Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Átadták a felújított Bartók-emlékhelyet
2022. már. 28. hétfő | Keszthely
Átadták a felújított Bartók-emlékhelyet
Új domborművet kapott a keszthelyi Bartók Béla-emlékhely. A népdalgyűjtő arcképét a keszthelyi szobrász, Turi Török Tibor formázta meg. A zeneszerző születésének 140. évfordulójára emlékezik a város. Ennek kapcsán tavaly októberben indult egy programsorozat Hintalan László János kezdeményezésére.

Bartók Béla a hazai zenetörténet egyik legnagyobb alakja. Nem csak műveivel, hanem népdalgyűjtő körútjaival is ismertségre és elismertségre tett szert. Darabjait nem csak itthon, hanem a világ számos pontján játsszák még ma is. Azok a zeneszerzők, akik találkoztak vele, halk szavú, ugyanakkor emlékezetes jelenségnek írják le.     

„A külföldi és magyar szerzők leírják, hogy milyen csodálatos szeme volt Bartóknak. Itt megint nem a szem önmagában érték, hanem az, ami mögötte van. Az a tisztaság, az a becsület, az a szorgalom, az a rengeteg munka, ami mögötte van. Úgy gondoltam, hogy ha a szemünknek az értékére – megint áttesszük a mára – akkor az mindnyájunkban itt van. Én a kis óvodásokat emlegetem sokszor, próbálja ki bárki, azoknak a szemébe nézni, tényleg olyan, mint a Tündérország.” - tájékoztatott Hintalan László János, a keszthelyi Bartók-emlékév főszervezője.

A Bartók emléktáblát 1966-ban avatták fel a Helikon parkban. Most az emlékév alkalmából Bartók egyik legszebb képmása került a tábla mellé. Az avatáson Hintalan László János megemlékezett a zeneszerző munkásságáról, és idézeteket olvasott fel világhírű muzsikusok méltatásaiból is. A Bartók-emlékév kapcsán számos programot szerveznek Keszthelyen. Az eseményeket a város önkormányzata is támogatja.

„Az elmúlt évben keresett meg Hintalan László, az Örökség Alapítvány vezetője azzal a gondolattal, hogy ő egy egész rendezvénysorozatot állított össze a Bartók-emlékév számára. Ez nagy örömmel töltött el bennünket, illetve igyekeztünk mindenféle segítséget nyújtani neki ahhoz, hogy ezek megvalósulhassanak. Az idei évben még tetézte azzal, hogy egy pályázatot is beadott, amely sikerrel járt, úgyhogy még az elkövetkezendő időszakban több rendezvénye lesz.” - mondta Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere.

Az ünnepség zárásaként az emlékezés koszorúját helyezte el a domborműnél Vozár Péterné. A tervek szerint az emlékévet ünnepi hangverseny zárja majd a Festetics György Zeneiskolában.   

Regman Karola - Keszthelyi TV  

| 2016. szep. 20. kedd 13:11 | Keszthely
Kiállítással és koncerttel emlékeztek Bartók keszthelyi gyűjtésére.
| 2023. már. 28. kedd 16:58 | Keszthely
Az emléknapon a Keszthely Város Sportjáért és Oktatásáért Egyesület is szervezett programot.
| 2023. már. 27. hétfő 16:08 | Keszthely
A Festetics György Zeneiskola diákjai a Bartók-emlékévhez kapcsolódva adtak koncertet.
| 2021. szep. 28. kedd 15:25 | Keszthely
Az októbertől jövő év tavaszáig tartó programsorozathoz sokan csatlakoztak.
| 2018. nov. 8. csütörtök 18:39 | Keszthely
Zala megyében először Keszthelyen látható az idei Mátyás király-emlékévhez kapcsolódó vándorkiállítás.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.