+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Terménybemutató és gyümölcsfesztivál
2018. augusztus 29. szerda 09:12 - Keszthely
Terménybemutató és gyümölcsfesztivál
Színes, tájékoztató és egyben szórakoztató programot kínált a családoknak a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely. Gyümölcs és terménybemutató, régi paraszti munkálatok és süteménysütés várta a szombaton a látogatókat.

A kiállítóhely több helyszínén kínált érdekességeket a Majorbéli terménybemutató és gyümölcsfesztivál. Az udvaron a gyerekek kipróbálhatták azokat a régi, paraszti családokban használt és elterjedt munkálatokat, amikről ma már többnyire csak nagyanyáik mesélnek. Silingi Géza Levente érdi iskolás, a nagymamájánál nyaral Keszthelyen aki sokat mesélt neki a falusi emberek minden napjairól. Mindent kipróbált a majorban ami a múltba vezethette. A fiú kukoricát morzsolt kis társaival. A gyerekek le is darálták a kukoricát, de megkóstolhatták az igazi házi gyümölcsleveket is. Ebben a kiállító teremben pedig egy olyan, hamarosan megjelenő  könyv előkészületeiről beszélgettek, amelyik az Alsópáhoki gyümölcs és szőlőfajtákat mutatja be. De a terem minden szeglete a gyümölcsről szól. Igazi régi alma, szőlő és körte fajták. De volt mogyoró, naspolya  és berkenye is a gyümölcspulton. Olyan ami a kiskertekben, családi gazdaságokban terem. A múzeum kertjében is nagy volt a sürgés-forgás. Minden játékot kipróbálhattak a gyerekek. Aki a sütés tudományát meg akarta mutatni ő benevezett a süteménysütő versenybe. Két fős csapatok  finom, gyorsan elkészíthető süteményeket, pitét sütöttek. Ráadásul kemencében. Lara és Méri  a két 7 éves kislány a receptet is megosztotta  a kóstolókkal.

A ma már népszerű élménygazdasági  családi programot nem titkolt céllal indították útjára.

"Mint agrármúzeum mi szeretnénk azt felvállalni, hogy megőrizzük azokat a hagyományokat amik még élnek a gyümölcstermesztésben és egyáltalán azokat a régifajtákat, terményeket, hogy továbbra is az emberek ismerjék és  az új mellett fent maradjon. Nem azt szeretnénk, hogy feltétlenül csak a régit próbálgassák, hisz boltba elérhetetlen is, de akinek van házi kertje vagy kapcsolatba kerül egy nem megszokott terménnyel, gyümölccsel,akkor az tudja, hogy az bizony a mi hagyományainkhoz tartozik és nagyon sok olyan régi fajta vanamit érdemes lenne megőrizni."- mondta Dr. Szabóné Lázár Ibolya a kiállítóhely vezetője.

Akik részt vettek a rendezvényen, nem csak   ismereteiket bővíthették hanem az tanév kezdése előtt, családi, baráti körben tölthettek el  egy kellemes napot.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A mostani alkalmon beszámoltak az EKF-es pályázatokról, tapasztalatokról, jövőbeni gondolatokról.
 
A füsttel akár 4,5 fokot is tudnak emelni a talajfelszín hőmérsékletén a szakemberek.
 
A keszthelyi fehér ember szobrát idéző alkotás széleskörű társadalmasítás után kapta meg új helyét.
 
Megújult a vörsi temetőben nyugvó első magyar kócsagőr, Gulyás József sírja.
 
Zalakaroson tartotta záró értekezletét a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság.
 
Az egykor nőklubként indult egylet ma is nagyon aktív, számos rendezvényen részt vesznek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár