Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Békaterelőt építettek Zalaszántó és Rezi határában
2019. már. 4. hétfő | Rezi-Zalaszántó
Békaterelőt építettek Zalaszántó és Rezi határában
Az 500 méter hosszú építmény célja, hogy a téli álmukból felébredő kétéltűeket biztonságosan juttassák át az út túloldalán fekvő szaporodó helyükre. A kerítés építéséhez önkénteseket toborzott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. A szakemberek szerint az érintett szakaszon akár 800 béka is biztonságosan juthat így el a vizes területekre.

Az út menti árokban, az ásással kezdték meg a békaterelő kerítés építését az önkéntesek. Az építményre azért van szükség, mert a békák telelő- és szaporodó helye között húzódik a Zalaszántóra vezető út. A kerítés mentén összegyűlő békákat vödrökben fogják átvinni a vizes élőhelyükre.  A Hosszú-hegy északi lábánál fekvő erdő talaja ideális a kétéltűek téli álmához.

Sinka Gábor természetvédelmi őr: „Többnyire barna ásóbékák, barna varangyok, erdei békák, zöld levelibékék, zöld varangyok, akik itt szoktak telelni, illetve vöröshasú unkák. Ezek azonban, ahogy fölébrednek a téli álmukból, rögtön elindulnának a közeli vízterületek felé, azok viszont az út túloldalán találhatóak; Vindornyai-láp, Gyöngyös-patak. Ott szeretnék lerakni a petéiket, hogy abból ebihalak, aztán békák legyenek.”

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága rendezte az önkéntes akciót. A szervezők elégedetten tapasztalták, hogy mintegy 50 fő jelentkezett a PaNaNet+ elnevezésű akcióra. Kovács Dávid másodmagával érkezett a programra Budakesziről. A Pilis és a Visegrádi-hegység után szerette volna megtapasztalni, hogy milyen a természetvédelem a Balaton-felvidéken.

„Teljesen más ez az egész, mint ahogy látja mondjuk a tévében, vagy esetleg az egyetemi szakmai gyakorlatokon mondjuk lát egy ilyet mondjuk egy power pointos diasoron szembesül ezzel a munkával, tehát teljesen más testközelből is megtapasztalni és egyúttal hasznos is” - nyilatkozta az önkéntes.     

Az önkéntesek egyúttal szemetet is gyűjtöttek.  Műanyag flakonok, rengeteg sörös doboz és még dísztárcsa is került a zsákokba. Amíg a férfiak többsége ásott, elsősorban gyerekek szedték a hulladékot.

„Borzalmas, rengeteg hulladékot szórnak el az autósok és igazából érthetetlen, hogy miért. Sokkal egyszerűbb lenne magukkal vinni és a legközelebbi szemétledobóba elhagyni azokat” - mondta televíziónknak Mészáros Menyhért. 

A terelőt mintegy 500 méter hosszan építették meg, a kétéltűek számára leginkább veszélyeztetettebb szakaszon. 30-40 méterenként vödröket ástak be a földbe, ezekben gyűlnek össze az akadályba ütköző békák. Naponta fogják ellenőrizni a gyűjtőedényeket. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai szerint így akár 800 kétéltűt is biztonságosan jutathatnak át a vizes élőhelyükre.

A szakemberek az elmúlt napokban már tapasztalták, hogy a téli álmukból felébredő békék már megindultak a vizes élőhelyek felé, így elmondható, hogy a békaterelőre már nagy szükség van. Az, hogy az építmény meddig fog állni, a természet, pontosabban a békák fogják meghatározni. Ez akár májusig is elhúzódhat.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2015. ápr. 3. péntek 14:06 | Fenékpuszta
Békaterelőket helyezett ki a nemzeti park és a rendőrség a 76-os úton a Zala híd előtti szakaszon.
| 2019. jún. 14. péntek 13:41 | Kis-Balaton
Évente akár 10 ezer tojást is elfogyasztanak a ragadozók a területen, ezért indult a kísérlet.
| 2013. jún. 15. szombat 11:15 | Keszthely
A jövőben a bulizó és a sétálni akaró látogatók egy kerítéssel lesznek elválasztva a városi strandon.
| 2024. feb. 15. csütörtök 19:15 | Sármellék-Zalavár
Először figyeltek meg Zalában kis hattyút.
| 2023. nov. 9. csütörtök 17:29 | Zalakomár
A bivaly a vizes élőhely fűnyíró traktorja. Nagy szerepe van a terület karbantartásában.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
09:00
Szignatúra
09:30
10:00
Kukkantó
10:20
Falvak Vasban
11:00
Ludovika TV
12:00
Képújság
18:00
Diagnózis
18:35
Göcsej Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.