+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az idei év kedvez a kukoricának
2018. augusztus 24. péntek 15:24 - Keszthely
Az idei év kedvez a kukoricának
A nyári melegnek és a csapadék eloszlásának köszönhetően kiemelkedően jó minőségű az idei kukoricatermés. A keszthelyi járásban jelenleg különböző érettségi szinteket mutat a növény, a szakemberek szerint azonban az előző évekhez képest korábbi aratásra számíthatnak a gazdák.

Az idei év időjárásának köszönhetően nagyon szépen fejlődött a kukorica, így a gazdák nagyon jó minőségű tengerire számíthatnak a betakarítás során. A Georgikon Tanüzemben 185 hektáron termesztenek kukoricát, ennek egy része mezőgazdasági, másik része pedig ipari felhasználásra kerül. A termést tekintve országszerte jó aratásra számítanak.

„Szintén nálunk is jó a helyzet a kukorica szempontjából. Tényleg ez a kukoricának volt az éve. Tehát akkor kapta a csapadékot a kukorica, amikor szüksége volt rá. Ez igaz a kelésére, majd a későbbi növényvédelmi munkák elvégzése után virágzás és aztán meg kötődése közben. Nagyon szépen bekötöttek a csövek, és valóban ebben az évben egy jó termés várható a kukoricánál.” - tájékoztatott Zsittnyán Tamás, a Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A kukoricák már elkezdtek sárgulni, a betakarításra azonban még októberig várni kell. Az utóbbi évek nemesítéseinek köszönhetően a növény ma már csak egy csövet nevel, így nagyobb eséllyel lesz kiemelkedően jó a termés. Zala megyében idén az időjárás nem, a vadak azonban jelentős károkat okoztak a kukoricatáblákban, ez csökkentheti a betakarított termény mennyiségét.

„A kukorica várható terméshozama átlagosnak mondható, a gazdálkodók becslése szerint 7,5-9,5 t/ha termés várható. Az utóbbi hetek aszályos időszakán kívül az időjárás nem okozott káreseményt, szerencsére a járásban a kukoricát érintő káresemények nem jelentkeztek. Sajnos a vadak egyre nagyobb károkat okoznak a járás területén, ami feszültséget okoz a vadászok és a termelők között. Azt is el kell mondani, hogy az esetek nagy részében törekednek a megegyezésre.” - tette hozzá Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei Szervezetének elnöke.

A megyei elnök szerint a járás területén különböző fejlettségi szinten van a kukorica, így a betakarítás ideje nem lesz egységes. Ha azonban a továbbiakban marad a meleg és a napsütés, akkor a korábbi évekhez képest idén előbb arathatnak a gazdák.

Regman Karola - Keszthelyi TV        

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A szabadtéri árusítóhelyet csak szigorú szabályok betartása mellett látogathatják az állampolgárok.
 
A hétvégén a Balaton-parton, a kastélyparkban és a sétálóutcán is csak néhányan sétáltak.
 
Orbán Viktor kijelentette, cél annyi munkahelyet teremteni, amennyit a koronavírus tönkretesz.
 
Az állattartók számára is a higiénia fontosságát hangsúlyozzák az állatorvosok.
 
Keszthely város jegyzője a koronavírus járvány miatt nem engedélyez esküvőt.
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó