egy 46 éves szakkör azért megérdemli azt, hogy ez új kemencéhez jusson. Az előző TÁMOP-os pályázatunkból már nagyon szépen kistaférongoztuk az összes szakkörünket. Az itt látható korongokat is például ebből az előző pályázati forrásból vettük és hát nagyon vártunk egy olyan lehetőséget, amikor tényleg egymillió forint feletti eszközökre lehet pályázni.” - mondta el Csengei Ágota.

A nemzetiszínű szalaggal átkötött kemencét szerdán adták át hivatalosan. Az eseményhez kapcsolódóan egy tálat is készítettek, melyet minden szakkörös aláírt. Pár napon belül ez lesz az egyik első tárgy, amit kiégetnek a nagy teljesítményű berendezésben.

„350 literes a kemence és 1100 fokot tud. Tudni kell, hogy mi fazekasmázakkal dolgozunk, tehát gyakorlatilag mi 1000 fok alatt égetünk. Általában 980 fokon. Fölé nem megyünk a fazekas árukkal.” - ismertette Simon Edit szakkörvezető.

Mint az átadón is elhangzott, az előző kemencének több problémája akadt már, sokáig kellett benne hagyni a tárgyakat és többször fordult elő, hogy azok meg is repedtek a nem megfelelő hőfok miatt. A szakkörösöknek 25 évet kellett várni az új kemencére, így nagy lelkesedéssel vették ennek érkezését.

„Én már elég régen vagyok ennek a szakkörnek tagja, 2005 októberétől. Úgyhogy most már éppen elég ideje van annak, hogy az embernek rálátása legyen az itteni munkára, az hogy hogy működik a kemence, hogy működik a szakkör. Tulajdonképpen azt hiszem, hogy örülnünk kell ennek, mert ránk fért.” - mondta el László Alfrédné.

Az átadó után közös ünneplésre invitálták a szakköri tagokat. Az eseményt tortázással és pezsgőzéssel koronázták meg.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A “Magyar Ápolók Napja” alkalmából főigazgatói elismeréseket adtak át a hévízi kórházban.
 
A fizikai jelenségekkel ismerkedhetnek a fiatalok a Balaton Színház Simándy termében.
 
Az egészségügyi szakdolgozókat köszöntötték Keszthelyen Kossuth Zsuzsanna születésnapján.
 
Természet ihlette képeivel mutatkozik be Gécseg András.
 
A szervezet idei első közgyűlésén az eredményekről és a tervekről is beszámoltak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó