Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Megszentelték a Balatont
2019. jan. 21. hétfő | Keszthely
Megszentelték a Balatont
Már hét éve, hogy a keszthelyi Család Iskola fenntartója, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátus képviselője ortodox misét és templomi vízszentelést követően megszenteli a Balatont, az itt élőket. Áldását adja a jó eljöveteléhez ,a környezetünk védelméhez. Míg a korábbi években Arszeniosz Kardamakisz püspökkel találkozhattak Keszthelyen az emberek vízszenteléskor, az idén az Exharchátus segédpüspöke, Paisziosz atya tartotta a Fő téri templomban a szertartást és szentelte meg a Balatont.

A görög katolikus liturgiát követően vonultak le az emberek a keszthelyi Szigetfürdőhöz. A népes gyülekezetet  a Család Iskola népzenetanárai dudaszóval vezették le a Balaton-partra. Az archaikus hangszeres kíséret és a közös ének is már részévé vált a hagyományos vízszentelésnek amire évről-évre többen érkeznek a Városi Strandra.

"Sokadik éve kijövök, feleségem ott tanít a Család Iskolában és én is megtisztelem az eseményt,örülök neki ."- mondta a helyszínen Torma Béla

A szigetfürdő teraszán Paisziosz Larendzakisz, Apamea címzetes püspöke, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátus segédpüspöke, fohászkodott a jóért, mondta el újévi jókívánságait. Melyben arra emlékeztette az embereket, hogy a víz, a fény, a környezet nagy érték. Óvni és becsülni kell.

Az ortodox egyházban mindenütt szokás az, hogy amikor eljön theophaneia az Isten jelenés, a Vízkeresztnek az ünnepe, akkor a helyi papok és püspökök lemennek az élő vizekhez. Legyenek azok folyók vagy tavak és megáldják, megvilágosítják ezeket a vizeket, hogy az egész teremtés a vízen keresztül részesüljön az isteni kegyelemben- mondta a püspökhelyettes.

Az imádságot követően  Paisziosz atya  a fakeresztet háromszor dobta a vízbe, megszentelve a Balatont. A keresztet a hagyományoknak megfelelően egy bátor vállalkozó, a Család Iskola egykori tanulója hozta ki. Nem félve a hideg víztől.

"Jó volt, kellemes volt így a januári napokra. Igazából tegnap már belementem estefelé. Megtapasztaltam. Azért már előtte volt hidegvízben zuhanyzás, udvaron mosakodás. Megmondom őszintén a mentális felkészülés…többet gondolkodtam azon, hogy kellene felkészülni, mint ahogy készültem de valahogy sikerült eljutni idáig."- mondta az intézmény egykori diákja.

A Család Iskolában  fontosnak tartják a hagyományok ápolását, őrzését. Így a vízszentelés hagyománya is jelentős az intézmény életében.

"Másodsorban pedig az iskola fenntartója látogat el ilyenkor hozzánk. Meglátogatja az iskolát, a várost, találkozik szülőkkel, gyerekekkel. Nagyon szeretik a fenntartóink a gyerekeinket, s nagy öröm ez amikor itt vannak."- adott tájékoztatást Molnár Zsuzsanna igazgató.

A balatoni vízszentelési szertartással arra emlékeztek, hogy Krisztus a Jordán folyóban való megkeresztelkedésével megszenteltté tette a vizeket.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2024. jan. 22. hétfő 16:05 | Keszthely
A görög katolikus egyház elöljárói évek óta áldást kérnek a természetre és a népre Keszthelyen.
| 2024. jan. 8. hétfő 14:02 | Keszthely
A lezárult a karácsonyi ünnepkör,kezdődik a farsang.
| 2023. jan. 24. kedd 11:14 | Keszthely
A liturgiát a Család Iskola fenntartója, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus papsága mutatta be.
| 2022. jan. 17. hétfő 19:10 | Keszthely
Tizedszer is megszentelték a Balatont.
| 2021. jan. 6. szerda 16:19 | Keszthely
Az egyházban és a népi kultúrában is számos hagyomány kapcsolódik az epifániához.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.