+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A testnek és a léleknek is jó a böjt
2019. március 22. péntek 15:06 - Keszthely
A testnek és a léleknek is jó a böjt
Lassan a feléhez közeledik a Húsvétot megelőző, negyven napos böjti időszak. A katolikus vallásúak is más-más módon élik meg ezt az időszakot. A hús, vagy a túlzott étkezés mellett olyan hétköznapi dolgokról is le lehet mondani, mint az alkohol, a túlzott internethasználat, vagy az édesség. A televíziónk által megkérdezett dietetikus szerint az egészséges böjtölés a szervezetnek is megkönnyebbülést, megtisztulást jelenthet.

Hamvazószerdával kezdődött meg a böjti időszak. Az egyház szabályai szerint a hamvazószerda és a nagypéntek szigorú böjt, ekkor nem szabad húst enni és a napi háromszori étkezésből csak egyszer szabad jól lakni. A nagyböjti időszak minden péntekjén javallott kerülni a húsféléket. A Húsvét előtti negyven nap a bűnbánat és az önmegtartóztatás ideje a katolikus vallásúaknál.

A Polgár család tagjai gyakorló katolikusok. Természetes számukra a böjt, melyet - bár nem kötelező – a gyerekek is tartanak. Lorka, Hanna és Palkó ezen kívül hétköznapi dolgokról is lemond, játékos formában.

„Ha például hármast dobunk, akkor, ami ide a hármashoz van írva - elmondok egy imát - akkor azt megcsináljuk. Ez a nagyböjti időszakra vonatkozik” - mutatja Polgár Laura. 

A játékban még például olyanokról mondanak le időnként a gyerekek, mint a tévénézés, vagy az édesség. Édesanyjuk elmondta, hogy meg kell találni mindenkinek a gyenge pontját, hogy miről kell lemondania. Varga Anett szerint, ha valakit szeretünk, képesek vagyunk áldozathozatalra: „Én azt gondolom, azt kell látni, hogy Jézus is egy teljesen hétköznapi figura volt, egy hétköznapi istenember, aki itt élt közöttünk. Ha mi is a saját életünkben…amikor mi arra gondolunk, hogy valaki katolikus keresztény, akkor nem arra kell gondolni, hogy ül a kolostorban, hogy reggeltől estig rózsafüzért imádkozik, ugyanolyan emberek vagyunk mint a többiek, ezért a való életbe kell kihívásokat keresnünk.”

Böjtöt nem csak vallásos meggyőződésből lehet folytatni. Soós Eszter dietetikus azt mondja, hogy a böjt, egyfajta megtisztulás a szervezet számára is.  A szakember kifejtette, hogy meg kell találni az egyensúlyt. Ha valaki egy-egy napra elhagyja a húst, az semmilyen problémát nem okoz.

„A szervezet egy kicsit megkönnyebbül, az emésztőrendszer egy kicsit pihen. Arra kell figyelni, hogy ha valaki 40 napon keresztül tartja ezt a böjtöt, akkor viszont fontos, hogy a fehérjeforrásokat pótoljuk máshonnan. A halakat általában minden kultúra, minden vallás megengedi ilyenkor és nagyon jó fehérjeforrások, zsírszegény formában bármikor, bárkinek ajánlott” - nyilatkozta Soós Eszter.   

Betegek és kiskorúak számára a szigorú, hosszan tartó böjt nem javasolt.A dietetikus hozzátette: a böjtölés jó előkészülete lehet annak, hogy valaki utána is egészségesen étkezzen.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Dr.Károly Róbert előadásai segítik megérteni a komolyzenét.
 
Nagy tömeg fogadta a lipicai fogattal érkező Mikulást a keszthelyi Fő téren.
 
A 6. sz. választókörzetben szavazategyenlőség miatt kellett új voksolást kiírni.
 
Az idei évben 6,7 kilogram az egy főre jutó éves halfogyasztás, ez jóval elmarad az uniós átlagtól.
 
Ötödik alkalommal szervezték meg az eseményt a Georgikon Karon.
 
Nagyon jó borokra lehet számítani az idén. Szépen érett, egészséges gyümölcsöket szüreteltek az ősszel.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó