+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A véradókra mindig szükség van
2018. május 17. csütörtök 13:52 - Keszthely
A véradókra mindig szükség van
A véradókat, véradás szervezőket köszöntötték Keszthelyen. A Véradó Ünnepséget a május nyolcadikai Vöröskereszt Világnaphoz igazították. A Zala megyei Vöröskereszt vezetősége ez alkalomból számos kitüntetést adott át, egyben a keszthelyi területi Vöröskereszt szervezet a véradókról emlékezett meg. Országos szintű kitüntetést kilenc fő, sokszoros véradó kitüntetést több, mint száz fő kapott. Az idei ünnepségen újdonság volt az első alkalommal vért adók meghívása is.

A kétévente megrendezett Véradók Ünnepségét Kapcsándy Mária, a Magyar Vöröskereszt Keszthelyi Területi Szervezetének vezetője nyitotta meg. Elmondta: 2016-ban 2.906 fő jelent meg a 112 szervezett véradáson, 2017-ben 110 véradást szerveztek és ezeken 2.821 személy jelent meg. Köszöntőt Varga Andrea, a Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatal vezetője mondott az ünnepségen.

Zenés-táncos, gyerekek által előadott műsorok színesítették a Véradók Ünnepségét. Kilenc személy, közülük négy keszthelyi kapott országos kitüntetést. A zalavári Gerecs Mária a Vöröskeresztes Tevékenységért Kitüntetés Ezüst Fokozata elismerést kapta. Ő nem csak szervező, hanem vezetőségi tag és rendszeres véradó is.

"Egy éve most már a Vöröskereszt keszthelyi szervezetének a vezetőségi tagja vagyok, amit felkérésre vállaltam el, mert úgy gondolom, már az életem része - nem mondhattam nemet. A véradás pedig családi hagyomány nálunk: az édesapám is, amint lehetett, 18 éves kora óta vért adott. Nekem teljesen természetes volt. Sőt, a testvéreimnek is, hogy véradók vagyunk és segítünk, ahol tudunk." - nyilatkozta Gerecs Mária, a Magyar Vöröskereszt Keszthelyi Területi Szervezetének vezetőségi tagja.

Az egészségügy a véradók nélkül félkarú óriás” - így fogalmazott Baracskai Józsefné, aki az elismeréseket adta át a kitüntetettek számára. A Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetének elnöke úgy látja: a véradók száma nem nő, ennek egyik oka talán az elöregedő társadalom lehet.

"Nagyon nagy előszeretettel készítjük elő ezeket az ünnepségeket és nagyon odafigyelünk arra, hogy mindenkit kellő megbecsülésben tudjunk részesíteni. Ami a véradást illeti: itt Magyarországon, hát úgy tűnik, hogy a véradók száma stagnál, illetve egy kicsit mínuszba is megyünk és ennek keressük az okát. Nem nagyon tudjuk megtalálni, de valószínű, hogy bennünk, szervezőkben is van hiba." - magyarázta Dr. Baracskai Józsefné, Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetének igazgatója.

Az ünnepségen bejelentették: Bartha Gábor, Cserszegtomaj polgármestere a Humanitárius Település címet veheti majd át május végén Horváth Tibor sármelléki polgármesterrel együtt  a Humanitárius Település Találkozón. A Véradó Ünnepség egyfajta erkölcsi elismerése annak a széles körű munkának, ami ebben a szegmensben folyik.

"Véradó Ünnepségünk és a Vöröskereszt Világnapja alkalmából rendezett ünnepségünk azt hiszem, hogy méltó elismerése a keszthelyi területen folyó véradásszervező munkának, hiszen megyei szinten immár harmadik éve elsők vagyunk a véradás szervezése tekintetében. Az éves donor tervet - a véradás donor tervét - 106-109 %-ra szoktuk teljesíteni." - emelte ki Kapcsándy Mária, a Magyar Vöröskereszt Keszthelyi Területi Szervezetének vezetője.

A sokszoros véradókat is köszöntötték: közülük kiemelkedik a cserszegtomaji Nyitrai István, aki 231 alkalommal adott vért. Őt Szabó Miklós követi, aki Vonyarcvashegyen él és 173 esetben nyújtotta a karját véradásra. Keszthelyről érkezett Kósa István, aki 132 alkalommal jelent meg a véradó állomáson. Rajtuk kívül még nagyon sokan, több, mint százan részesültek elismerésben.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Szerdán négy karate klubtaggal érkezett Keszthelyre Kőrösi János, aki 15 éve él Skóciában.
 
Az emberi test felépítéséről és működéséről adtak számot a 8. osztályos diákok.
 
Az illegális hulladéklerakó területek felderítése a célja a szervezetnek.
 
A “Magyar Ápolók Napja” alkalmából főigazgatói elismeréseket adtak át a hévízi kórházban.
 
A fizikai jelenségekkel ismerkedhetnek a fiatalok a Balaton Színház Simándy termében.
 
Az egészségügyi szakdolgozókat köszöntötték Keszthelyen Kossuth Zsuzsanna születésnapján.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó