+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A testnek és a léleknek is jó a böjt
2019. március 22. péntek 15:06 - Keszthely
A testnek és a léleknek is jó a böjt
Lassan a feléhez közeledik a Húsvétot megelőző, negyven napos böjti időszak. A katolikus vallásúak is más-más módon élik meg ezt az időszakot. A hús, vagy a túlzott étkezés mellett olyan hétköznapi dolgokról is le lehet mondani, mint az alkohol, a túlzott internethasználat, vagy az édesség. A televíziónk által megkérdezett dietetikus szerint az egészséges böjtölés a szervezetnek is megkönnyebbülést, megtisztulást jelenthet.

Hamvazószerdával kezdődött meg a böjti időszak. Az egyház szabályai szerint a hamvazószerda és a nagypéntek szigorú böjt, ekkor nem szabad húst enni és a napi háromszori étkezésből csak egyszer szabad jól lakni. A nagyböjti időszak minden péntekjén javallott kerülni a húsféléket. A Húsvét előtti negyven nap a bűnbánat és az önmegtartóztatás ideje a katolikus vallásúaknál.

A Polgár család tagjai gyakorló katolikusok. Természetes számukra a böjt, melyet - bár nem kötelező – a gyerekek is tartanak. Lorka, Hanna és Palkó ezen kívül hétköznapi dolgokról is lemond, játékos formában.

„Ha például hármast dobunk, akkor, ami ide a hármashoz van írva - elmondok egy imát - akkor azt megcsináljuk. Ez a nagyböjti időszakra vonatkozik” - mutatja Polgár Laura. 

A játékban még például olyanokról mondanak le időnként a gyerekek, mint a tévénézés, vagy az édesség. Édesanyjuk elmondta, hogy meg kell találni mindenkinek a gyenge pontját, hogy miről kell lemondania. Varga Anett szerint, ha valakit szeretünk, képesek vagyunk áldozathozatalra: „Én azt gondolom, azt kell látni, hogy Jézus is egy teljesen hétköznapi figura volt, egy hétköznapi istenember, aki itt élt közöttünk. Ha mi is a saját életünkben…amikor mi arra gondolunk, hogy valaki katolikus keresztény, akkor nem arra kell gondolni, hogy ül a kolostorban, hogy reggeltől estig rózsafüzért imádkozik, ugyanolyan emberek vagyunk mint a többiek, ezért a való életbe kell kihívásokat keresnünk.”

Böjtöt nem csak vallásos meggyőződésből lehet folytatni. Soós Eszter dietetikus azt mondja, hogy a böjt, egyfajta megtisztulás a szervezet számára is.  A szakember kifejtette, hogy meg kell találni az egyensúlyt. Ha valaki egy-egy napra elhagyja a húst, az semmilyen problémát nem okoz.

„A szervezet egy kicsit megkönnyebbül, az emésztőrendszer egy kicsit pihen. Arra kell figyelni, hogy ha valaki 40 napon keresztül tartja ezt a böjtöt, akkor viszont fontos, hogy a fehérjeforrásokat pótoljuk máshonnan. A halakat általában minden kultúra, minden vallás megengedi ilyenkor és nagyon jó fehérjeforrások, zsírszegény formában bármikor, bárkinek ajánlott” - nyilatkozta Soós Eszter.   

Betegek és kiskorúak számára a szigorú, hosszan tartó böjt nem javasolt.A dietetikus hozzátette: a böjtölés jó előkészülete lehet annak, hogy valaki utána is egészségesen étkezzen.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A hétvégén úttörő programot kínált a Helikon Kastélymúzeum: a kínálat “Parkmozival” bővült.
 
Az Asbóth Szakgimnázium csaknem 400 diákja végez nyári gyakorlatot.
 
Balatongyörökön megnyílt Lajta Gábor festőművész tárlata, lezajlott az “Augusztusi Györöki BorKorzó”.
 
Az ország 10 borvidékéről érkezett 11 kiváló pincészet várta a borbarátokat a 9. belvárosi borfeszten.
 
Első alkalommal rendezték meg Keszthelyen a “Dog Beach Fest” néven futó kutyafesztivált.
 
Szinte telt házzal üzemeltek a strandok a hétvégén Keszthelyen. A Városi és a Helikon strandon jártunk.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó