Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Szelektív hulladékgyűjtés: van mit javítani rajta
2019. feb. 23. szombat | Keszthely
Szelektív hulladékgyűjtés: van mit javítani rajta
Nem újdonság Magyarországon a szelektív hulladékgyűjtés. Ennek ellenére napjainkban is óriási problémát jelent a tájékozatlanság. Elenyésző azoknak a háztartásoknak a száma, ahol mintaszerűen végzik el a szemét megfelelő gyűjtését.

Keszthelyen a HUSZ Kft. végzi mind a kommunális, mind a szelektív hulladék elszállítását, majd feldolgozását. A jelenlegi rendszer szerint szerdánként érkezik a gyűjtést végző gépjármű. Egy évben körülbelül hétszáz és nyolcszáz tonna közötti a begyűjtött szelektív hulladék mennyisége. A szállító autók a Keszthely külterületén található KETÉH Kft. telephelyére viszik a szemetet. Itt egy műszakban végzik a válogatást. A legtöbb problémát az okozza, hogy sok esetben kommunális hulladékot tesznek a szelektív gyűjtőbe. A kézi válogatók számára pedig az üveghulladék jelent rendkívüli balesetveszélyt. Szinte kivétel nélkül, minden szelektív hulladékban van olyan anyag, ami nem oda való.

Péterné Ferencz Renáta telepvezető elmondta: "Sajnos még mindig találkozunk nagyon sok oda nem illő dologgal. Sokan úgy hiszik, hogy minden, ami műanyag, az már szelektíven gyűjthető. Ez nem így van. A wc ülőkék, fogkefék, a virágcserepek, a nagyméretű hungarocell táblák - ezek nem csomagolási hulladékok, ezek nem helyezhetők az edénybe. Nagyon sok esetben találkozunk ruhaneművel, cipővel, szőnyeggel, építési hulladékkal, zöldhulladékkal. Ezeknek mindegyiknek megvan a maga gyűjtési módja."

Egy előzetes mérlegelés után a felső ürítő csarnokban kezdődik meg a válogatás. Először a forgódobos osztályozóba kerül a szemét, ahol rostaszerűen szűrik meg. A fennmaradó anyagot a válogatókabinban a dolgozók a ledobónyílásokon keresztül boxokba szórják bele. A futószalagon érkező hulladékból a legvégén egy úgynevezett mágnes szeparátor emeli ki a vasat. A kiválogatott másodnyersanyagokat a boxokból egy szállítószalag viszi a a bálázó géphez.

Annak érdekében, hogy a lakosság minél jobb minőségű hulladékot adjon le, a HUSZ Kft. is lépéseket tesz - tudtuk meg Körös Lászlótól, a Keszthelyi HUSZ Hulladékszállító Egyszemélyes Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől. Hozzátette: "Tervezünk ezzel kapcsolatosan lépéseket, elsősorban a szelektív hulladékgyűjtő szigetek kapcsán. Az a terv, hogy a szelektív hulladékgyűjtő edényeket a társasházak kezelésébe adjuk, és ők - reményeink szerint, zárható területen - a kommunális kukával együtt tudják majd ezeket kezelni. Így talán megakadályozható lesz az eddigiekben, vagy a korábbiakban tapasztalt, gyakorlatilag illegális hulladéklerakás a szelektív szigetek környékén."

A folyamat legvégén a bálázó gép tömöríti a hulladékot. Összesen tizenkettő féle szempont szerint válogatnak, így ennyi fajta bála várja az elszállítást. Naponta három-négy tonnányi hulladékot kezelnek le a KETÉH Kft. dolgozói.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. ápr. 29. hétfő 19:15 | Keszthely
Keszthelyen a kutyás strandhoz vezető utat tisztították meg a kereszténydemokraták.
| 2024. ápr. 10. szerda 19:15 | Zala vármegye
Nem csak rendkívül gyúlékony a szemét, de a tűzoltók bejutását is megnehezítik a felhalmozott tárgyek.
| 2024. ápr. 2. kedd 19:15 |
A programra a szelektalok.hu oldalon lehet regisztrálni április 15-ig.
| 2023. jún. 28. szerda 17:30 | Keszthely
Keszthelyt is érinti a változás, a hulladékudvar ipari jellegű lesz.
| 2022. jan. 31. hétfő 13:34 | Keszthely
40 zsák szemetet gyűjtöttek össze szombaton önkéntesek a Szent Mihály úti gesztenyesornál.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.