+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nyílt nap a Limnológiai Intézetben
2018. július 9. hétfő 09:53 - Tihany
Nyílt nap a Limnológiai Intézetben
Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete megnyitotta egy napra kapuit a Balaton kutatása iránt érdeklődők előtt. A nyílt napon sokan érkeztek, felnőttek és gyermekek egyaránt kíváncsiak voltak arra, mit is rejt Európa legnagyobb édesvizű tava, annak élővilága.

A  Balatoni Limnológiai Intézet parkjában felállított bemutatóhelyen  Tóth Viktor tudományos főmunkatárs magyarázza el a gyerekeknek  és felnőtteknek a nyílt napon, hogy miből is áll  a tó élővilágának növénykutatási  része. A rögtönzött szabadtéri laboratóriumban megfoghatták az érdeklődők a különböző hínárfajtákat, megismerhették a rajtuk megtelepedő élőlényeket és megtudhatták, hogy a korai meleg ártott-e a nagy tó növényvilágának.

"A Balaton világa, hála Istennek most nagyon jól van. Az elmúlt 2-3 évben a Balatonban az algák mennyisége csökkent, ennek következtében a fény nagyobb mennyiségben jut el nagyobb területekre a Balatonban, így talán érzékelhető, hogy valamennyivel több hínár van a Balatonban. Ennek következtében több helyen, feltételezem én, hogy a fürdőzők, csónak beállók tulajdonosai inkább kellemetlenségként élik meg. De higgyük el ökológiai szempontból ez nagyon – nagyon hasznos dolog- mondta Tóth Viktor tudományos munkatárs.

A növényfajok mellett  egy másik bemutató állomáson a  Balatonban élő őshonos és idegen hal és rákfajokat is megnézhette aki kíváncsi volt arra, hogy milyen a tó élővilága. A limnológusok bemutatták a terepi vizsgálatok és mintavételek során használ eszközöket is. Kilenc állomáson volt lehetőség megismerni azt a kutatóintézetet, s a benne folyó munkát ahol számtalan  aspektusból vizsgálják a vizet. A tihanyi intézet minden évben  betekintést enged a terep és laboratóriumi munkába.

A látogatók a tudományos túrákon  többek között megismerhették a szemmel látható gerincteleneket, kagylókat, csigákat is, de  azt is megtudhatták hogy  a víz analitikai vizsgálatai azt igazolják, hogy kiváló a Balaton vízminősége.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Influenza járványról egyelőre nem beszélhetünk, legalábbis környékünkön. Az országban egyre több a beteg.
 
Február 15-én jár le a jelentkezési határidő a szeptemberben induló képzésekre.
 
Ilyen mennyiség után a fürdővárosban a minőségi fejlesztés a cél.
 
A város polgármestere sajtótájékoztató keretében számolt be a költségvetésről.
 
Több napirendi pontról is döntöttek ma a képviselők a rendkívüli testületi ülésen.
 
A komplexumban számos programot kínálnak idén a családoknak, de beruházások is lesznek majd.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó