+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szőlészet és borászat a Balaton-felvidéken
2014. december 29. hétfő 17:46 - Keszthely
Szőlészet és borászat a Balaton-felvidéken
Magyarország legnagyobb présgyűjteményével rendelkezik a Mezőgazdasági Múzeum. Ebből több mint húsz látható a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen, ahol a Balaton-felvidék szőlészetének és borászatának történetét, fejlődését is bemutatják.

A Balaton-felvidéken már a római kor óta foglalkoznak szőlőműveléssel. A termesztés hosszú ideig szinte ugyanúgy zajlott. Eleinte például a metszéshez különféle késeket használtak, később megjelentek a metszőollók, de nagy különbségeket nem igen találunk – mondja Szabóné Lázár Ibolya, a keszthelyi Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely igazgatója. A nagy változások a 19. század végén következtek be, amikor a filoxéra (gyökértetű) fertőzés elterjedt. Bár szénkénegezéssel megpróbáltak védekezni ez ellen, de a szőlők nagy része kipusztult. Az országban csak a homoki vidékeken maradtak meg a régi fajták, melyeket amerikai alanyokra oltva próbáltak megőrizni. De ekkoriban jelentek meg a mai napig termesztett új fajták is, mint például a chardonnay vagy az olaszrizling.

A szőlőművelés tárgyi emlékei mellett a feldolgozáshoz használt eszközökből is találhatunk bőven. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum nagy présgyűjteménnyel rendelkezik, Keszthelyen több mint húsz darabot számolhatunk. Az itt látható legrégebbi darab egy 1812-es bálványos vagy regös prés. A típus érdekessége, hogy a római korban is ilyen technológiával sajtolták ki a szőlő levét. Fő része a bálvány –amiről a nevét is kapta–, egy vízszintes főgerenda. Ennek az egyik vége rögzített, a másik végén pedig egy orsó halad át, amivel a nyomóerőt lehet szabályozni. Továbbfejlesztett változata a középorsós prés, melyet később már két orsóval is elláttak, növelve a hatékonyságot.
A vasgyártás megindulásával megjelentek a gyári prések. Az egyik darab például Sopronban készült, alul és felül két-két vasúti sín fogja össze. A rajta olvasható feliratból kiderül, hogy a grazi öntödéből került ki, tehát az első magyarországi vasprések alapanyaga a stájer vas-acél volt. Innen pedig már csak egy lépés, és eljutunk a ma is széles körben használt, körkosaras, öntöttvas préshez.

Keszthelyi Televízió – Kalapos István

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus