Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Sokba kerülhet a hóvirág szedése
2022. már. 8. kedd | Zalaszántó
Sokba kerülhet a hóvirág szedése
Nőnap környékén kedvelt ajándéknövény volt korábban a hóvirág. Tetszetős virága miatt sokan gyűjtötték, piacokon pár száz forintért árulták. Ilyenkor sok helyen csábít arra, hogy csokorba szedjük. Ne tegyük, mert sokba kerülhet!

A tél végén még kevés virágzó növénnyel találkozunk az erdőkben.Február legszebb virágos növénye, a hóvirág, ami azonban éppen külalakja miattkerült veszélybe. A zalai erdők is fehér szőnyegbe borultak a hóvirágtól. Atúrázók, a medvehagyma gyűjtők is csak gyönyörködhetnek az erdeivirágszőnyegben. Járva az erdőket, mégsem örülhetünk felhőtlenül a látványnak.

"Ez egy páratlan természeti kincs ez a gyönyörű hóvirágmező. ÉnSzegedről jöttem és még nem láttam máshol ilyet az országban. Ilyenegybefüggő, gyönyörű hóvirágmezőt, ami itt van. Csak egy valami nagyon zavar,hogy tele van hordva szeméttel. Nem értem az embereket, hogy hogy tudják ezt agyönyörű természetet így elcsúfítani. A rossz TV-től kezdve – látszik, hogy idedobta el a nejlonzacskóját, a sörösdobozát. Ide kihordja a szemetét, holott eztelviszik."- mondta Jáksó István.

A hóvirág 2005 óta az európai uniós védettséget élvező fajok közöttszerepel. A nagyarányú szedés miatt a hóvirágok száma már évekkel korábbancsökkenésnek indult. A bajt a néha már ipari méreteket öltő kitermelésjelentette. A hóvirág hagymái ugyanis keresett árucikknek számítottak. Főfelvevőpiacuk Hollandia volt. Előfordult, hogy munkagépekkel ásták ki, ígytöbb mázsa kerülhetett a tulipánok földjére. A kikeleti hóvirág őshonosMagyarországon. Szedése, gyűjtése nem megengedett, még akkor sem, hakertekben nyílik. A kiskertünkben nyíló, termesztett hóvirág árusítása abban azesetben lehetséges amennyiben – figyelembe véve a természet védelméről szólótörvényt- az illetékes megyei kormányhivatal azt engedélyezi. Az erdőkbenszedett kisebb csokorért jelentős büntetés jár.

" A hóvirágnak eszmei értéke 10 ezer Ft. Ez a növénynek bármelyrészletére, tehát a hagymára, a virágra, a levélre vonatkozik. Ha valaki leszedegy szálat – mondjuk azt, hogy 10 ezer Ft-Ra meg lehet büntetni. De ha valakimár 10 szálat szed, ami 100 ezer Ft értéknek felel meg- ami megfelel alegalacsonyabb fokozottan védett, akár növény, akár állatfajnak az értékének, akkor már nem szabálysértést követünk el, hanem bűncselekményt valósítunkmeg."- adott tájékoztatást Zábrák Károly természetvédelmi őr.

Nagyon szigorúan ellenőrzi a Magyar Természetvédelem Őrszolgálata azélőhelyeket. Nem éri meg kockáztatni! Mindent a szemnek, semmit a kéznek!Tizenegy szál hóvirág szedése esetén a bűncselekmény elkövetője, börtönnel is sújtható.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

| 2024. ápr. 17. szerda 19:15 | Balatongyörök
Hét balatongyöröki pincészet kínálta a hétvégén saját, tájjellegű borait a “Tavaszi Becehegyi Bortúra” borkóstoló keretében.
| 2024. már. 25. hétfő 19:15 | Keszthely
Ötödik alkalommal mártóztak meg a hideg Balatonban a “Tavaszköszöntő csobbanás” résztvevői.
| 2024. már. 20. szerda 19:15 | Keszthely
Mától rövidebbek az éjszakák, mint a nappalok.
| 2024. már. 19. kedd 19:15 | Zalaszántó
Az idén a szokásosnál korábban bújt elő a medvehagyma a környékbeli erdőkben.
| 2024. már. 12. kedd 19:15 | Keszthely
A kerti tavaszi munkák során fokozottan figyeljünk a rőzserakásokban megbújó állatokra.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.