Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Lelkünk melege - célba ér az adomány
2019. jan. 28. hétfő | Keszthely
Lelkünk melege - célba ér az adomány
Mintegy 40 keszthelyi és környékbeli családhoz jut el a hónap végéig a Lelkünk melege akció keretében összegyűjtött tűzifa. A város Fő terén épült adventi koszorút már elbontották, több helyi vállalkozó felajánlásának köszönhetően felaprították és a hónap végéig ki is szállítják az összes tüzelőt. Keszthely mellett többek közt Cserszegtomajra, Rezibe és Alsópáhokra is kerül a kályha kész tűzifából.

Január 22-én kezdték meg a tűzifából épített adventi koszorú elszállítását. November vége óta állt a Fő téri templom előtt az építmény, mellyel a keresztény szimbólumok melletti kiállást és a jótékony szándékot hirdették.

A fát a szállítás után egyből fel is fűrészelték. A körülbelül 100-110 erdei köbmétert nem egész egy hét alatt dolgozták fel. A Szent Erzsébet Jótékonysági Alapítvány, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Katolikus Karitász helyi csoportja határozta meg egy tanácskozáson, hogyan osszák szét a tűzifát.

„Tisztáztuk azokat az alapelveket, hogy kiknek kívánunk juttatni ebből az adománytűzifából. Fontos szempont volt a rászorultság mellett az életvitel, illetve az a tény is, hogy lehetőleg olyanoknak adjunk, akik az idei szezonban még nem kaptak adomány tűzifát. Miután meghatároztuk ezt a kört, utána személyesen, illetve telefonon felvettük velük a kapcsolatot, egyeztettük a kiszállítás idejét, módját, körülményeit” - mondta Komoróczi Lajos, a Szent Erzsébet Jótékonysági Alapítvány intézményvezetője. 

Eddig mintegy 30 családnak szállították ki az adományt. Január végéig még mintegy 10 helyre jut a tűzifából.  Átlagosan 2,5-3 erdei köbméter került egy-egy helyre. Az egyedül élő Mecsli Józsefnéhez pénteken jutatták el a kályha kész tüzelőt.

„Nagyon nagy segítség, mert fázós vagyok, öreg vagyok és ez nagy szó nekem. Nem tudok jobban…meglepetés van. Nem tudok többet mondani; köszönöm szépen” - nyilatkozta a nyugdíjas hölgy.   

Ruzsics Ferenc, a város polgármestere úgy véli, nagy sikert aratott, hogy meg tudták jeleníteni a keresztény jelképeket a Fő téren és az is, hogy rászorulókhoz jut el a tűzifa. 

„Nagyon sok segítséget kapunk. A volt tejüzemnek a területén történik a fának a darabolása és több olyan ember is jelentkezett, aki ingyenes munkafelajánlással segíti azt, hogy ezek a tűzifa-mennyiségek eljussanak a lakosokhoz” - mondta televíziónknak a polgármester. 

Egy a Hévízen üdülő német férfi nagy örömmel tapasztalta ezt a kezdeményezést. Televíziónkat megkeresve úgy fogalmazott, ő is segítséget szeretne nyújtani. Christian Siller azt mondja, helyes fűtési technikával akár 50 százalékkal növelhető a fűtési hatékonyság. Ő nem aluról gyújtja meg a fát, hanem felülről és az így keletkező gázok is el tudnak égni, jelentősen javítva így a fűtőértéket.

Az akció mögé jeles egyházi és világi méltóságok is felsorakoztak, illetve Keszthely mintájára több település is megvalósította a tűzifából épült adventi koszorút. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. feb. 13. kedd 19:15 | Keszthely
Keszthelyre is érkezett az adományból.
| 2023. feb. 23. csütörtök 15:33 | Keszthely
Az erdészeteknél folyamatos az ellátás, így érdemes őket felkeresni, ha tűzifára van szükségünk.
| 2023. feb. 9. csütörtök 17:11 | Keszthely
30 zalai település 62 családját támogatta idén tűzifával a Zala Vármegyei Területi Védelmi Bizottság.
| 2022. okt. 14. péntek 18:04 | Zalaszentlászló
A szállításról és feldolgozásról azonban mindenkinek magának kell gondoskodnia.
| 2022. feb. 10. csütörtök 19:02 | Keszthely
Kilencven család kap Zalában tűzifa támogatást.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
18:00
Szignatúra
18:30
Hittel,lélekkel
18:40
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:15
19:45
Természetvédelem határok nélkül
20:08
Göcsej Filmfesztivál
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Hittel,lélekkel
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.