Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Újra együtt Petőfi és Bem apó
2015. már. 17. kedd | Keszthely
Újra együtt Petőfi és Bem apó
Emléktáblát avattak Petőfi Sándor tiszteletére. A táblát díszítő bronzplakettet Tarányi József, amatőr Petőfi történetkutató ajándékozta a városnak. Az ünnepség szónoka, Cséby Géza szerint örömteli, hogy egymás mellé került Bem József és Petőfi Sándor emléktáblája, hiszen mindketten elkötelezettek voltak a haza iránt és különleges, baráti kapcsolatot ápolt a két férfi.

 Petőfi Sándor – Elhagyott zászló című versét mondta el Szálinger Balázs. A József Attila-díjas költő Petőfi emléktáblája alatt olvasta fel a lánglelkű költő sorait.

Cséby Géza méltatta Petőfi Sándort, akinek emléke előtt eddig csak utca tisztelgett Keszthelyen. Az emléktábla a Fő tér 4-es szám alatti épület homlokzatán, Bem József reliefje mellett kapott helyet. Cséby Géza szerint megfelelő helyre került Petőfi emléktáblája, hiszen különös barátság volt a tábornok és a költő között. Ezt Petőfi egyik visszaemlékezésével támasztotta alá az irodalomtörténész: "Bem tábornok kitüntette Petőfi Sándort és amikor a kitüntetést átdta, akkor még fel volt kötve jobb karja, tudni illik egy előtte lévő csatában megsebesült a karja. Bem azt mondta Petőfi Sándornak: bal kézzel tűzöm fel, szívem felőli kezemmel. Petőfi leírja, hog yutána hosszan megölelte és Petőfi erre azt válaszolta: Tábornokom! Többel tartozom Önnek, mint atyámnak, mert atyám csak életet adott nekem, Ön pedig becsületet." - idézte fel az eseményt az irodalomtörténész. 

Ruzsics Ferenc polgármester köszönetet mondott Tarányi Józsefnek, aki a városnak ajándékozta a táblát díszítő emlékplakettet. Az amatőr Petőfi történetkutató az alkotó Hunyadi László, erdélyi magyar szobrászművésztől kapta a bronz plakettet. A kiskunfélegyházi férfi Egervári Péter révén került kapcsolatba a várossal.
"Olvasmányaimban rábukkantam arra a tényre, hogy Petőfi, maikor újra be akart iratkozni a pápai iskolába, ott hagyva Mohácson a színészetet, akkor Keszthelyen eltöltött egy vagy két napot." - mondja Tarányi József, aki úgy gondolta, hogy emléke kell, hogy legyen Petőfi itt tartózkodásának. Ennek köszönhető, hogy a városnak ajándékozta a plakettet. A férfi élete legszebb napjának tartja, hogy Bem táblája mellé került Petőfié ebben a városban.

Az emléktáblát a beszédek közben a márciusi szellő már felavatta, így a koszorúk elhelyezésével és az áldással fejeződött be az ünnepség.
A hagyományos fáklyás felvonulás új ponttal bővült a Petőfi táblának köszönhetően. A megemlékezők ugyanis itt kezdték meg a 48/49-es forradalom és szabadságharc keszthelyi emlékhelyeit érintő menetüket.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. szep. 18. hétfő 10:56 | Keszthely
Kiállítás, zene, színdarab és gasztroélmény is szerepelt a KultUdvar programskálán.
| 2023. máj. 8. hétfő 17:56 | Keszthely
Petőfi Sándor körtefájáról nevelt csemetét ültettek Keszthelyen.
| 2023. már. 15. szerda 14:39 | Keszthely
Az összeállítás interaktív elemeket is tartalmaz.
| 2023. feb. 21. kedd 17:12 | Keszthely
Kiállítás nyílt a Fejér György Városi Könyvtárban.
| 2023. jan. 9. hétfő 16:41 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Szabó Edit, a Vajda János Gimnázium tanára.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
09:24
Savaria Filmfesztivál
09:26
09:28
Ludovika TV
10:00
Híradó
10:45
Balasport 2023
11:15
Sporttárs
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.