+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Békaterelőt építettek Zalaszántó és Rezi határában
2019. március 4. hétfő 13:26 - Rezi-Zalaszántó
Békaterelőt építettek Zalaszántó és Rezi határában
Az 500 méter hosszú építmény célja, hogy a téli álmukból felébredő kétéltűeket biztonságosan juttassák át az út túloldalán fekvő szaporodó helyükre. A kerítés építéséhez önkénteseket toborzott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. A szakemberek szerint az érintett szakaszon akár 800 béka is biztonságosan juthat így el a vizes területekre.

Az út menti árokban, az ásással kezdték meg a békaterelő kerítés építését az önkéntesek. Az építményre azért van szükség, mert a békák telelő- és szaporodó helye között húzódik a Zalaszántóra vezető út. A kerítés mentén összegyűlő békákat vödrökben fogják átvinni a vizes élőhelyükre.  A Hosszú-hegy északi lábánál fekvő erdő talaja ideális a kétéltűek téli álmához.

Sinka Gábor természetvédelmi őr: „Többnyire barna ásóbékák, barna varangyok, erdei békák, zöld levelibékék, zöld varangyok, akik itt szoktak telelni, illetve vöröshasú unkák. Ezek azonban, ahogy fölébrednek a téli álmukból, rögtön elindulnának a közeli vízterületek felé, azok viszont az út túloldalán találhatóak; Vindornyai-láp, Gyöngyös-patak. Ott szeretnék lerakni a petéiket, hogy abból ebihalak, aztán békák legyenek.”

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága rendezte az önkéntes akciót. A szervezők elégedetten tapasztalták, hogy mintegy 50 fő jelentkezett a PaNaNet+ elnevezésű akcióra. Kovács Dávid másodmagával érkezett a programra Budakesziről. A Pilis és a Visegrádi-hegység után szerette volna megtapasztalni, hogy milyen a természetvédelem a Balaton-felvidéken.

„Teljesen más ez az egész, mint ahogy látja mondjuk a tévében, vagy esetleg az egyetemi szakmai gyakorlatokon mondjuk lát egy ilyet mondjuk egy power pointos diasoron szembesül ezzel a munkával, tehát teljesen más testközelből is megtapasztalni és egyúttal hasznos is” - nyilatkozta az önkéntes.     

Az önkéntesek egyúttal szemetet is gyűjtöttek.  Műanyag flakonok, rengeteg sörös doboz és még dísztárcsa is került a zsákokba. Amíg a férfiak többsége ásott, elsősorban gyerekek szedték a hulladékot.

„Borzalmas, rengeteg hulladékot szórnak el az autósok és igazából érthetetlen, hogy miért. Sokkal egyszerűbb lenne magukkal vinni és a legközelebbi szemétledobóba elhagyni azokat” - mondta televíziónknak Mészáros Menyhért. 

A terelőt mintegy 500 méter hosszan építették meg, a kétéltűek számára leginkább veszélyeztetettebb szakaszon. 30-40 méterenként vödröket ástak be a földbe, ezekben gyűlnek össze az akadályba ütköző békák. Naponta fogják ellenőrizni a gyűjtőedényeket. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai szerint így akár 800 kétéltűt is biztonságosan jutathatnak át a vizes élőhelyükre.

A szakemberek az elmúlt napokban már tapasztalták, hogy a téli álmukból felébredő békék már megindultak a vizes élőhelyek felé, így elmondható, hogy a békaterelőre már nagy szükség van. Az, hogy az építmény meddig fog állni, a természet, pontosabban a békák fogják meghatározni. Ez akár májusig is elhúzódhat.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus