+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Azért a víz az úr!
2018. szeptember 4. kedd 17:19 - Keszthely
Azért a víz az úr!
Lakóházakat, udvarokat, pincéket árasztott el a víz Keszthelyen és környékén. 1,5-2 havi átlagnak megfelelő csapadék zúdult le a napokban a térségre. A vízelvezető rendszerek képtelenek voltak elvezetni ezt a hatalmas mennyiséget. Cserszegtomajon egy hidat is megsemmisített a megáradt Csókakői-patak, e mellett több keszthelyi és környező utat is lezártak.

Nem csak az udvart, hanem a garázst és egy szuterént is elöntött a víz Bedő Zoltánnál. A konyhabútor, az ágy, a hűtőszekrény is vízben állt. A Cholnoky Jenő utcában lakó férfi már májusban is megszenvedte az áradást, azt mondja, hogy most még nagyobb a víz.

„Úszunk, úszik a szoba, úszik a garázs, minden úszik, mi is úszunk” - nyilatkozta az elkeseredett férfi. 

A Cholnoky Jenő utcában is már térdig ért a víz, az Apát utcában pedig néhol a méteres magasságot is közelítette. Az Apát utcát már kora reggel lezárták a Nyárfa és a Rezgő utca között. Mégis autók akadtak el ezen a szakaszon. Az itt lakók jó pár özönvizet átéltek már, de ilyen szintű áradásra még az idősebbek sem emlékeznek. A csatornák és vízátereszek nem bírták el a terhelést, a szennyvíz is visszabugyogott a csatornafedeleken.

A júniusi szezon tájékán is ritkán tapasztalható zivataraktivitás Keszthelyt is sújtotta. 1,5-2 havi átlagnak megfelelő csapadék zúdult le mindössze két nap alatt. Reggel 8 óráig a katasztrófavédők – Keszthely térségében – 16 helyszínre riasztották, elsősorban a városban, illetve Cserszegtomajon és Reziben.

Az eső még délután sem csillapodott és táplálta a máskor csendes és szinte csak érként csordogáló Csókakői-patakot. Többszörösére duzzadt a víz, a Vaszary Kolos utcánál szinte a meder legfelső szintjén áradt a patak. A kisposta mögötti fahidat csak éppen nem érte el a hömpölygő víz. Szintén a Csókakői-patak közelében, a Hévízi út környékén is soha nem látott mennyiségű víz árasztotta el ezt az ingatlant. A pincébe méteres magasságban állt a víz, de az udvart is teljesen elöntötte. 

„Reggel, mikor felkeltünk, akkor láttuk, hogy áll a víz mindenhol, az egész udvar és a környék víz alatt volt. Ilyen nagy eső még nem volt. De azt hallottuk, hogy Cserszegen egy patak kiöntött és onnan öntötte el a víz ezt az egész részt. Az úton már folyt víz. Úgy gondoljuk, hogy a megoldását mindenképp jó lenne keresni, hogy azért ilyen nem fordul elő” - mondta televíziónknak Fábiánné Figder Nikolett.    

A nagy mennyiségű víz Cserszegtomajon keresztül Rezi irányból érkezett Keszthelyre. A Rezi út mentén szökőkútként ömlött a víz a csatornából, később ezt az utat is lezárták. A Millennium utcában volt olyan családi ház, melynek a teljes udvara víz alá került. A pincék és garázsok mellett néhol még a házakba is betört a víz. A környező árkokat markológépekkel tisztították, hogy segítsék a víz elfolyását. Az itt lakók szerint még soha nem volt ilyen áradás ezen a területen.

A megáradt Csókakői-patak egy hidat is megsemmisített. A Kútcsapás útnál előbb a betonszerkezetig mosta el az útburkolatot és az alapot az áradás. Később megtudtuk, hogy a víz a teljes műtárgyat megsemmisítette. Bartha Gábor, Cserszegtomaj polgármestere azt mondja, hogy a két falurész közötti közlekedést szolgálta ez a híd.

„Itt egy teljesen új hídra lesz szükség, egy új áteresz keresztmetszetre lesz szükség. Nem akarok nagyon komoly becslésbe bocsátkozni, de ahhoz, hogy ez itt rendesen meg el legyen készítve, ahhoz egy 100 millió forintot biztos, hogy áldozni kell valahonnan. Településünk költségvetése egészen biztos, hogy ezzel így hirtelen nem fog tudni megbirkózni” - nyilatkozta Bartha Gábor.   

A katasztrófavédelem munkatársait már a hajnali óráktól kezdve riasztották. Délután 16 óráig 43 esethez kellett vonulni a tűzoltóknak Keszthelyen és térségében - mondta el televíziónknak Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.  

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerda hajnalra egyre kevesebb helyen fordulhat elő zápor, zivatar.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
 
Messziről tónak látszik, ám egy óriási naperőmű paneljei csillognak Balatonszentgyörgy mellett.
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó