+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Pünkösdi királynézás a város templomaiban
2018. május 21. hétfő 16:16 - Keszthely
Pünkösdi királynézás a város templomaiban
A pünkösdi királynét vezetve, énekszóval járták végig Keszthely templomait a Család Iskola diákjai. A tanulók énekszóval, és mondókákkal kísérik legkisebb társukat. A keszthelyi lelkészek és plébánosok minden évben nagy szeretettel fogadják a fiatalokat.

A Család Iskola diákjai több évtizede éltetik a pünkösdi királynézás szokását. A Dunántúlon elterjedt hagyomány szerint a nagyobb lányok körbeviszik a falu legkisebb és legszebb lányát. Közben énekelnek és termékenységvarázsló mondókákat mondanak. Az iskola tanulói szerint ennek a programnak összekovácsoló ereje is van.                   

„Szerintem azért jó, mert így a lányközössége az iskolának együtt tartva megy minden templomról templomra, és mindenhol be tudjuk mutatni a legkisebb lányt, aki mindig jön, és a koszorúval a fején titokzatosan ő a királynő.” - mondta Varga Dorottya, az iskola egyik tanulója.

A diákok a város minden templomát végigjárták. A Fő téri templomban a pünkösdi szentmisére érkezett hívek az áldás kiosztása előtt tekinthették meg a fiatalok műsorát. A Család Iskola tanulói okkal mutatják be a néphagyományt a város templomaiban.

„A régi ember életéhez szervesen hozzátartozott a hite is minden pillanatban, a munkában, az örömben, a családi életben jelen volt a hit. Hittel csinált mindent, és a hit által kapott megerősítést. A pünkösdi királynézás különösen olyan szokás, amiben a hitből erősséget kapunk. Azt szokták mondani, hogy pünkösdkor az ég nyitva van, be lehet oda tekinteni, és be lehet oda kívánkozni. Ilyenkor, a pünkösdi királynézás által meghallhatjuk az ottani zengedezést,a  boldogságot az örök dicsőségben.” - tájékoztatott Molnár Zsuzsanna, a Család Általános Iskola és AMI igazgatója.

A fiatalok a Kármelita Bazilikába is ellátogattak. Keszthely templomának lelkészei és plébánosai minden évben nagy szeretettel fogadják a pünkösdölő gyerekeket. A néphagyományban ugyanis nem csak mondókák és gyermekdalok, hanem egyházi énekek is kapcsolódnak a királynéjáráshoz. Emellett ez az ősi szokás összecseng a pünkösd egyházi lényegével is.             

„Egyrészt Szentlélekvárás, másrészt tavaszvárás, megújulás, az élet újjászületése, hiszen ez május-június hónapra esik, amikor már minden kizöldül, sőt, már talán van olyan gyümölcsünk is, amelyet a fán éretten látunk, gondolva talán a tavasz gyümölcsére, a cseresznyére vagy éppen az eperre. Így tehát a pünkösd, az a természet megújulása, a lélek megújulását is hozza magával, hiszen énekeljük is: Édes lélekújulás." - emelte ki Tál Zoltán, a Magyarok Nagyasszonya Plébánietamplom plébánosa.

A jókívánságok elhangzása után a gyerekek énekszóval vonultak ki a templom elé. Itt a hagyománynak megfelelően a népviseletbe öltözött lányok virágokat szórtak a pünkösdi királyné fejére.

Regman Karola - Keszthelyi TV                         

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Influenza járványról egyelőre nem beszélhetünk, legalábbis környékünkön. Az országban egyre több a beteg.
 
Február 15-én jár le a jelentkezési határidő a szeptemberben induló képzésekre.
 
Ilyen mennyiség után a fürdővárosban a minőségi fejlesztés a cél.
 
A város polgármestere sajtótájékoztató keretében számolt be a költségvetésről.
 
Több napirendi pontról is döntöttek ma a képviselők a rendkívüli testületi ülésen.
 
A komplexumban számos programot kínálnak idén a családoknak, de beruházások is lesznek majd.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó