Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Egyre melegebb van - mire érdemes figyelni?
2018. júl. 30. hétfő | Keszthely
Egyre melegebb van - mire érdemes figyelni?
Sokakat megvisel a kánikula, vagy a hirtelen változó időjárás. Az idei nyár eddig bővelkedett a nagy hőmérséklet-ingadozásokban és a frontok gyors változásában. Emiatt jelentősen megnőtt az ehhez kapcsolódó orvosi ellátások száma a Keszthelyi Kórházban. A szakemberek azt tanácsolják, hogy különösen az idősebb korosztály fordítson nagyobb figyelmet a rosszullétek megelőzésére.

Kámán Laci bácsi az idősebb korosztályt képviseli. Az ebben a korban lévők kevesebbet izzadnak, nem érzékelik olyan pontosan a környezeti hőmérsékletet, mint fiatalabb korban. A szomjúságot is kevésbé érzik, sokszor nem isznak elég folyadékot, testük könnyebben túlmelegedhet, ami hamarabb vezethet kiszáradáshoz. Megviselik őket a hideg- és melegfrontok egyaránt.

"Én a frontokra nagyon-nagyon érzékeny vagyok, hideg-meleg front - mindenre egyaránt. De hát nagy szerencsénk a meleg miatt az, hogy most ugye ez a két-három hét, azt lehet mondani, hogy hűvös volt. Tavaly ilyenkor 35 meg 38 fokok voltak" - mondta Laci bácsi.

Ventillátorral, klímaberendezéssel lehet a legjobban védekezni a hőség ellen. A magas vérnyomás, szív- és érrendszeri problémák, veseműködési és anyagcserezavarok, cukorbetegség egyaránt növelik a kockázatot. Panasz esetén érdemes orvoshoz fordulni. "Néhány idősebb betegem megérezte az eddigi 30-32 fokos hőmérséklet emelkedést is. Időnkénti rosszullétek, ájulás érzet előfordult. Az elkövetkezendő hétvégén várható, hogy még tovább emelkedik a higanyszál: 34-35 fokok várhatók" - mondta dr. Ambrus Géza háziorvos.

Sajnos többen kerülnek kórházba is, ha ingadozó a hőmérséklet-különbség. Frontok esetén is megnő azoknak a betegeknek a száma, akik a sürgősségi osztályt keresik fel, de a mentőket is több betegért riasztják. A Keszthelyi Kórházban jelenleg körülbelül negyven százalékkal több az ilyen jellegű ellátások száma a tavalyi, hasonló időszakhoz képest. Dr. Kvarda Attila, a Keszthelyi Kórház igazgatója elmondta: "Általános tünetek jelentkeznek halmozottan ilyenkor: a szédülés, fejfájás, gyengeség, elesettség érzés, dekoncentráció. Akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, náluk a meleg frontok esetében elsősorban az infarktus dominál, az epilepsziás hajlamok erősödnek fel ilyenkor, illetve emésztési panaszok jelentkeznek nagyobb számban."

A legfontosabb tanács ilyenkor a környezetünk hűtése és minél több folyadék bevitele. A tűző napot érdemes elkerülni. Ha lehet és kell, az esti órákban ajánlatos a lakást elhagyni. Nyilván ezt nem mindenki teheti meg, de az idősebb, már nem aktív korosztály számára különösen fontos mindezekre odafigyelni.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. ápr. 2. kedd 19:15 | Keszthely
Több hőmérsékleti rekord született március utolsó, valamint április első napján is.
| 2023. aug. 23. szerda 15:51 | Keszthely/Zalakaros
A 30 fok feleltti hőmérsékletben húzódjunk árnyékba, igyunk sok folyadékot és használjunk fényvédőt.
| 2023. júl. 10. hétfő 17:16 | Keszthely
Az egész ország területére szóló figyelmeztetés szerda éjfélig lesz érvényben.
| 2023. júl. 10. hétfő 15:43 | Keszthely
Megteltek a strandok a hétvégén, 30 fok felett volt a hőmérséklet Keszthelyen is.
| 2023. jún. 23. péntek 15:45 | Keszthely
A nyári meleg az ebeket is megviseli, a forró aszfalton pedig könnyen sérüléseket szerezhetnek.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.