+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Lelkünk melege - célba ér az adomány
2019. január 28. hétfő 15:00 - Keszthely
Lelkünk melege - célba ér az adomány
Mintegy 40 keszthelyi és környékbeli családhoz jut el a hónap végéig a Lelkünk melege akció keretében összegyűjtött tűzifa. A város Fő terén épült adventi koszorút már elbontották, több helyi vállalkozó felajánlásának köszönhetően felaprították és a hónap végéig ki is szállítják az összes tüzelőt. Keszthely mellett többek közt Cserszegtomajra, Rezibe és Alsópáhokra is kerül a kályha kész tűzifából.

Január 22-én kezdték meg a tűzifából épített adventi koszorú elszállítását. November vége óta állt a Fő téri templom előtt az építmény, mellyel a keresztény szimbólumok melletti kiállást és a jótékony szándékot hirdették.

A fát a szállítás után egyből fel is fűrészelték. A körülbelül 100-110 erdei köbmétert nem egész egy hét alatt dolgozták fel. A Szent Erzsébet Jótékonysági Alapítvány, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Katolikus Karitász helyi csoportja határozta meg egy tanácskozáson, hogyan osszák szét a tűzifát.

„Tisztáztuk azokat az alapelveket, hogy kiknek kívánunk juttatni ebből az adománytűzifából. Fontos szempont volt a rászorultság mellett az életvitel, illetve az a tény is, hogy lehetőleg olyanoknak adjunk, akik az idei szezonban még nem kaptak adomány tűzifát. Miután meghatároztuk ezt a kört, utána személyesen, illetve telefonon felvettük velük a kapcsolatot, egyeztettük a kiszállítás idejét, módját, körülményeit” - mondta Komoróczi Lajos, a Szent Erzsébet Jótékonysági Alapítvány intézményvezetője. 

Eddig mintegy 30 családnak szállították ki az adományt. Január végéig még mintegy 10 helyre jut a tűzifából.  Átlagosan 2,5-3 erdei köbméter került egy-egy helyre. Az egyedül élő Mecsli Józsefnéhez pénteken jutatták el a kályha kész tüzelőt.

„Nagyon nagy segítség, mert fázós vagyok, öreg vagyok és ez nagy szó nekem. Nem tudok jobban…meglepetés van. Nem tudok többet mondani; köszönöm szépen” - nyilatkozta a nyugdíjas hölgy.   

Ruzsics Ferenc, a város polgármestere úgy véli, nagy sikert aratott, hogy meg tudták jeleníteni a keresztény jelképeket a Fő téren és az is, hogy rászorulókhoz jut el a tűzifa. 

„Nagyon sok segítséget kapunk. A volt tejüzemnek a területén történik a fának a darabolása és több olyan ember is jelentkezett, aki ingyenes munkafelajánlással segíti azt, hogy ezek a tűzifa-mennyiségek eljussanak a lakosokhoz” - mondta televíziónknak a polgármester. 

Egy a Hévízen üdülő német férfi nagy örömmel tapasztalta ezt a kezdeményezést. Televíziónkat megkeresve úgy fogalmazott, ő is segítséget szeretne nyújtani. Christian Siller azt mondja, helyes fűtési technikával akár 50 százalékkal növelhető a fűtési hatékonyság. Ő nem aluról gyújtja meg a fát, hanem felülről és az így keletkező gázok is el tudnak égni, jelentősen javítva így a fűtőértéket.

Az akció mögé jeles egyházi és világi méltóságok is felsorakoztak, illetve Keszthely mintájára több település is megvalósította a tűzifából épült adventi koszorút. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus