+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Emlékhelyek Napja
2018. május 15. kedd 11:07 - Keszthely
Emlékhelyek Napja
A Nemzeti Örökség Intézete május 12-én harmadik alkalommal rendezte meg az Emlékhelyek Napján. Ezen a napon az ország minden pontján találhatott az érdeklődő olyan emlékhelyet ahol kedvezményes belépőkkel, programokkal várták a betérőket. Az országos programhoz az idén is csatlakozott a Helikon Kastélymúzeum, ahol a múzeumlátogatás színes programokkal egészült ki.

Keszthely jellegzetes épülete a barokk kastély, melynek építését Festetics Kristóf kezdte meg 1745-ben. Mai helyén egykoron a Gersei Pethő család birtoka és egy templom állt. Az u alakú kastély többszöri átépítés után nyerte el jelenlegi, gazdagon díszített formáját. A Festeticsek történetét, munkásságát őrző épület ma hazánk leglátogatottabb kastélymúzeuma. Parkjában régen is és napjainkban is nagy élet zajlott.  Az  Emlékhelyek napján lovasbemutatókon pillanthatott be  a látogató a főúri élet egy részébe.

Rövid bemelegítést követően a világ egyik legizgalmasabb lovassportját a díjugratást láthatták a nézők. A bemutatót a Gyenesdiási Lovassport Egyesület tgaja, Borzai Melitta kezdte. A 17 éves ló és 17 éves lovasa hiba nélkül többször magasságot emelve hajtották végre hibátlanul a gyakorlatokat. Jól látható volt az állat és az ember összhangjának fontossága.

Nem maradt el a zenés lovas kűr bemutató sem, ahol harmóniából adódóan két lovas együtt végzett látványos koreográfiát. De megismerhették a látogatók a dámalovaglást. Megláthatták milyen is a nők számára kiképzett, kényelmetlen dámanyereg amin elegáns ruhában gyönyörű karusszelt adott elő a dámalovas. A kastélyparkban a bemutató végén  a huszárok életéből kaptak ízelítőt a jelenlévők. Az Asbóth Sándor Huszárbandérium tagjai ismertették meg a lovas  katonai  hagyományokat és közös vonulásukkal, alakzataikkal az egykori huszár fegyelmet.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A szabadtéri árusítóhelyet csak szigorú szabályok betartása mellett látogathatják az állampolgárok.
 
A hétvégén a Balaton-parton, a kastélyparkban és a sétálóutcán is csak néhányan sétáltak.
 
Orbán Viktor kijelentette, cél annyi munkahelyet teremteni, amennyit a koronavírus tönkretesz.
 
Az állattartók számára is a higiénia fontosságát hangsúlyozzák az állatorvosok.
 
Keszthely város jegyzője a koronavírus járvány miatt nem engedélyez esküvőt.
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó