Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Már javában metszik a szőlőt a gazdák
2019. már. 7. csütörtök | Rezi/Cserszegtomaj
Már javában metszik a szőlőt a gazdák
A korai tavasznak köszönhetően rohamosan közeledik a rügyfakadás, így a szőlősgazdáknak igyekezniük kell, hogy befejezzék a metszést. Sok helyen már a tél folyamán is metszettek, így a tőkéket napokon belül felkészíthetik a termésre. A metszés az egyik legfontosabb művelet a szőlőtermesztésben, hiszen ezzel többek között a terméshozamot is szabályozzák a gazdák.

Már a metszési munkák végénél járnak ebben a rezi szőlészetben. A vesszőket már a lombhullást követő negyedik héttől el lehet kezdeni metszeni, a nagyobb területeken szükség is van erre ahhoz, hogy időben végezzenek a munkálatokkal. A rezi pincészet tulajdonosai már január közepe óta metszenek, még nagyjából három napnyi munkájuk van hátra a 2,5 hektáros területen. A metszést követően azonban számos más feladat is van még.

„A következő munka, hogy a vesszőt belemulcsolja a férjem, és akkor az belekerül a talajba. Szép, egészséges volt a vessző, úgyhogy mehet vissza, meg nem volt trágyázás. Aztán utána a drótokat kell megigazítani a támrendszeren, és utána jöhet a vessző lekötése. Mi szálvesszőre metszünk, és akkor így mindig a vesszőket le kell kötni.” - mondta Decsics Györgyné, szőlősgazda.

A Georgikon Szőlészetében is javában metszik a tőkéken maradt vesszőket a hallgatók. A leendő szőlész-borászok nagy szakértelemmel, egymást segítve dolgoznak a területen. A cserszegtomaji szőlészetben az összes művelési módot megtanulhatják a hallgatók. A metszés a szőlőtermesztés egyik legfontosabb művelete, mert ezzel lehet szabályozni azt, hogy mennyi hajtás fog nevelődni, valamint, hogy mennyi termést hoz a szőlő.

„Ez egy nagyon fontos munka. Célszerű lenne a nagyobb sebfelületeket kezelni a metszést közvetlenül követően, mert azokon a fás részeken a kórokozók, betegségek behatolhatnak a tőkébe, és akkor tőkepusztulás lehet. Amint a metszéssel végeztünk, vagy vele párhuzamosan már lehet kezdeni a támberendezés karbantartását, huzalok megfeszítését. Már lehet gondolkodni az első gyomirtások elvégzésén, hogy mechanikailag vagy vegyszeresen fogjuk elvégezni.” -  tájékoztatott Dr. Kocsis László, Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének tanszékvezetője.

A Georgikon Karon számos kutatás folyik a szőlőhöz kapcsolódóan is. Éppen ezért a kékfrankos és a cabenet sauvignon tőkékről lemetszett vesszőket a szakemberek megmérték és feljegyezték azok tömegét. Ebből a későbbiek során egy terméshozamra vetített arányszámot számolnak, ez alapján ajánlásokat tudnak tenni a termelőknek a tőketerhelésre vonatkozóan.

Regman Karola - Keszthelyi TV      

| 2024. már. 4. hétfő 19:15 | Cserszegtomaj
Nagy volt az érdeklődés a MATE Georgikon Campus hagyományos szőlőmetszési bemutatóján.
| 2014. aug. 5. kedd 13:40 | Keszthely
Tanévkezdésre megszépülnek az önkormányzati működtetésű óvodák, iskolák Keszthelyen.
| 2024. júl. 4. csütörtök 19:15 | Keszthely
130-an végeztek az idei évben, többen közülük a campuson folytatják a tanulmányaikat.
| 2024. máj. 27. hétfő 19:15 | Keszthely
Újabb fejlesztések várhatók a MATE Georgikon Campusán.
| 2024. máj. 23. csütörtök 19:15 | Keszthely
Együttműködést kötött a MATE Georgikon Campus és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.