+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Pozsonyi csatára emlékeztek
2018. július 4. szerda 12:09 - Keszthely
A Pozsonyi csatára emlékeztek
Keszthelyen a IV. Béla parkban emlékeztek meg a magyar történelem egyik méltatlanul elfelejtett nagy csatájára, a Pozsonyi csatára, mely a kora középkor egyik legjelentősebb ütközete volt. Hatalmas seregek csaptak össze 907 július 4. és 7.között. A megemlékezés a Goldmark Károly Művelődési Központ valamint a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Keszthelyi Csoportjának szervezésében került megrendezésre.

Petőfi Sándor: Lehel vezér című verse is felcsendült a keszthelyi IV. Béla parkban, ahol a Pozsonyi csata 1111. évfordulóján tartottak megemlékezést. A magyar történelem egyik legjelentősebb eseményére, az Árpád fejedelem vezette első honvédő háborúra emlékeztek. A 907-ben zajlott csatáról Krupla Zoltán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Keszthelyi Csoportjának tagja mondta el gondolatait: 

"A Frank Birodalom egyházi  és világi vezetőinek célja a Kárpát–medence elfoglalása volt. Theotmar salzburgi érsekhez köthető az a nem éppen keresztény kiáltvány, hogy "Ugros Eliminandos Esse", azaz a magyarok kiírtassanak. 907 június 17-én a gyermek Lajos király 110 ezer fős sereget szervezett, melynek élére hercegek, őrgrófok, püspökök,  bajor főurak kerültek. A kb. 40 ezres sereg a Duna jobb partján, a 60 ezres a bal partján vonult kelet felé. A Dunán hajókon szállították az élelmiszert, katonai felszereléseket és kb. 10 ezer harcost."

Krupla Zoltán felidézte a csata napjának hajnalát  amikor  a magyar seregek támadásba lendültek és estére a németek nagyobb hányada elesett. 5-én hajnalban pedig a magyar sereg teljesen megsemmisítette az ellenfelet, s felkészültek a Duna átkelésére, s Pozsony alatt átúszva lepték meg az alvó német csapatot. A harcban teljes vereséget szenvedett  az egyesített európai hadsereg.

A megemlékezés a Szózat hangjaival zárult. A jelenlévők elhelyezték a tisztelet koszorúit IV.Béla szobránál és a Pozsonyi csata és Árpád vezér tiszteletére ültetet emlékfánál.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó