+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Lelkünk melege - célba ér az adomány
2019. január 28. hétfő 15:00 - Keszthely
Lelkünk melege - célba ér az adomány
Mintegy 40 keszthelyi és környékbeli családhoz jut el a hónap végéig a Lelkünk melege akció keretében összegyűjtött tűzifa. A város Fő terén épült adventi koszorút már elbontották, több helyi vállalkozó felajánlásának köszönhetően felaprították és a hónap végéig ki is szállítják az összes tüzelőt. Keszthely mellett többek közt Cserszegtomajra, Rezibe és Alsópáhokra is kerül a kályha kész tűzifából.

Január 22-én kezdték meg a tűzifából épített adventi koszorú elszállítását. November vége óta állt a Fő téri templom előtt az építmény, mellyel a keresztény szimbólumok melletti kiállást és a jótékony szándékot hirdették.

A fát a szállítás után egyből fel is fűrészelték. A körülbelül 100-110 erdei köbmétert nem egész egy hét alatt dolgozták fel. A Szent Erzsébet Jótékonysági Alapítvány, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Katolikus Karitász helyi csoportja határozta meg egy tanácskozáson, hogyan osszák szét a tűzifát.

„Tisztáztuk azokat az alapelveket, hogy kiknek kívánunk juttatni ebből az adománytűzifából. Fontos szempont volt a rászorultság mellett az életvitel, illetve az a tény is, hogy lehetőleg olyanoknak adjunk, akik az idei szezonban még nem kaptak adomány tűzifát. Miután meghatároztuk ezt a kört, utána személyesen, illetve telefonon felvettük velük a kapcsolatot, egyeztettük a kiszállítás idejét, módját, körülményeit” - mondta Komoróczi Lajos, a Szent Erzsébet Jótékonysági Alapítvány intézményvezetője. 

Eddig mintegy 30 családnak szállították ki az adományt. Január végéig még mintegy 10 helyre jut a tűzifából.  Átlagosan 2,5-3 erdei köbméter került egy-egy helyre. Az egyedül élő Mecsli Józsefnéhez pénteken jutatták el a kályha kész tüzelőt.

„Nagyon nagy segítség, mert fázós vagyok, öreg vagyok és ez nagy szó nekem. Nem tudok jobban…meglepetés van. Nem tudok többet mondani; köszönöm szépen” - nyilatkozta a nyugdíjas hölgy.   

Ruzsics Ferenc, a város polgármestere úgy véli, nagy sikert aratott, hogy meg tudták jeleníteni a keresztény jelképeket a Fő téren és az is, hogy rászorulókhoz jut el a tűzifa. 

„Nagyon sok segítséget kapunk. A volt tejüzemnek a területén történik a fának a darabolása és több olyan ember is jelentkezett, aki ingyenes munkafelajánlással segíti azt, hogy ezek a tűzifa-mennyiségek eljussanak a lakosokhoz” - mondta televíziónknak a polgármester. 

Egy a Hévízen üdülő német férfi nagy örömmel tapasztalta ezt a kezdeményezést. Televíziónkat megkeresve úgy fogalmazott, ő is segítséget szeretne nyújtani. Christian Siller azt mondja, helyes fűtési technikával akár 50 százalékkal növelhető a fűtési hatékonyság. Ő nem aluról gyújtja meg a fát, hanem felülről és az így keletkező gázok is el tudnak égni, jelentősen javítva így a fűtőértéket.

Az akció mögé jeles egyházi és világi méltóságok is felsorakoztak, illetve Keszthely mintájára több település is megvalósította a tűzifából épült adventi koszorút. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus