Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Gazdaság / A mezőgazdaságban és az utakot is okozhatnak kárt a vadak
2024. feb. 28. szerda | Keszthely
A mezőgazdaságban és az utakot is okozhatnak kárt a vadak
Országszerte egyre nagyobb mértékben fordul elő a vadak miatti veszteség az agráriumban. Ennek az egyik fő oka az állatok túlszaporodása. A vadásztársaságok és a gazdák közötti kommunikáció fontos a megelőzésben. A mezőgazdaság mellett a közlekedésben is gyakoriak az állatok okozta káresemények.

Simon József zalai gazda is tapasztalja, hogy naponta 10-12 szarvas legel a területén, komoly gondot okoznak neki. A védekezés egyik módja a villanypásztor lenne, ám az nem elég, hogy drága, a hatékonysága sem a legjobb. A gazda hangsúlyozza, hiába etet a vadásztársaság, az állatok a könnyen elérhető táplálékforrást kedvelik.

„Nem zavarja itt őket senki, ez a nagyobbik probléma. A vadászatra is nagyon nehéz ez a terület, körbe lakott terület van, tehát a vadászok ide nem tudnak kijönni, és itt jól érzik magukat, nem ijednek meg. A vadkár engem, mint gazdálkodót egyre jobban érint, egyre nagyobb mértékben. Szinte most már nincs olyan területem, ahol ne lenne vadkár. De van olyan terület, ahol már több mint 50%-os és tavaly volt olyan területem is, ahol a vadak miatt nem tudtam aratni. Tehát 100%-os vadkárom volt."

A gazdák jó kapcsolatot ápolnak a vadásztársasággal, ám ők sem tudnak mindenütt ott lenni. A gímszarvas-állomány túlszaporodásának lehetséges oka a társadalmi szerkezet, a vidéki élet és a termésállomány megváltozása. A termelőknek és a vadászatra jogosultaknak egyaránt törvényben előírt kötelezettségeik vannak. A termeszteni kívánt növényt például egyeztetni kell a társasággal főként ott, ahol  közel van az erdő.  A vármegyei vadászok a korábbinál nagyobb figyelmet fordítanak a szarvasok ritkítására, ami a vadgazdálkodás szerves része.

„Most jelen pillanatban egyébként a hatóság, vagy a vadászatra jogosultaknak a terve, illetve már el is kezdődött, hogy egy nagyobb létszámú gímszarvas-állományapasztást fognak elvégezni a következő időszakokban. Tehát most az idei szezon, az február 29-ig fog tartani. Több mint 9 ezer gímszarvasnak a úgymond lelövése volt tervben és ez meg is fog valósulni a megyénkben." - osztotta  meg Győrvári Attila az OMVK Zala Vármegyei Területi Szervezetének titkára.

Az elszaporodott vadak miatt még jobban kell figyelni az utakon is. Zalában sok a baleset az állatok miatt. Már nemcsak a párzási időszakban gyakoriak ezek az esetek. Az őzek, szarvasok, vaddisznók elpusztulása mellett a gépjárművek tulajdonosait is kár éri az ütközéskor. A biztosítók ajánlatait bármelyik összehasonlító oldalon meg tudják nézni a járművek tulajdonosai, hiszen az alap kötelező gépjármű felelősségbiztosítás nem terjed ki vadkárra. 

„Tavaly változott egy kicsit a helyzet, hiszen ilyen esetekben egyértelműen a gépjármű tulajdonosa felelős az ütközésért. Ezért akkor tudnak a biztosítók segíteni, hogyha rendelkezik kiegészítő vadkár-biztosítással a kötelező felelősségbiztosítása mellé. Vagy pedig a töréskárra is kiterjedő teljeskörű CASCO-biztosítása van.” - hívta fel a figyelmet Lambert Gábor a MABISZ kommunikációs vezetője.

Vadütközéskor minden esetben értesíteni kell a vadásztársaságot és  a rendőrséget, hiszen az közúti balesetnek minősül.

 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2019. feb. 5. kedd 16:22 | Keszthely
Ősztől kezdve egészen a tavasz beköszöntéig etetik a vadakat a vadászatra jogosultak.
| 2024. júl. 11. csütörtök 19:15 | Keszthely
16 növényvédelmi szakember végezte el a tanfolyamot a MATE Georgikon Campusán.
| 2024. ápr. 11. csütörtök 19:15 | Keszthely, Sümegprága
A szokásosnál jóval korábban indult a méhészek szezonja.
| 2024. már. 8. péntek 19:15 | Keszthely
A húsmarhatenyésztés modern gazdasági és környezeti kihívásairól tanácskoztak Keszthelyen.
| 2024. feb. 21. szerda 19:15 | Keszthely
A változékony időjárás miatt elszaporodtak a rágcsálók.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:15
Keszthelyi Szemmel
07:45
Diagnózis
08:17
Természetvédelem határok nélkül
08:40
Hargita TV
09:00
Egy csipetnyi szó
09:31
Hargita TV
10:00
Híradó
10:45
Diagnózis
11:17
Természetvédelem határok nélkül
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.