Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Megújult a Fekete István Emlékház
2019. nov. 20. szerda | Kis-Balaton
Megújult a Fekete István Emlékház
Mintegy 22,5 millió forintból újult meg a Fekete István Emlékhely a Diás-szigeten. A beruházás a Kis-Balaton látogatóközpont kialakítását célzó projekt része. Az épület teteje új nádazást kapott, megújult a burkolat és a belső tér is. Az ünnepélyes átadón Dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár elmondta, nemzeti kincsünk védelme kiemelt feladat minden generáció számára.

A Fekete István Emlékház 1951-ben épült a Diás-szigeten. Eredetileg kutatóháznak készült, és így is használták évtizedeken keresztül. Az épület szálláshelyként is működött, többek között Fekete István is vendégeskedett itt. Elsőként a 2000-es évek elején végeztek rajta felújítást, most azonban egy több mint 1 milliárdos projekt keretein belül rekonstruálták az épületet. Az emlékhely ünnepélyes átadóján dr. Rácz András, környezetügyért felelős államtitkár méltatta a beruházást.     

„Nagyon fontos, hogy a környezetvédelmet, a természetvédelmet, a közös nemzeti örökségünket, mint a védett területeink és a 150 négyzetkilométer kiterjedésű Kis-Balaton, ezt a közös örökséget csak úgy őrizhetjük meg, ha bemutatjuk és elmagyarázzuk az embereknek, hogy nemzeti kincsről, közös örökségről van szó. Nehezebb ezt észrevenni, mint az épített örökséget, hiszen a keszthelyi kastélynak a csodálatos sziluettjét már messziről lehet látni a gépkocsiból is. Ide, a Kis-Balatonra a helyszínre kell jönni.” - tájékoztatott dr. Rácz András.

Az államtitkár hozzátette, az elmúlt évben 1,6 millió látogatót fogadtak országszerte a nemzeti parkokban, közülük mintegy 650 ezren nézték meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park különböző attrakcióit. Kiemelte, fontos cél, hogy minél nagyobb hangsúlyt kapjon az ökoturizmus hazánkban.Az ünnepélyes szalagátvágást követően az érdeklődők felfedezhették a megújult kutatóház belső terét is. Itt egy kiállítás kapott helyet, amely a Kis-Balaton természeti értékei mellett Fekete Istvánnak is emléket állít.

„Több mint milliárdos projektről beszélünk, amiből 22,5 millió forintot tudtunk a Fekete István Emlékház és a Diás-sziget infrastruktúrájának bemutatására fordítani. A célja az, hogy meglévő értékeink egy emlékház, meglévő értékeink egy Matula kunyhó, olyan, amihez mindenki által ismert regények, regényalakok társulnak.” - emelte ki Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

A megújult emlékház előzetes bejelentkezéssel látogatható. A jövőben a tervek között szerepel, hogy kenuval és elektromos busszal is megközelíthető lesz a Diás-sziget. A rendezvényen megemlékeztek Futó Elemérről, az egykori természetvédelmi őrről is, akinek mellszobra mostantól az emlékház falát díszíti. Az alkotást Turi Török Tibor készítette.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2021. okt. 8. péntek 16:32 | Keszthely
Az Első Balatoni Sporthorgász Centrumnál ültették a kőrísfát.
| 2020. nov. 24. kedd 19:08 | Keszthely
Dombormű és relikviák kerültek a hatvani múzeumba.
| 2024. már. 5. kedd 19:15 | Keszthely
Megújult Szendrey Júlia szülőházának a kerítése.
| 2023. júl. 26. szerda 17:29 | Alsópáhok
A Magyar Emlékekért a Világban Egyesület tárlatát az országban és határon túl is bemutatják.
| 2022. már. 28. hétfő 14:39 | Keszthely
Új domborművet helyeztek el a Helikon parkban, az alkotást Turi Török Tibor készítette.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.