+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A halaknak nem okoz problémát a 27 fokos Balaton
2018. augusztus 10. péntek 15:39 - Keszthely
A halaknak nem okoz problémát a 27 fokos Balaton
Nem veszélyezteti a balatoni halállományt a meleg, nehezebb dolguk van azonban a horgászoknak. A halak ilyenkor igyekeznek a mélyebb és hűvösebb vizekbe húzódni, így jelentősen eltávolodnak a parttól. Egyelőre a tógazdaságokban sem jelent problémát a kánikula.

A Keszthelyi Yacht Kikötő mólójánál várnak a kapásra a horgászok. A pecázás szerelmeseit a nagy meleg sem tartja vissza attól, hogy hódoljanak a szenvedélyüknek. A helyiek már a hajnali órákban kiülnek a partra, a nyaralók később érkeznek. A pecázók azt mondják, ez a terület kifejezetten jó lehetőséget biztosít a horgászatra.

„2,5-3 méter, 2 méter biztos van, 2-2,5 méter a vizek, mivel a vitorlások járnak, és nagytestű vitorlások mennek ki, aminek a hossza leér, a tőkesúlyuk, és az miatt itt mély víz van. Úgyhogy ide megjönnek a nagyobb testű halak is, mert ugye nem melegszik itt annyira föl, mint például a Városi Strandon.” - mondta az egyik horgász, Kovács István.

A nagy melegben azonban a horgászoknak sincs szerencséjük. Ilyenkor ugyanis a halak egyre beljebb húzódnak a tóban, a mélyebb és ezáltal hidegebb vizeket keresik. A víz oxigénszintje ilyenkor csökken, ez hatással van a halak étvágyára is. Akik csónakból próbálnak horgászni, azoknak több szerencséjük lehet, a part mellett azonban nehezebb halat fogni.

„Hét óra óta még kapás, egy kis emelések vannak, de most nincsen úgy hal szerintem. Meg nagyon meleg a víz, és bemennek a közepébe, jobban a hideg vízbe mennek bele. Próbálkozunk, próbálkozunk, próbálkozik az ember, és csak úgy szórakozásból, meg pihenésképpen.” - tette hozzá egy másik pecázó, Mátó János.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. haltermelési igazgatója szerint a Balaton felmelegedése nem veszélyezteti a halállományt. A tó vize ugyanis fokozatosan érte el a jelenlegi 27 fokot, emellett pedig nagyon tiszta a víz.

Dr. Havasi Máté a Pannon Egyetem Georgikon Kar Hallaborjának kutatója elmondta, a ponty és a harcsa is jól tűri a 24 fok feletti vízhőmérsékletet.

„Alapvetően a Balatonban élő halfajok itt a Kárpát-medencében, a mérsékelt égövön mind alkalmazkodtak ahhoz, hogy hosszabb-rövidebb ideig tartó pozitív vagy negatív irányba tartó hőmérsékleti extremitásokat elviseljenek. Tehát ilyenkor például a halak igyekeznek a mélyebb vizekbe húzódni, csak éjszaka, hűvösebb periódusokban jönnek ki a szélvizekbe, árnyékosabb időszakokban.” - emelte ki az egyetem tudományos főmunkatársa.

Egyelőre a tógazdaságokban sem okozott gondokat a nagy meleg, az érkező hidegfront pedig a csapadék mellett enyhülést is hoz a halaknak és a horgászoknak egyaránt.

Regman Karola - Keszthelyi TV         

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus