+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Békaterelőt építettek Zalaszántó és Rezi határában
2019. március 4. hétfő 13:26 - Rezi-Zalaszántó
Békaterelőt építettek Zalaszántó és Rezi határában
Az 500 méter hosszú építmény célja, hogy a téli álmukból felébredő kétéltűeket biztonságosan juttassák át az út túloldalán fekvő szaporodó helyükre. A kerítés építéséhez önkénteseket toborzott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. A szakemberek szerint az érintett szakaszon akár 800 béka is biztonságosan juthat így el a vizes területekre.

Az út menti árokban, az ásással kezdték meg a békaterelő kerítés építését az önkéntesek. Az építményre azért van szükség, mert a békák telelő- és szaporodó helye között húzódik a Zalaszántóra vezető út. A kerítés mentén összegyűlő békákat vödrökben fogják átvinni a vizes élőhelyükre.  A Hosszú-hegy északi lábánál fekvő erdő talaja ideális a kétéltűek téli álmához.

Sinka Gábor természetvédelmi őr: „Többnyire barna ásóbékák, barna varangyok, erdei békák, zöld levelibékék, zöld varangyok, akik itt szoktak telelni, illetve vöröshasú unkák. Ezek azonban, ahogy fölébrednek a téli álmukból, rögtön elindulnának a közeli vízterületek felé, azok viszont az út túloldalán találhatóak; Vindornyai-láp, Gyöngyös-patak. Ott szeretnék lerakni a petéiket, hogy abból ebihalak, aztán békák legyenek.”

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága rendezte az önkéntes akciót. A szervezők elégedetten tapasztalták, hogy mintegy 50 fő jelentkezett a PaNaNet+ elnevezésű akcióra. Kovács Dávid másodmagával érkezett a programra Budakesziről. A Pilis és a Visegrádi-hegység után szerette volna megtapasztalni, hogy milyen a természetvédelem a Balaton-felvidéken.

„Teljesen más ez az egész, mint ahogy látja mondjuk a tévében, vagy esetleg az egyetemi szakmai gyakorlatokon mondjuk lát egy ilyet mondjuk egy power pointos diasoron szembesül ezzel a munkával, tehát teljesen más testközelből is megtapasztalni és egyúttal hasznos is” - nyilatkozta az önkéntes.     

Az önkéntesek egyúttal szemetet is gyűjtöttek.  Műanyag flakonok, rengeteg sörös doboz és még dísztárcsa is került a zsákokba. Amíg a férfiak többsége ásott, elsősorban gyerekek szedték a hulladékot.

„Borzalmas, rengeteg hulladékot szórnak el az autósok és igazából érthetetlen, hogy miért. Sokkal egyszerűbb lenne magukkal vinni és a legközelebbi szemétledobóba elhagyni azokat” - mondta televíziónknak Mészáros Menyhért. 

A terelőt mintegy 500 méter hosszan építették meg, a kétéltűek számára leginkább veszélyeztetettebb szakaszon. 30-40 méterenként vödröket ástak be a földbe, ezekben gyűlnek össze az akadályba ütköző békák. Naponta fogják ellenőrizni a gyűjtőedényeket. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai szerint így akár 800 kétéltűt is biztonságosan jutathatnak át a vizes élőhelyükre.

A szakemberek az elmúlt napokban már tapasztalták, hogy a téli álmukból felébredő békék már megindultak a vizes élőhelyek felé, így elmondható, hogy a békaterelőre már nagy szükség van. Az, hogy az építmény meddig fog állni, a természet, pontosabban a békák fogják meghatározni. Ez akár májusig is elhúzódhat.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Georgikon Campuson régi hagyománya van a regattának, ezt a sportágat szívesen választják a hallgatók.
 
A változékony időjárás miatt elszaporodtak a rágcsálók.
 
A mozgás fontosságára, és az aktív életmód lehetőségeire hívta fel a figyelmet a nyugdíjas klub.
 
Egy különleges világkörüli utazásról mesélt Szita Gábor a Világjáró Klub közönségének.
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus