+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Újra együtt Petőfi és Bem apó
2015. március 17. kedd 06:13 - Keszthely
Újra együtt Petőfi és Bem apó
Emléktáblát avattak Petőfi Sándor tiszteletére. A táblát díszítő bronzplakettet Tarányi József, amatőr Petőfi történetkutató ajándékozta a városnak. Az ünnepség szónoka, Cséby Géza szerint örömteli, hogy egymás mellé került Bem József és Petőfi Sándor emléktáblája, hiszen mindketten elkötelezettek voltak a haza iránt és különleges, baráti kapcsolatot ápolt a két férfi.

 Petőfi Sándor – Elhagyott zászló című versét mondta el Szálinger Balázs. A József Attila-díjas költő Petőfi emléktáblája alatt olvasta fel a lánglelkű költő sorait.

Cséby Géza méltatta Petőfi Sándort, akinek emléke előtt eddig csak utca tisztelgett Keszthelyen. Az emléktábla a Fő tér 4-es szám alatti épület homlokzatán, Bem József reliefje mellett kapott helyet. Cséby Géza szerint megfelelő helyre került Petőfi emléktáblája, hiszen különös barátság volt a tábornok és a költő között. Ezt Petőfi egyik visszaemlékezésével támasztotta alá az irodalomtörténész: "Bem tábornok kitüntette Petőfi Sándort és amikor a kitüntetést átdta, akkor még fel volt kötve jobb karja, tudni illik egy előtte lévő csatában megsebesült a karja. Bem azt mondta Petőfi Sándornak: bal kézzel tűzöm fel, szívem felőli kezemmel. Petőfi leírja, hog yutána hosszan megölelte és Petőfi erre azt válaszolta: Tábornokom! Többel tartozom Önnek, mint atyámnak, mert atyám csak életet adott nekem, Ön pedig becsületet." - idézte fel az eseményt az irodalomtörténész. 

Ruzsics Ferenc polgármester köszönetet mondott Tarányi Józsefnek, aki a városnak ajándékozta a táblát díszítő emlékplakettet. Az amatőr Petőfi történetkutató az alkotó Hunyadi László, erdélyi magyar szobrászművésztől kapta a bronz plakettet. A kiskunfélegyházi férfi Egervári Péter révén került kapcsolatba a várossal.
"Olvasmányaimban rábukkantam arra a tényre, hogy Petőfi, maikor újra be akart iratkozni a pápai iskolába, ott hagyva Mohácson a színészetet, akkor Keszthelyen eltöltött egy vagy két napot." - mondja Tarányi József, aki úgy gondolta, hogy emléke kell, hogy legyen Petőfi itt tartózkodásának. Ennek köszönhető, hogy a városnak ajándékozta a plakettet. A férfi élete legszebb napjának tartja, hogy Bem táblája mellé került Petőfié ebben a városban.

Az emléktáblát a beszédek közben a márciusi szellő már felavatta, így a koszorúk elhelyezésével és az áldással fejeződött be az ünnepség.
A hagyományos fáklyás felvonulás új ponttal bővült a Petőfi táblának köszönhetően. A megemlékezők ugyanis itt kezdték meg a 48/49-es forradalom és szabadságharc keszthelyi emlékhelyeit érintő menetüket.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
8
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus