+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nyílik a hóvirág
2019. február 22. péntek 17:08 - Zalaszántó
Nyílik a hóvirág
A Keszthelyi-hegység, különösen Zalaszántó térsége nagyon gazdag a hóvirágokban. A tavasz hírnöke már előbújt a naposabb területeken. A természetjárók elsősorban az ártéri erdőkben találkozhatnak a növénnyel. A hóvirág 2005 óta élvez védettséget az Európai Unióban.

Már előbújtak a hóvirágok Zalaszántón. A Kovácsi-patak mentén található Zala megye egyik legnagyobb állománya. Hazánkban, a természetben kizárólag a kikeleti hóvirág fordul elő. 2005 augusztus elseje óta Magyarországon és az egész EU-ban védett a növény. A február végi, március eleji nagy névnapok és nőnap kedvelt ajándéka volt ez a virág. A nagymértékű szedések jelentősen rontottak az állományon.

Sinka Gábor természetvédelmi őr: „Mindig a leghosszabb szárú, legnagyobb virágú egyedeket szedték le, ez pedig egy negatív szelekciós nyomás volt az egész hóvirág állományra, hiszen mindig csak azok tudtak termést érlelni, amelyek rövidszárúak voltak, vagy kisebb virágúak. Emiatt egy kicsit romlott a genetikai állomány, a változatossága a hóvirágnak. Ez volt az egyik indok, ami a védettséget indokolta. A másik pedig az, hogy az élőhelye, az üde erdők, a patakparti ligeterdők, galériaerdők azok egyre inkább fogyatkozóban vannak az egész Európai Unió területén.”

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa hozzátette, hazánkban még jelentős állományok találhatóak. A Keszthelyi-hegység is kifejezetten gazdag ebben a növényben. A természetvédelmi őrök azt tapasztalják, hogy jóval kevesebben szedik a védett növényt, de kirívó esetek még előfordulnak. 

Egy szál kikeletei hóvirág letépéséért 10 ezer forint bírság szabható ki. A büntetőtörvénykönyv úgy rendelkezik, hogy 100 ezer forintot meghaladó természetkárosítás esetén az illető már bűncselekményt követ el. Ez mindössze 10 szál hóvirágot jelent. 

Az Európában honos huszonegyből négyféle hóvirág él Magyarországon. A Magyar Hírlap írása szerint ezek közül a kikeleti hóvirág a védett. A többi fajba tartozó termesztett növényre nincs tilalom, ám az árusításhoz szükséges jóváhagyás beszerzése elég körülményes.Eddig az egész országban talán fél tucat magánszemély kért és kapott ilyesmire jóváhagyást az elmúlt öt évben. A rendőrség nem vezet külön statisztikát a "hóvirágos ügyekről", de a Magyar Hírlap cikke szerint alig néhány eljárás indulhatott az utóbbi esztendőkben efféle természetkárosítás miatt.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Napjainkban több, mint száz tagot számlál az egyesület.
 
Az ügyben keletkezett iratokat megküldték a Keszthelyi Járási Ügyészségnek.
 
A Magyar Vitorlás Akadémia jóvoltából egy aktív sportnapban lehetett része a családoknak.
 
A Várkertben rendezték meg a keszthelyi hősök napját.
 
Átadták a kutyás strandhoz vezető felújított vasúti átjárót.
 
A Kossuth Lajos utcában térkövezték le a gyalogutat, a beruházás mintegy 23 millió forintba kerül.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus