+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A vadkár megelőzése a cél
2019. február 5. kedd 16:22 - Keszthely
A vadkár megelőzése a cél
Zalában 315.600 hektáron zajlik a téli vadetetés. A folyamatot már ősszel el kellett kezdeniük saját területeiken a vadászatra jogosultaknak, így időben hozzá tudtak szokni az állatok ahhoz, hogy merre keressenek élelmet a havas időszakban. Az etetőterületeket megfontoltan kell megválasztani, hiszen figyelembe kell venni azt is, hogy hol okozhatják a vadak a legkevesebb kárt.

A január végi – február eleji időszak az, amikor az erdőben élő állatok kondíciója romlani kezd. Ezért fontos, hogy az enyhe tél ellenére is folyamatosan etessék a vadakat a vadászatra jogosult személyek. A tevékenység évek óta bevett szokás a környéken is, ahol közel 60 területen végeznek ellátást ebben az időszakban.

„Zala megyében mintegy 315.600 hektáron zajlik vadgazdálkodási tevékenység. 58 vadászterületen végzik a kollégák. Jellemzően a vadtakarmányozás a téli időszakra korlátozódik, tehát elsődleges célja a vadállomány téli túlélését, illetőleg a vadkárelhárítást szolgálja.” - mondta el Lázár Attila a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője.

A szakügyintéző elmondta, a tevékenység legfőbb célja az, hogy távol tartsák a vadakat a mezőgazdasági területektől. Az etetőhelyek kiválasztásánál több szempontot is figyelembe kell venni. Fontos, hogy ne a fiatalosok és a felújítási területek közelében, hanem a szálasokban telepítsék ezeket a szakemberek. A véleményekkel ellentétben a takarmánypótlásnak nem lényege a vadlétszám növelése, hiszen minden területen csak olyan mennyiségű állatot szabad tartani, ami a területen a mezőgazdáknak és az erdőgazdáknak is elfogadható – mondta el Szakács István, a Bakonyerdő Zrt. Keszthelyi Erdészetének igazgatója. Hozzátette, fontos odafigyelni a takarmány összetételére is.

„Nem elég, hogy csak szemes takarmányt vagy szálas takarmányt juttatnak ki a vadászatra jogosultak, hiszen szüksége van az állatoknak a lédús takarmányokra is. Tehát silóra, répára, tehát ez is a fontos feladata a vadászatra jogosultnak, ez természetesen komoly költségeket is jelent. Fontos az, hogy ezeket az etetőhelyeket úgy válasszák meg, ahol a legkevesebb kárt okozzák.”

A vadkárokról a vadászati törvény szigorúan rendelkezik. E szerint indokolt esetben a vadászati területen lévő vadászatra jogosultnak kell megtérítenie a károsodást. Azonban fontos megjegyezni, hogy a tulajdonosoknak is van egy együttműködési kötelezettségük, miszerint jelenteniük kell, ha valahol nagyobb vadkárt észlelnek. Ezzel segítik ugyanis a vadgazdálkodót, hogy mindent megtehessen a megelőzés érdekében.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A római kori fenékpusztai erőd elevenedik meg a Balatoni Múzeum legújabb kiállításán.
 
Több mint 1 millió forint gyűlt össze a hétvégén a Fuss, hogy mások is túlélhessék! versenyen.
 
8. alkalommal nyitották meg a Trófeaszemlét a Vadászati Múzeum parkjában.
 
Idén is zarándokolnak Sümegre.
 
Rezisztens és új szőlőfajtákat is szemügyre vehettek az érdeklődők Cserszegtomajon.
 
Régészek és építészek tárgyalják, hogy milyen lehetőségei vannak egy régészeti park kialakításának.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó