+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szelektív hulladékgyűjtés: van mit javítani rajta
2019. február 23. szombat 10:40 - Keszthely
Szelektív hulladékgyűjtés: van mit javítani rajta
Nem újdonság Magyarországon a szelektív hulladékgyűjtés. Ennek ellenére napjainkban is óriási problémát jelent a tájékozatlanság. Elenyésző azoknak a háztartásoknak a száma, ahol mintaszerűen végzik el a szemét megfelelő gyűjtését.

Keszthelyen a HUSZ Kft. végzi mind a kommunális, mind a szelektív hulladék elszállítását, majd feldolgozását. A jelenlegi rendszer szerint szerdánként érkezik a gyűjtést végző gépjármű. Egy évben körülbelül hétszáz és nyolcszáz tonna közötti a begyűjtött szelektív hulladék mennyisége. A szállító autók a Keszthely külterületén található KETÉH Kft. telephelyére viszik a szemetet. Itt egy műszakban végzik a válogatást. A legtöbb problémát az okozza, hogy sok esetben kommunális hulladékot tesznek a szelektív gyűjtőbe. A kézi válogatók számára pedig az üveghulladék jelent rendkívüli balesetveszélyt. Szinte kivétel nélkül, minden szelektív hulladékban van olyan anyag, ami nem oda való.

Péterné Ferencz Renáta telepvezető elmondta: "Sajnos még mindig találkozunk nagyon sok oda nem illő dologgal. Sokan úgy hiszik, hogy minden, ami műanyag, az már szelektíven gyűjthető. Ez nem így van. A wc ülőkék, fogkefék, a virágcserepek, a nagyméretű hungarocell táblák - ezek nem csomagolási hulladékok, ezek nem helyezhetők az edénybe. Nagyon sok esetben találkozunk ruhaneművel, cipővel, szőnyeggel, építési hulladékkal, zöldhulladékkal. Ezeknek mindegyiknek megvan a maga gyűjtési módja."

Egy előzetes mérlegelés után a felső ürítő csarnokban kezdődik meg a válogatás. Először a forgódobos osztályozóba kerül a szemét, ahol rostaszerűen szűrik meg. A fennmaradó anyagot a válogatókabinban a dolgozók a ledobónyílásokon keresztül boxokba szórják bele. A futószalagon érkező hulladékból a legvégén egy úgynevezett mágnes szeparátor emeli ki a vasat. A kiválogatott másodnyersanyagokat a boxokból egy szállítószalag viszi a a bálázó géphez.

Annak érdekében, hogy a lakosság minél jobb minőségű hulladékot adjon le, a HUSZ Kft. is lépéseket tesz - tudtuk meg Körös Lászlótól, a Keszthelyi HUSZ Hulladékszállító Egyszemélyes Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől. Hozzátette: "Tervezünk ezzel kapcsolatosan lépéseket, elsősorban a szelektív hulladékgyűjtő szigetek kapcsán. Az a terv, hogy a szelektív hulladékgyűjtő edényeket a társasházak kezelésébe adjuk, és ők - reményeink szerint, zárható területen - a kommunális kukával együtt tudják majd ezeket kezelni. Így talán megakadályozható lesz az eddigiekben, vagy a korábbiakban tapasztalt, gyakorlatilag illegális hulladéklerakás a szelektív szigetek környékén."

A folyamat legvégén a bálázó gép tömöríti a hulladékot. Összesen tizenkettő féle szempont szerint válogatnak, így ennyi fajta bála várja az elszállítást. Naponta három-négy tonnányi hulladékot kezelnek le a KETÉH Kft. dolgozói.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus