+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A vadkár megelőzése a cél
2019. február 5. kedd 16:22 - Keszthely
A vadkár megelőzése a cél
Zalában 315.600 hektáron zajlik a téli vadetetés. A folyamatot már ősszel el kellett kezdeniük saját területeiken a vadászatra jogosultaknak, így időben hozzá tudtak szokni az állatok ahhoz, hogy merre keressenek élelmet a havas időszakban. Az etetőterületeket megfontoltan kell megválasztani, hiszen figyelembe kell venni azt is, hogy hol okozhatják a vadak a legkevesebb kárt.

A január végi – február eleji időszak az, amikor az erdőben élő állatok kondíciója romlani kezd. Ezért fontos, hogy az enyhe tél ellenére is folyamatosan etessék a vadakat a vadászatra jogosult személyek. A tevékenység évek óta bevett szokás a környéken is, ahol közel 60 területen végeznek ellátást ebben az időszakban.

„Zala megyében mintegy 315.600 hektáron zajlik vadgazdálkodási tevékenység. 58 vadászterületen végzik a kollégák. Jellemzően a vadtakarmányozás a téli időszakra korlátozódik, tehát elsődleges célja a vadállomány téli túlélését, illetőleg a vadkárelhárítást szolgálja.” - mondta el Lázár Attila a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője.

A szakügyintéző elmondta, a tevékenység legfőbb célja az, hogy távol tartsák a vadakat a mezőgazdasági területektől. Az etetőhelyek kiválasztásánál több szempontot is figyelembe kell venni. Fontos, hogy ne a fiatalosok és a felújítási területek közelében, hanem a szálasokban telepítsék ezeket a szakemberek. A véleményekkel ellentétben a takarmánypótlásnak nem lényege a vadlétszám növelése, hiszen minden területen csak olyan mennyiségű állatot szabad tartani, ami a területen a mezőgazdáknak és az erdőgazdáknak is elfogadható – mondta el Szakács István, a Bakonyerdő Zrt. Keszthelyi Erdészetének igazgatója. Hozzátette, fontos odafigyelni a takarmány összetételére is.

„Nem elég, hogy csak szemes takarmányt vagy szálas takarmányt juttatnak ki a vadászatra jogosultak, hiszen szüksége van az állatoknak a lédús takarmányokra is. Tehát silóra, répára, tehát ez is a fontos feladata a vadászatra jogosultnak, ez természetesen komoly költségeket is jelent. Fontos az, hogy ezeket az etetőhelyeket úgy válasszák meg, ahol a legkevesebb kárt okozzák.”

A vadkárokról a vadászati törvény szigorúan rendelkezik. E szerint indokolt esetben a vadászati területen lévő vadászatra jogosultnak kell megtérítenie a károsodást. Azonban fontos megjegyezni, hogy a tulajdonosoknak is van egy együttműködési kötelezettségük, miszerint jelenteniük kell, ha valahol nagyobb vadkárt észlelnek. Ezzel segítik ugyanis a vadgazdálkodót, hogy mindent megtehessen a megelőzés érdekében.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az ország 10 borvidékéről érkezett 11 kiváló pincészet várta a borbarátokat a 9. belvárosi borfeszten.
 
Első alkalommal rendezték meg Keszthelyen a “Dog Beach Fest” néven futó kutyafesztivált.
 
Szinte telt házzal üzemeltek a strandok a hétvégén Keszthelyen. A Városi és a Helikon strandon jártunk.
 
Tiszteletjegyeket kaptak rászoruló családok.
 
Egy héttel ezelőtt a Zala Megyei Kormányhivatal szakembere vett mintát a Balatonból, megjött az eredmény.
 
Az újdonságokról a Vodafone, az Országos Mentőszolgálat és a vízimentők vezetői számoltak be.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó