+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Február 1-től módosul a balatoni horgászrend
2019. január 29. kedd 18:07 - Keszthely
Február 1-től módosul a balatoni horgászrend
5 pontban módosul a Balatoni Horgászrend ebben az évben. Leginkább finomítások és pontosítások kerültek bele a szabályzatba, de a szabályszegések szankcionálását szigorítják. A horgászkönyvben fel nem tüntetett halak miatt komoly büntetésre is számíthatnak a pecások.

Nem kell áremelkedéssel számolniuk a balatoni horgászoknak. Arra azonban figyelniük kell, hogy a tó horgászrendje néhány pontban módosul.  Ez az év nem a változtatásokról, hanem a finomításokról szól – mondta el Havranek Mihály a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati igazgatója. Február 1-jétől 5 pontban alakul át a szabályzat. Többek között módosítják a kifogható halak korlátozásának részét. Ezentúl, ha a horgász eléri a 100 darabos kvótát, a korábbiakkal ellentétben, nem újíthatja meg ismételten engedélyét. A területi jegyekkel kapcsolatban viszont újdonság is bekerült a szabályzatba.

„Ez egy új pont a horgászrendünkben az, hogy aki olyan területi jegyekkel rendelkezik, ami a nyugati-övcsatornára vagy a Kis-Balatonra érvényes, ezekkel a területi jegyekkel csak 30 darabos a kvóta. Viszont sajnos itt is él az hogy a 30 darab után nem lehet új jegyet váltani, tehát a horgászoknak el kell tudni dönteni, hogy vesz egy Balatonra szóló teljes jegyet a 100 darabos kvótával vagy egy szűkebb, de olcsóbb kvótájú jegyet vált.”  - mondta el az igazgató

Kisebb finomítások kerültek a Kis-Balatonra vonatkozó rendelkezésekbe is. Mostantól időkorlát nélkül lehet horgászni a területen, de továbbra is csak egy darab ragadozó halat tarthatnak meg a pecások. Pontosítani kellett a szabályzatban, hogy ez a korlátozás nem fajtánként, hanem darabszámra értendő. Szükség volt módosítani a Zala-hídnál lévő területre vonatkozó részt is. A helyszínen korábban nem pergethettek a horgászok, az új előírás szerint ez áprilistól novemberig megengedett lett.Hangsúlyosabb lesz azonban a halászati őrök munkája. Szigorítják a szabályszegések szankcionálását. A jövőben a felügyelet nélkül hagyott kifogott halakat elkobozhatják és vissza is engedhetik.

„16 halőrünk van jelenleg a tó körül 8 szolgálati környezetben. Ők párosan teljesítenek szolgálatot. És azt tudom mondani, hogy azért nézve azt, hogy évente durván 70.000 horgász van a Balaton környékén és ebből a tavalyi évben 250-260-an szabálytalankodtak. Azt tudom mondani, hogy tényleg jó a fegyelmi helyzet, de szükség van arra, hogy a kollégák időnként kicsit zargassák a horgászokat.” - tette hozzá a szakember.

A halőrök továbbra is ellenőrzik a jegyeket, a kifogott halak fajtáját és számát, valamint azok beírását. Aki akár egy darabot is elmulaszt, akár egy éves eltiltással is büntethető.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
188 millió forintos plusz forrást kapott Hévíz a gyógyhelyfejlesztési projekthez kapcsolódóan.
 
A Bakonyerdő Zrt által rendezett döntőbe 19 erdőgazdaságból kerültek ki a legjobbak.
 
A szakmai döntnökök négy hagyományos és két mentes édességből választották ki a legjobbakat.
 
Autistákat és fogyatékkal élőket vitorláztattak a Keszthelyi Yacht Club tagjai.
 
Gere Nóra Éva költő és Ágh Márton látványtervező egy hónapot töltöttek Keszthelyen.
 
A 300 méteres szakasz a munkába járókat és a szállóvendégeket is kiszolgálja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus