+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Egyre melegebb van - mire érdemes figyelni?
2018. július 30. hétfő 16:07 - Keszthely
Egyre melegebb van - mire érdemes figyelni?
Sokakat megvisel a kánikula, vagy a hirtelen változó időjárás. Az idei nyár eddig bővelkedett a nagy hőmérséklet-ingadozásokban és a frontok gyors változásában. Emiatt jelentősen megnőtt az ehhez kapcsolódó orvosi ellátások száma a Keszthelyi Kórházban. A szakemberek azt tanácsolják, hogy különösen az idősebb korosztály fordítson nagyobb figyelmet a rosszullétek megelőzésére.

Kámán Laci bácsi az idősebb korosztályt képviseli. Az ebben a korban lévők kevesebbet izzadnak, nem érzékelik olyan pontosan a környezeti hőmérsékletet, mint fiatalabb korban. A szomjúságot is kevésbé érzik, sokszor nem isznak elég folyadékot, testük könnyebben túlmelegedhet, ami hamarabb vezethet kiszáradáshoz. Megviselik őket a hideg- és melegfrontok egyaránt.

"Én a frontokra nagyon-nagyon érzékeny vagyok, hideg-meleg front - mindenre egyaránt. De hát nagy szerencsénk a meleg miatt az, hogy most ugye ez a két-három hét, azt lehet mondani, hogy hűvös volt. Tavaly ilyenkor 35 meg 38 fokok voltak" - mondta Laci bácsi.

Ventillátorral, klímaberendezéssel lehet a legjobban védekezni a hőség ellen. A magas vérnyomás, szív- és érrendszeri problémák, veseműködési és anyagcserezavarok, cukorbetegség egyaránt növelik a kockázatot. Panasz esetén érdemes orvoshoz fordulni. "Néhány idősebb betegem megérezte az eddigi 30-32 fokos hőmérséklet emelkedést is. Időnkénti rosszullétek, ájulás érzet előfordult. Az elkövetkezendő hétvégén várható, hogy még tovább emelkedik a higanyszál: 34-35 fokok várhatók" - mondta dr. Ambrus Géza háziorvos.

Sajnos többen kerülnek kórházba is, ha ingadozó a hőmérséklet-különbség. Frontok esetén is megnő azoknak a betegeknek a száma, akik a sürgősségi osztályt keresik fel, de a mentőket is több betegért riasztják. A Keszthelyi Kórházban jelenleg körülbelül negyven százalékkal több az ilyen jellegű ellátások száma a tavalyi, hasonló időszakhoz képest. Dr. Kvarda Attila, a Keszthelyi Kórház igazgatója elmondta: "Általános tünetek jelentkeznek halmozottan ilyenkor: a szédülés, fejfájás, gyengeség, elesettség érzés, dekoncentráció. Akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, náluk a meleg frontok esetében elsősorban az infarktus dominál, az epilepsziás hajlamok erősödnek fel ilyenkor, illetve emésztési panaszok jelentkeznek nagyobb számban."

A legfontosabb tanács ilyenkor a környezetünk hűtése és minél több folyadék bevitele. A tűző napot érdemes elkerülni. Ha lehet és kell, az esti órákban ajánlatos a lakást elhagyni. Nyilván ezt nem mindenki teheti meg, de az idősebb, már nem aktív korosztály számára különösen fontos mindezekre odafigyelni.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Jubileumi kiállítással ünnepelnek.
 
A Zala Megye Díszpolgára címet ebben az évben Rátóti Zoltán Jászai-díjas színművész kapta meg.
 
8. alkalommal szervezték meg a Burgonyakutatási Központ Burgonyanapját Gyenesdiáson.
 
Termények, kisállatsimogató és a 109 éves gőzgép is várta az érdeklődőket a hétvégén.
 
Az Aranykorúak Társasága 5. alkalommal szervezett szüreti mulatságot Alsópáhokon.
 
A hétvégén hidat és buszmegállókat avatták, valamint átadták a felújított óvoda udvart is.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó